Jumpa “Lipan Di Rumah”, Ini Maksud Sebenar Keadaan Rumah Kita

Semua orang kalau sebut ada lipan dalam rumah mesti cu4kkan? Lagi-lagi lipan b4ra. Teng/k pun dah merem4ng Tak kIsahlah samaada kecik atau besar, Kalau nampak je mesti tak fikir panjang terus bun0h kan?

Lipan atau dalam bahasa Inggerisnya Centipede memang diakui s4ngat berbis4 walaupun racvnnya belum boleh dikateg0rikan t4hap membun0h buat manusia .Tapi di ingatkan bagi kanak-kanak bawah 5 tahun atau w4rga em4s yang disengat lipan, segeraIah bertemu d0ktor.

Dengan berbekaIkan ‘Forcipules’ ; dua kaki depan yang bent0knya seakan penyep!t, lipan akan menyvntik bisanya ke badan m4ngsa sekiranya rasa teranc4m. Tapi kalau admin lah. Kalau tahu ada lipan dalam rumah ,admin rasa admin lagi ternc4m!

BerbaIik pada t0pik kita , kenapa boleh ada lipan dalam rumah?

Mengikut satu k4jian, lipan hanya akan meray4p ke tempat yang ada svmber makanan untuknya. Contoh-contoh makanan lipan adalah anai-anai , lipas , lalat dan labah-labah. Jangan terkej0t ! So kalau ada benda ni kat rumah korang, paham2 lah kenapa boleh ada lipankan? Jadi apa kata kita ambil pendekatan terbaik , El4kkan keh4diran lipan dengan memastikan rumah anda bersih dan bebas dari serangga-serangga per0sak di atas terutamanya dalam bilik air.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*