[VIDEO] “Mcm penyampai berita”, Penduduk gempar kanak2 lap0r uIar ditemukan dlm l0ngkang di FB Live.

SUNGAI PETANI: Penduduk di pekan Bukit Selambau di sini gempar selepas tuIar vide0 memap4rkan seorang kanak-kanak lelaki yang melap0rkan penemuan seek0r uIar s4wa batik di dalam l0ngkang di pasar awam pekan itu secara langs0ng di Faceb00k (FB) miliknya semalam.

Dalam klip vide0 berdurasi dua minit 47 saat itu, kanak-kanak lelaki terbabit, Muhammad Hafiq Mohd. Asyraf, 11, memaklumkan, uIar s4wa tersebut ditemukan oleh penduduk selepas mendapati air di dalam l0ngkang tersebut tersumb4t.

Aksi kanak-kanak itu ketika membuat siaran langsung FB penemuan uIar tersebut mendapat perh4tian netizen dalam med!a sos!aI.

VIDEO Muhammad Haziq Mohd. Asyraf melap0rkan penemuan seek0r uIar s4wa batik di dalam l0ngkang di Pasar Awam pekan Bukit Selambau, Sungai Petani secara langsung di Faceb00k (FB) miliknya semalam.

Pegawai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Daerah Kuala Muda, Kapten (PA) Azahar Ahmad berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung penemuan uIar s4wa tersebut jam 6.27 petang.

Katanya, empat orang angg0ta Skuad Bravo APM diketuai Koperal (PA) Siti Salmah Zakaria bergegas ke lokasi dan tiba pada jam 7.36 petang.

“Ular saw4 sepanjang empat meter dan berat 30 kil0gram akhirnya dapat dit4ngkap ketika berada dalam l0ngkang di pasar itu.

“Ular tersebut tidak berd4ya lagi untuk berger4k kerana kekeny4ngan setelah makan sesuatu di kawasan tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Azahar berkata, uIar saw4 yang dit4ngk4p itu kemud!an dilep4s semula ke h4bitat asal tidak jauh dari kawasan kediaman penduduk.

Sementara itu, seorang peniaga sayur-sayuran di pasar awam itu yang juga ibu Muhammad Hafiq, Mazlina Ahmad, 44, berkata, dia membuat adu4n kepada APM mengenai penemuan uIar saw4 selepas menyed4ri bersembvnyi di dalam l0ngkang itu.

“Bagaimanapun, sebelum angg0ta APM tiba di l0kasi itu, Muhammad Hafiq yang belajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Selambau di sini memakl0mkan mengen4i penemuan ular saw4 tersebut secara siaran langs0ng di Faceb00k miliknya

“Aks!nya itu tidak s4ngka pula telah mend4pat perhat!an netizen termasuk ada yang meningg4lkan k0men, ‘budak ini amat d4hsyat, bukan uIar itu yang d4hsyat’,” katanya. -UTUSAN ONLINE

Rata-rata netizan sang4t terhib0r dengan gel4gat adik berkenaan menyampaikan berita

“Terbaik lah adil Mohd Hazik……kechik2 dah pandai jadi wart4wan cilik. Masa atuk di usia adik dulu masih dok bawah ketiak mak lagi. M4ndi pun telanj4ng lagi chmpor tinno jantan. Masa tu mana ada hand ph0ne . P0ndok t4lipon pun tak ada.
Cherdik budak2 zaman ini..
Sem0ga adik Hazik berjaya dam hidup bila besar nanti”

Sumber trendingsangat

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*