Ustaz EBlT LEW “Pergi Jumpa Nenek Yg Rumah Tinggal Tangga”, Ada Sesuatu Nenek Buat Beliau Sebak.

Hulu Langat – “Di sinilah lambaian terakhir arwh bapa kepada mak yang berada dalam ker4nda”.

Itu simb0lik yang dirasai Rohana Mahfodz, 76, sebaik melihat rumah pus4ka berusia 52 tahun peninggalan arwh ibu bapanya di Batu 18, Kampung Jawa, dihanyvtkan bnjir dalam kej4dian bnjir meIanda sebelum ini.

Menurutnya, rumah itu kini hanya tinggal tangga dan satu tiang sahaja..

“Tiang ini juga simbolik keutuhan kasih sayang arwh ibu bapa Rasa seperti tidak percaya apabila bangun tidur struktur rumah sudah tiada.

“Ia membuatkan saya tertanya-tanya kenapa hanya tinggal tangga dan tiang. Mungkin ia bagi mengingatkan saya kepada kasih sayang ibu dan ayah. Tiang itu mungkin sebagai petanda untuk bina kembali rumah. Ada hikmah di sebalik semua kejadian ini.” katanya ketika ditemui di sini.

Rohana yang tinggal seorang diri berkata, rumah itu cukup bermakna buat dirinya dan adik beradik yang lain kerana dijadikan tempat berhimpun saudara mara setiap kali musim buah dan perayaan.

“Saya berharap dapat bina semula rumah ini namun belum berbincang dengan adik beradik lain.

“Ia dibina sikit demi sedikit sejak 1969. Lantai baru saja dibuat semula dan cucu belum sempat menjejaknya,” katanya.

Sementara itu, adik kesembilan Rohana, Rohani, 57, berkata, kakak sulungnya itu kini tinggal bersamanya di Ampang sementara adik beradik berbincang untuk menguruskan rumah itu.

Ustaz Ebit Lew Melawat.

Syukur dapat hadiahkan nenek Rohana Mahfuz 76 tahun rumah baru Setelah rumahnya hanyut bnjir di Hulu Langat. Semuanya habis cuma tinggal tangga. Kami akan bina semula rumah.

Men4ngis jer dari mula jumpa tadi Dah sebulan nenek tak tahu macam mana nak bina rumah. Dari mula hanya meluah rasa dan ujian hidupnya. Satu jer saya minta dengan ustaz doakan nenek disayangi Allah dan masuk syurga.

Dari mula men4ngis jer. Katanya ini hari paling gembira dapat jumpa ustaz. Saya jarang men4ngis tapi hari ni nak men4ngis je Selalu tengok dekat TV. Boleh tak ustaz jangan balik lagi. Nenek nak dengar nasihat.

Nenek doakan saya ye. Mak ayah saya dah meningaI dunia. Saya perlu doa nenek. Terus nenek doakan saya. Syukur rasa.

Kami terus tengok plan rumah dan call k0ntrakt0r. InsyaAllah akan bina rumah baru untuk nenek. Nenek tiada suami dan anak-anak. Syukur adik beradik dan jiran tetangga ramai membantu. Serta masyar4kat ramai membantu.

Doakan yer rumah nenek dapat kami siapkan mengikut plan asal. Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah.

Sumber: H.metro,Fb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*