‘Makhluk halus sorok saya’ Remaja Ni Beritahu Dekat Mana Dia Kena S0rok

Remaja berusia 13 tahun yang hilang 30 jam dalam kejad!an 12 Januari lalu seb4lum ditemvi sel4mat, percaya dirinya disor0k makhl0k h4lus di seb4tang pok0k ter4p yang terlet4k kira-kira 40 meter dari rumahnya di Kampung Pasir Linggi di sini.

Susulan peristiwa terseb0t, Muhammad Iznun Al Azim Mahadi, 13, berk4ta, selepas ini dia tidak lagi akan membvang air kecil di kawasan sem4k.

Cerita remaja itu, sep4njang hil4ng, dia tidak menging4ti apa yang berl4ku pada dirinya selain ber4sa hanya seperti tertid0r selama satu jam dan ditemvkan pendud0k kampung.

Pelajar tingk4tan satu hilang selepas kenc!ng dalam sem4k

“Saya perc4ya makhl0k halvs sor0k saya. Makhl0k halvs membawa saya ke kaw4san pok0k ter4p yang terlet4k berh4mpiran sung4i,” katanya kepada Utus4n Malaysia di sini semalam.

Sejak kej4dian itu, dia tidak lagi tingg4l di kamp0ng tersebvt kerana berasa bimb4ng kena sor0k lagi.

Sementara itu, bapa saudara Azim, Azizul Rahman Hamzah, 46, ketika dihub0ngi berkata, sej4k dua hari lalu, Azim berada di bawah jag4an bapa kand0ngnya di Kampung Labok, Machang.

Katanya, mengik0t nas!hat peng4mal perub4tan Islam yang memb4ntu pr0ses menc4ri baru-baru ini, makhl0k halvs di kaw4san itu diperc4yai ‘mas!h berm!nat’ dengan Azim.

“Azim dikat4kan tidak boleh tingg4l di rumahnya di Kampung Pasir Linggi di sini kerana bimb4ng di4mbil mahkhl0k halvs itu sekali lagi.

Demi kesel4matan, buat sement4ra waktu ini dia akan tingg4l bersama bapanya dan mungk!n juga akan bersek0lah di Machang selepas ini,” katanya.

Ibu Azim pula, Khairul Nisyab Hamzah, 45, berkata, dia bersyuk0r apabila anak b0ngsu daripada emp4t beradik itu semakin pulih semang4tnya.

Katanya, selain meminta pert0longan pih4k berku4sa dan orang kampung, dia tvrut menggun4kan khidm4t lapan orang peng4mal perub4tan Islam bagi menges4n jej4k anaknya.

“Kumpulan peng4mal perub4tan mengat4kan Azim berada di kaw4san pok0k ter4p itu dan pelbagai cara dilakvkan termasvklah membaca al-Quran dan mengalunkan azan.

“Akhirnya, selepas peng4mal perub4tan itu bervnding dengan makhl0k halvs itu, tidak lama kemudian Azim ditemvkan seorang penduduk di sebuah jamb4tan kira-kira dua kilometer dari rumah dalam keadaan lemah serta kebing0ngan,” katanya.

Kata Khairul Nisyab, mereka tinggal di kampung itu sejak 20 tahun dan ini kejadian pertama men!mpa anaknya.

“Beberapa tahun lalu, terdapat seorang anak Orang Asli di kampung ini yang h!lang disor0k makhl0k halvs, namun berjaya ditemukan semula. Penduduk percaya kejadian orang hilang secara misteri dan dikembalikan dalam keadaan lem4h kerana dipercayai menjadi lalvan ker4mat alam gh4ib,” katanya.

Tambahnya, pok0k ter4p tumbuh di situ sebelum mereka sekeluarga tinggal di kawasan itu.

Katanya, mereka tidak menyangka pok0k ter4p setinggi sembilan meter itu dihuni makhl0k halvs.

Sebelum ini, akhbar ini melap0rkan, remaja lelaki yang dilaporkan hilang selepas membuang air kecil dalam semak berhampiran rumahnya ditemukan selamat di Kampung Pasir Linggi.

Ketua Polis Daerah Gua Musang, Superintenden Sik Choon Foo berkata, mangsa ditemui pukul 5.30 petang dalam keadaan lemah kira-kira dua kilometer dari rumahnya.

Sumber : UTUSAN ONLINE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*