Isteri Asal Org Susah “Tp Minta Hntaran 30K”, Aku Bt Loan Tp Lps Akad Nikah Dia Bsik Ssuatu Yg Buat Aku Menyesal

Foto sekadar hiasan. Baca perlahan-lahan dan ambillah Peng4jaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai p4nduan. Assalamualaikum dan selamat sej4htera kepada semua pembaca. H4rap semua sihat dalam waktu pkp ini. Terus terang, aku adalah seorang lelaki yang telah berusia 33 tahun. Bekerja sebagai jurvtera disebuah syarikat perkapalan 0il and g4s yang agak terkemvka dalam negara.

Pernah mend!rikan rumah tangga, dan tidak berj4ya untuk bert4han lama. Kisahnya bermula pada usiaku 29 tahun, aku diken4lkan oleh sedara kepada seorang wanita yang tinggal berdek4tan dengan daerah kerja ku. Wanita itu sewaktu itu telahpun berusia 31 tahun. Dan ketika itu aku suka melihat dia.

Dan kami bertukar n0 telef0n. Macam kebi4saan lelaki, aku yang mesej dia dulu waktu malam selepas habis kerja. Aku ingin mengen4li dia. Dia pun memberi lay4nan ag4k baik untuk ku ketika itu.

Dan kami mula mengenali hati budi masing masing. Perken4lan kami dibawa hinggalah 1 tahun dan kami rasa kami dah tak fikir nak terus berhub0ng sebegini.

Kami cuba mendek4ti hub0ngan h4lal dan dia pun bersetuju untuk baw4kan aku berjumpa ayah dan ibunya. Ayah dan ibunya ag4k lanj0t usia, dan amat warak.

Ini adalah suatu perkara yang p0sitif kerana aku rasa anaknya mesti juga taat kepada perintah Allah swt. Pabila aku berjumpa dengan keluarganya dan menyat4kan h4srat untuk menik4hi anaknya, si ayah bersetuju.

Si ibu tak berkata apa. L4ntas mereka pun berkata jika serivs, sila bawa keluarga aku berjumpa keluarganya untuk berbinc4ng. Dan aku bersetuju. Selang 1 minggu selepas itu, aku pun membawa keluargaku berjumpa dengan mereka.

Dan perbingc4ngan terus berlaku. Ketika sesi perbinc4ngan itu berlangs0ng, aku tidak berada dalam rumah terseb0t, aku hanya diluar minum air dan berb0rak bersama sedaraku.

Pabila selesai, ibu aku ajak pulang dan selesai kami bersalam, semuanya balik. Ketika di rumah aku, ibu aku bertanya, aku mampu ke? Kerana mereka memint4 hant4ran 30k.

Terkej0t aku tak terkata pada waktu itu. Aku pun terus menelef0n kek4sihku dan bertanya dia pun mengiy4kan. Aku pun berkatalah, tak kan sampai 30k untuk sebuah perk4hwinan.

Dia pun berkata, itu adalah keputvsan ibu bapanya. Dia hanya mampu menur0ti sahaja. Kerana sayang yang muncvl dalam diri aku, aku tidak membantah, aku setuju dan aku pun jelaskan kepada ibuku untuk bersetuju sahaja. Dan ibuku pun nyatakan persetuju4nku kepada pih4k keluarga sana.

Aku pun cuba dap4tkan 30k untuk perk4hwinan ni dengan bekerja ker4s, simp4n duit dan keluarkan separ0h saham dari ASB dan buat pinj4man kecil dari k0perasi dalam 10k,

akhirnya selepas 3 bulan aku berus4ha, ianya mencuk0pi. Lalu aku pun nyat4kan kepada kek4sihku ianya sudah cukup.

Dan aku ser4hkan wang kepada ibuku untuk dihantar pula kepada mereka. Selesai pengh4ntaran wang, 1 tarikh diletakkan untuk kami bernik4h, dan ksemua perkara nikah juga ditangg0ng oleh aku untuk pakaian pengantin, tok kadi dan lain lain.

Aku ag4k terk!lan, aku dah beri 30k seperti dip!nta, tapi yang perkara lain lain masih lagi aku yang perlu tangg0ng. Tapi tak mengapa, kerana sayang aku tur0tkan lagi.

Hinggalah ke hari pernik4han kami, kami telah pun sah bersuami isteri, isteri aku pula tiba tiba dia berb!sik, malam ni aku tak dapat tidur bersama dia.

Aku fikirkan dia datang bulan. Aku seny4pkan saje. Kami bersanding dan makan berad4b tidak seperti aku jangk4kan.

Kerana isteri aku langsung tak nak bercakap dengan aku waktu itu. Dan malam tu, memang benar, aku tidur di bilik pengantin, dan isteriku tidur dibilik lain. Aku jadi ha!ran.

Pabila selesai majlis semuanya, aku nak bawa isteri keluar dari rumah mertua dan pergi ke rumah yang aku sewa. Tetapi sebelum aku nak packing barang barang ayah mertuaku panggil dan beritahu aku sesuatu.

Dia cakap, yang duit h4ntaran aku yang aku beri 30k, ada baki 25k lagi untuk kami. Dia gunakan 5k sahaja untuk majlis kami, yang lain lain dia tanggung dengan wang pencen dia.

Dan dia nyatakan dia dah ser4hkan wang tersebut kepada isteriku. Jadi dia minta aku dapatkan rumah sew4 atau beli ruamh jenis landed.

Supaya dia boleh datang menjeng0k kami pada masa akan datang. Ayah mertua aku adalah penggun4 kerusi r0da. Dia tak mampu berjalan sendiri.

Jadi dia moh0n aku sew4 atau beli rumah teres landed. Dilema aku terjadi dan memunc4k ketika aku bawa isteri ke rumah se4ku rumah sew4 ku adalah apartment di tingkat 2.

Si isteri masih lagi tak nak tidur denganku. Dan dia masih nak berasingan. Bila tanya kenapa, dia cakap masih dalam bulan.

Bila aku bertanya tentang 25k yang si ayah dia pulangkan, dia terus cakap j4ngan tanya pasal wang tu, dan terus mar4hkan aku. Aku diamkan dulu.

Diteruskan cerita seminggu selepas tu aku suruh dia tidur dengan aku. Aku masih lagi terun4 dan tidak sent0h dia setelah seminggu berkahwin, dan dia masih lagi tak nak.

Dia tiba tiba ubah t0pik meng4jak aku pergi honeymoon, dan tempat h0neymoon dia sendiri cakap dia nak ke Maldives. Aku masih lagi turu0tkan kerana mvngkin di Maldives dia nak tidur dengan aku.

Aku selesaikan urusan passp0rt tiket dan b00king h0tel di Maldives dan duit aku untuk belanja di Maldives memang tak cukup.

Dia suruh aku mem!njam sedangkan aku cakap, 25k tu ada pada kau, dan gunakanlah sedikit untuk kegunaan disana nanti. Tapi dia berkeras tak nak.

Lalu aku sediakan juga duit t4mbahan dengan mem!njam pada sed4ra mara. Sampai di Maldives aku dima4rahi lagi oleh isteri kerana dia cakap h0tel panas, airc0nd h0tel tak sej0k.

Dan itu menjadi al4san dia tetap tak nak tidur sekatil dengan aku. Aku disur0h tidur di s0fa bilik, manakala dia tidur seorang di atas k4til.

Selesai h0neymoon, kami balik Malaysia dan aku pun bekerja seperti biasa. Sehinggalah pada suatu hari, aku balik keje jam 8 malam, aku sampai dirumah isteri ku tiada dirumah.

Makanan untuk aku pun tiada. Bila aku telef0n dia, dia cak4p dia balik rumah mak dia sekejap. Rumah mak ayah dia hanyalah sebelah daerah tempat aku keje.

Dan aku pun tunggu lah dia balik rumah kami. Sampai ke esok tetap juga dia tak balik. Bila telef0n tak di4ngkat. Aku w4ssap tak balas, hanya bluet!ck sahaja.

Esok masih sama dan tak balik balik, bawalah ke lusa pun sama. Lantas hari ke empat aku pergi ke rumah mak dia.

Bila sampai disana, dia ada diluar rumah ter0s dia lari masuk ke dalam bilik bila nampak aku. Apa dia nampak aku ni hantu ke nak lari?

Bila aku jumpa mak ayah dia, mak ayahnya minta maaf kepada aku, kerana merka tak tahu kenapa anak mereka tak nak tinggal dengan aku. Aku betul betul ter4sa hati.

Dia langs0ng tak keluar bilik untuk jumpa aku. Hingg4lah suatu hari selepas dia tingg4lkan aku selama 2 minggu, dia call aku dan nyatakan bahawa dia tak meny4yangi aku selama ini.

Dia cakap dia cuba sayang aku setelah sah bernikah, tapi dia tetap kata dia tak boleh lakukan dan tak boleh sayangi aku. Lantas dia ajak aku untuk berpis4h dengan baik.

Aku mulanya tak nak. Tapi lepas dip4ksa banyak kali, aku cad4ngkan untuk sama sama pergi kaunsel!ng rumah tangga dulu. Dia terus mar4hkan aku.

Dia cak4p itu takkan berlaku dia tak nak kaunsel!ng dia cuma nak berpis4h. Aku pun dah terc4bar banyak kali pun aku bersetvju.

Tapi dengan sy4rat, pul4ngkan wang aku semula 25k terseb0t. Dan kita berpis4h cara baik. Dia terus bersetuju, tapi dia c4kap dia pul4ngkan 5k dulu dan kami pr0ceed untuk berpis4h.

Malam tu juga dia tr4nsfer 5k untuk aku. Dan esoknya dia dah ke pej4bat agama daerah untuk berpis4h dan buat alasan kepada pej4bat agama meng4takan aku yang mengabaikannya.

Bila aku tahu al4san itu, aku terus balas balik ke pej4bat agama, aku baru berk4hwin dengannya 2 bulan, t4klik pun tak berlaku, macam mana aku pula yang mengab4ikannya?

Aku teruskan ke epis0d mhkamah. Disana hakim bertanya kami kenapa nak berpis4h, aku cak4p aku tak ada sebab.

Si dia terus cak4p aku ni tak sesuai jadi suaminya dan macam macam fitn4h dia t4bur demi perpis4han ini berlaku. Aku terus law4n huj4h dia. Dan aku jelaskan kepada hakim ini adalah fitn4h.

Dan aku terus t4npa ragu ragu nak juga berpis4h kerana dia dah fitn4h aku dalam mahhkamah syariah ini. Hakim tund4 k3s dan sur0h kami cari jalan berd4mai.

Setelah sebulan menanti, tetap tiada jalan pend4maian. Kami kembali ke mahkamah dan hakim izinkan aku untuk lafazkan t4lak.

Aku pun lep4skan dia dengan j4tuhan 1 t4lak. Setelah selesai proses berpis4h aku m!nta maaf dengan keluarganya. Dan dia langus0ng tidak meminta maaf dengan aku dan keluargaku.

Selama ini aku berk4hwin dengan orang yang cuma ambil ksempatan terhadapku. 3 bulan perk4hwinan yang hanya sia sia. Duit aku lagi 20k. Dibuat senyap.

Nak ditunt0t mhkamah, aku memang tiada hit4m putih. Aku cuma dapat konklusikan, perk4hwinan aku hanyalah sia sia, duitku 30k dib4zirkan begitu sahaja. Kelakian ku dic4bar dan hidupku terh4dap perk4hwinan pen08h dengan dilema.

Aku jadi takut untuk berkahwin lagi. Walau ibuku pernah nak kenalkan aku dengan orang lain.

Bagi aku mungkin ini dugaanku. Jadi aku terima. Mungkin tiada jodoh lagi buatku. Biarlah aku kelseorangan. Terima kasih dan Assalamualaikum. – Ahmad (Bukan nama sebenar).

Sumber KRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*