[VIDEO] Wanita Ini “Nekad P0tong Kaki Selepas Habis SPM”, Orang Ramai Kagum Melihat Kemampuannya Boleh Jalani Kehidupan Harian Seperti Orang Lain .

Sekali pand4ng, wanita ini n4mpak biasa pada mat4kasar, malah wanita ini juga boleh mem4ndu kereta seperti orang lain.

Namun, siapa s4ngka, Ummi Nadhira Abdul Jabar, 27, sebenar nya kudvng kaki kanan sehingga dia terp4ksa mem4kai kaki p4lsu.

Vide0-vide0 yang dimvat naik di l4man s0sial mengund4ng rasa k4gum netizen, malah ada dalam kalangan mereka meng4gumi kem4mpuan wanita ini me lakukan aktiviti harian seperti ins4n biasa.

Berk0ngsi cerita dengan mstar, dia yang mesra di sapa Ummi ini men ded4hkan membuat kepvtusan untuk mem0tong kaki dan mem4kai kaki p4lsu sejak usia 17 tahun pada 2011.

“Sejak kecil selepas saya dapat peny4kit ArteriovenousMalformation (AVm), saya terp4ksa berg4ntung hidup dengan kerusi roda dan t0ngkat untuk berger4k diseb4bkan sebelah kaki saya ada ur4t sar4f terlebih. Jadi saya susah nak berger4k t4npa b4ntuan.

“Tapi kawan-kawan cakap dekat saya sampai bila nak hidup macam ni seb4b nanti nak samb0ng bel4jar susah pula nak berger4k. S4kit saya ni pula sampai terp4ksa jumpa doktor selalu, kad4ng tu sampai kena bermalam di w4d. H0spital dah jadi rumah kedua saya.

“Jadi lepas SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) saya terus buat kepvtusan nak p0tong kaki. Orang lain semua pergi bercuti, saya h4biskan masa kena belajar biasakan diri pak4i kaki p4lsu,” ujar Ummi.

Imbas wanita yang bekerja sebagai Pemb4ntu Khidmat Pelanggan di Menara Berkembar Kuala Lumpur ini, semenang nya dia berasa sed!h ketika mahu membuat kepvtusan untuk mem0tong kaki nya tetapi terp4ksa berbuat dem!kian demi keb4ikan dan masa depan dirinya.

Menurut wanita yang menetap di G0mbak, Selangor ini juga, dia memper0leh keyakinan dengan mendapat s0kongan keluarga juga kawan-kawan.

“Tak kisah kita ni siapa pun, macam mana ada kekur4ngan sekali pun, terima sahaja. Kalau bukan diri sendiri, siapa lagi nak terima diri kita kan.

“Bila kita dah belajar sayang diri sendiri, terima kekur4ngan diri sendiri, pasti orang sekeliling pun akan terima diri kita seadanya,” katanya.

Sudah mendirikan rumah t4ngga sejak Ogos tahun lalu, wanita ini bersyukur kerana masih berpelu4ng menervskan kehidupan bersama pas4ngan yang boleh menerima dirinya seadanya.

Ummi bagaimanapun meng4kui adakalanya tetap berasa ‘insecure’ apabila berjalan berd4mpingan dengan suami di khal4yak ramai kerana kaki p4lsu membuatkan dirinya terp4ksa berjalan temp4ng.

“Sebelum saya jumpa suami saya, ada terfikir juga ada ke orang nak dekat aku nanti dengan kead4an macam ni tapi saya reda, kalau ada tu, ada la.

“Tapi Allah dah atur el0k j0doh untuk saya. Alhamdulillah, saya dipertemvkan dengan insan yang baik hati boleh terima saya sead4nya walaupun dia normal je.

“Saya kenal suami melalui seorang kawan. Selepas setahun lebih kenal, kami c4dang nak kahwin. Saya pernah tanya dia dulu kenapa boleh terima saya. Dia c4kap seb4b hati saya yang s4bar boleh terima diri saya sendiri yang serba kekur4ngan,” imb4s Ummi.

Tidak meny4ngka vide0nya di TikT0k menj4di perh4tian ramai, Ummi berkata dia sek4dar mahu meny4mpaikan mesej p0sitif terut4ma kepada g0longan yang menerima n4sib seperti dirinya.

“Saya nak amb!l pelu4ng ni, saya nak tekankan dekat sini tak perlu rasa rendah diri sebab kekur4ngan kita. Biasanya saya teng0k orang lelaki yang ber4ni share pasal kecac4tan diri mereka, orang perempuan jarang sebab tu saya ber4nikan diri share dekat med!a sos!al saya.

“Harap4n saya sem0ga persepsi masyarakat terh4dap g0longan OKU (orang kurang upaya) bers!fat lebih terbuka. Biarlah lay4nan yang diberikan sama rata sebab kami pun mampu untuk hidup dan lakukan kerja seperti insan n0rmal lain juga,” tambahnya lagi.

Kredit:MstarOnline

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*