Subhanallah..”Meningg4I Di Depan Mak4m Nabi”, Rupanya Lni AmaIan Sepanjang Hay4tnya

Subhanallah..MeninggaI Di Depan Mak4m Nabi, Rupanya Lni AmaIan Sepanjang Hay4tnya.

Subhanallah, tiada apa lagi yang lebih membahagiakan apabila d!jemput Ilahi di bulan Ramadan. Lebih membahagiakan ia berlaku pada m4lam 10 terakhir Ramadhan betul-betul di hadapan mak4m Nabi Muhammad SAW di Masjid Nabawi, Madinah.

Maha Suci Allah. Kemat!annya amat dicembUurui seluruh umat Islam.

Se0rang rakyat Malaysia, Badrul Munir atau mesra disapa Abang Bad di kaIangan rakan-rakannya menjadi insan terpil!h apabila dijemput Ilahi betul-betul di hadapan mak4m Rasulullah SAW di Madinah ketika arw4h memasuki kawasan makam untuk solat ketika mengerj4kan umrah.

Berita ini menj4di vir4l malah bangsa Arab sendiri menganggap perkara ini amat luar b!asa kerana ianya jarang-jarang terj4di.

Apa kebaikan dan sisi baik arw4h sehingga darj4tnya diangk4t begitu tinggi iaitu dapat meniInggal di hadapan mak4m Nabi, malam Jumaat dan lebih penting ialah di 10 malam terakhir umat Islam berpuasa.

Menurut Ustaz Jamal, salah seorang jemaah umrah dari Hulu Langat, arw4h bersolat tahajjud di dalam bilik sehari sebelum kemat!annya berlaku.

Arw4h sempat minum satu gelas air masak dan turut memberikan segelas lagi kepada Ustaz Jamal.

Arw4h men!nggal di hadapan Mak4m Nabi, Malam Jumaat dan 10 Malam terakhir Ramadan. Kemat!an yang amat dicembuUrui.

Arw4h banyak berbuat b4kti kepada g0longan ulama dan kerana itulah cara kemat!annya dimuIiakan.

Selepas selasai minum, mereka menuju ke Masjid Nabawi, solat sunat Qabliah diikuti solat fardu Subuh dan solat jenaAzah. Arw4h kemudiannya menuju masuk ke Mak4m Nabi Muhammmad SAW.

“Saya dan Wak R4mli di depan sedikit. Bad dan Ibrahim di belakang. Saya dah keluar t4pi keduanya belum keluar lagi. Tunggu punya tunggu, Bad dan Ibrahim tak datang-datang. Kami ger4k masuk ke masjid semula. Sampailah saya telefon dan dikatakan Bad tvmbang depan Mak4m Rasulullah SAW.

“Arw4h betul-betul jatuh depan Mak4m Rasullullah, terus men!nggal. Innalillahiwaninailahirojiun,” ujar Ustaz Jamal.

Amalan Abang Bad ketika haya4tnya

Ustaz Jamal turut menambah, kerja arw4h Abang Bad ini ialah beliau menjadi ‘runner’ membuat visa bagi pelajar-pelajar madrasah. Pagi ini beliau dijemput oleh Allah Rabbul Jeleel di depan mak4am Nabi di Masjid Nabawi.

Amalan besar yang Badrul Munir dapat iaitu men!nggal depan Mak4m Rasulullah adalah kerana dia banyak berkh!dmat untuk Ulama, Madrasah, Masyaik. Semua mereka ini adalah w4ris Rasulullah.

Kemat!annya menj4di bualan di kaIangan b4ngsa Arab kerana cara kemat!annya cukup indah

Betapa berunt0ngnya arw4h kerana didoakan 0leh orang ramai

Ratvsan orang menghadiri upacara pengkebvmi arw4h abang Bad tanpa mengira b4ngsa.

Arw4h dikebvmikan di Jannatul Baqi di Madinah.

Jadi Allah baginya satu kema4tian yang dicembvurui oleh semua orang. Orang-orang Arab pun kata ini orang heb4t, bukan caIang-caIang punya manusia. Semua doa dapat untuknya. Kami sedang at0rkan solat jenaAzahnya dan pengkebvmiannya di Janantul Baqi.

Ini enam senarai kelebihan arw4h Badrul iaitu men!nggal dalam Masjid Nabawi, di hadapan Mak4m Rasulullah SAW, sedang berpuasa, safar umrah, malam Jumaat dan bulan Ramadan serta 10 malam terakhir.

Sangat-sangat berunt0ng sesiapa yang men!nggal di Madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat.

Ini bersesuaian dengan hadis,

Sesiapa yg boleh m4ti di Madinah hendaklah m4ti di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg mAati di Madinah. Hr Tirmizi sahih.

Engkau berunt0ng kerana Men!nggal di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gvgur dosa-dosa. Firman Allah swt :

Dan kalaulah Apabila mereka menzalimi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasulullah juga mem0hon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima tavbat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa

Allahumma Innaka ‘Afuwwun
Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

Sumber : apacerita

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*