[VIDEO] “Seorang anak kecil sanggup tend4ng” ibu kandungnya tgh sidai baju. Ramai naik ger4m bila tahu pvnca dia jadi mcm tu.

Bagi kanak-kanak bermain permainanan video adalah aktiviti biasa yang dilakukan untuk meng!si masa Iapang dan mengur4ngkan str3s.

Sekiranya ibu bapa pr0aktif dalam memantau kegi4tan ini, ia mungkin tidak meng4nggu pelajaran anak atau pun tingkah laku anak sehingga menjadi ketag!h.

MaIangnya ak!bat t4ksub dengan permainan vide0, kanak-kanak ini sangg0p bertindak bi4dap dengan ibu k4ndung sendiri

Anak derh4ka. Perumpamaan itu boleh diberikan ke atas tind4kan seorang kanak-kanak yang sanggup menend4ng ibu kandvng sendiri ketika ibunya sibuk menjaIankan tangg0njawab menjemur pakaian.

Svspek dikatakan tidak berpuas hati dengan ibunya kerana tidak diberi wang untuk tambah nilai permainan vide0.

Perbuatan biad4p seorang anak kecil menend4ng ibu kandvngnya ketika menyidai pakaian dipercayai ak!bat tidak diberi wang untuk tambah nilai permainan vide0.

Rata-rata netizan meIahirkan rasa m4rah dan kec3wa dengan perilaku anak kecil tersebut

“Innalillah.MasyaAllah.Ya Allah.Smg dipermudahkan dlm sgl urusan.Smg semua anak yg bermslh dpt dibaikpulih akhlak mereka menjadi lebih baik”

“kalau anak aku,memang aku bagi sedas 2….biar dia kenang sampai ke anak cucu dia…mintak2 dijauhkanlah kita semua dari perkara mcm ni…melentur buluh biar dari rebung…bukan dah jadi galah,baru nak lentur..”

“Generasi makin r0sak sebab segelintir dari kita juga yg silap.. Dan “segelintir” tu ramai sebenarnya.. Budak2 b0do generasi skrg ni jgn sp0rting sgt layanan acah2 layan org dewasa.. Kau sesah je dengan paip air.”

Kalau Anak Ada 5 Tanda Ini, Mereka Mula Jadi ‘Raja’ Pada Mak Ayah.

Ibu-bapa mem4inkan peranan yang penting dalam mendidik anak-anak. TersiIap didikan, buruk padahnya. Namun kadang-kala tanpa sed4r, ada perbuatan ibu-bapa yang sebenarnya telah membawa kepada sikap neg4tif anak-anak.

J0m semak 5 t4nda ini. Awas jika ada pada anak anda ! Ternyata mereka sudah menj4di ‘r4ja’ dalam diam. Jika dibiarkan, p4rah jadinya. Apabila besar nanti, ditakuti anak-anak ini sudah hil4ng rasa h0rmat kerana selama ini mereka yang meng4wal ibu-bapa.

Perk0ngsian oleh D0ktor Taufiq Razif ini boleh dij4dikan p4nduan untuk semua. Sem0ga berm4nfaat. Ub4h sebelum terIambat.

Banyak s4ngat yang saya jumpa mak ayah yang dik4wal oleh anaknya tanpa dia sendiri sedari. Ni tanda-tandanya bila anak dah mula naik kepala dan jadi raja pada mak ayahnya :

1. Mak ayah mula jadi 0verprotective

Anaknya tak boleh disentvh dan t4knak anak susah langs0ng!

Sif4t meIindungi ni b4gus sebab itu memang fitr4h mak ayah yang Tuhan dah bagi tapi kalau dah mel4mpau s4ngat tu namanya Helicopter Parenting.

Anak yang datang daripada Helicopter Parents ni biasanya akan jadi m4nja mel4mpau, tak pandai berdik4ri dan mudah mengaIami masalah cem4s ( anxiety ) bila dah dewasa nanti

2. Mak ayah tak pernah cakap TAK BOLEH kat anak

Semua benda mak ayah tu terp4ksa tunaikan sebab anak meragam tak berhenti bila permint4an tak ditunaikan.

Padahal sif4t mer4gam tu mvncul sebab anak dah tahu dah bila mer4gam je mak dan ayahnya akan kalah dan tunaikan permintaannya.

3. Mak ayah bagi je semua makanan yang anak minta

Mak ayah tu dah tak boleh bezakan antara real food dan jajan.

Semua makanan yang tak sihat mula memenuhi peti ais rumah masing-masing kerana mak ayah tu tak mampu toIak kemahuan anak-anak.

Padahal jajan tu penuh dengan kaIori tetapi k0song nutrisi.

4. Mak ayah tak boleh dengar anak men4ngis

Mak ayah tu jadi gelabah dan geIisah sangat kalau anak men4ngis.

Akhirnya mak ayah tu tunaikan segala kemahuan anak. Padahal tang!san anak tu adalah tang!san manipuIatif.

Tangisan manipulatif ni bukan t4ngisan yang real pun. Tang!san manipulatif adalah tang!san yang dibuat-buat kerana anak tahu tang!san tu berjaya membuatkan mak ayahnya tunduk dan patuh pada segala kemahuannya!

5. Smartphone mak ayah selalu berada di tangan anaknya

Kalau sekali sekala tak apa. Yang bahayanya sampaikan 24 jam smartphone tu berada di tangan si anak.

Akhirnya anak menjadi ket4gih dan mula tak dapat kawal em0si ( lack of self control ) bila berjauhan dengan smartph0ne mak ayahnya

Pssst. Benda ni tak ramai mak ayah yang tahu tau. Tolong sebarkan pada mak ayah yang belum tahu ye.

p/s : Jom belajar banyak lagi tentang anak kita di Telegram channel saya. Klik je link ni t.me/NotaTaufiqRazif

Sumber : Taufiq Razif

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*