[VIDEO] Penyanyi Selagi Ada Rindu, Pak Long menigal dunia,Anak Arw4h Cerita Detik Akhir Dan K0ngsi Punca Kem4tian Ayah-Nya

Penyanyi dan pencipta lagu ‘Selagi Ada Rindu’, Shafie Ahmad, 54, atau lebih dikenali sebagai Pak Long men!nggal dunia di H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH) Sungai Petani petang hari ini dipercayai ak!bat paru-paru berair.

Menurut anaknya, Nur Muhammad Idhoffy, 18, ayahnya menghembvskan n4fas ter4khir pada 6.50 petang di sisi kesemua tujuh anaknya dan isteri selepas tiga hari dimasukkan ke Unit R4watan Rapi (ICU) h0spital berkenaan.

“Abah dir4wat di HSAH sejak 8 Februari lalu selepas dipindahkan dari H0spital Sik.

“Sebelum ini abah dir4wat di H0spital Sik selama 25 hari iaitu sejak awal Januari lalu ak!bat dem4m panas.

“D0ktor beritahu paru-paru abah berair selain turut mengesy4ki abah menghid4p k4nser dar4h,” katanya ketika dihubungi.

Difahamkan, jen4zah Allahy4rham akan dibawa pulang rumahnya di Kampung Batu 8, Sik tengah malam ini, dan dikebvmikan pagi esok.

Selain terkenal dengan lagu Selagi Ada Rindu, Pak Long turut mencipta lagu Cinta Pantai Merdeka nyanyian Tropika dan lagu Al Jannah dend4ngan Mawi.

Pencipta lagu, penyanyi, Pak Long terlantar sebulan dem4m panas.

SIK: Penc!pta lagu dan penyanyi, Pak Long atau nama sebenarnya Shafie Ahmad, 54, yang terkenal melalui lagu ‘Selagi Ada Rindu’ kini terIantar di h0spital ak!bat dem4m panas sejak bulan lalu.

Anaknya, Nur Muhammad Idhoffy, 18, berkata bapanya kini dir4wat di H0spital Sik sejak 25 hari lalu, selepas demamnya tidak kebah.

“Saya setia menjaga abah di sini, abah tidak berselera makan menyebabkan berat badannya susut mendadak. Sehingga sekarang pelbagai uji4n dar4h sudah dilakukan namun masih tidak menemui peny4kit seben4r abah.

“Minggu depan abah akan jalani imbasan t0mografi berk0mputer (CT Scan), jika masih tiada sebarang peny4kit ditemui, kami akan ikhti4r untuk menj4lani perub4tan Islam pula,” kata anak kelima daripada tujuh beradik itu.

Idhoffy berkata, bapanya tidak mempunyai sejarah penyakit kr0nik sebelum ini kecuali hanya mengid4p kencing manis yang masih terk4wal.

Keadaan bapanya kini menyebabkan dia terp4ksa dip4pah untuk ke bilik air kerana tidak bermaya.

“Sebaik sahaja berpind4h ke Sik pada awal Januari, abah terus demam. Kami berpindah ke sini kerana abah mahu mencari ilham untuk mencipta lagu dalam suasana kampung.

“Apabila terIantar begini, abah terp4ksa membataIkan semua jemputan menyanyi di seluruh negara, dalam masa yang sama usahanya mel4ncarkan single album terbaharunya ‘Demi Mu Kasih’ turut terbantut,” katanya.

Idhoffy juga turut meluahkan rasa kecew4nya apabila terdapat pih4k yang tidak bertangg0ngjawab membuat berita paIsu bahawa bapanya sudah men!nggal dunia.

“Sebelum abah jat0h s4kit, beliau aktif mencipta lagu. Saya sekeluarga harap semua peminat dan rakan seperjuangan abah dapat mendoakannya kembali sembuh supaya dapat meneruskan perjuangannya,” katanya ketika dihubungi.

Selain terkenal dengan lagu hit ‘Selagi Ada Rindu’, Pak Long turut dikenali menerusi lagu ‘Cinta Pantai Merdeka’ dan mencipta lagu ‘Al Jannah’ nyanyian Mawi.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*