“Mohon Doakan Ayah Dr Maza”- S4kit Mngejut Selepas Dos PnggaIak, Ini Kata2 Dr Maza Kepada KKM

Kemnter!an Kesi4atan Malaysia (KKM) w4jar memand4ng ser1us dan mengk4ji kes4n samp!ngan d0s pengg4Iak kepada mereka yang mungk!n tidak sesuai.

Mufti Perlis, Profes0r Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, sar4nan terseb0t dibuat berikut4n ayahnya yang mula meng4Iami gejaIa munt4h dan menjadi sangat Iemah selepas menerima d0s ketiga vaks1n C0vidI9.

“Menur0t d0ktor, beliau terkena sekali lagi str0.k di bahagian yang sens1.tif di kepala. Pvnca masih tidak jelas. Apakah ada kait4n dengan d0s pengg4Iak atau tidak? Saya tidak p4sti.

Hanya p4kar yang dapat menjeIaskan,” katanya dalam si4ran di Inst4gram miliknya pada Isnin. Mengul4s lanj0t, Mohd Asri berkata, ramai orang telah berk0ngsi sitvasi seperti itu di med!a sos!al.

Menur0tnya, anak kepada sah4batnya pergi buat selamanya dipercayai jatvh sak!t mengejvt selepas meng4mbil d0.s ketiga.

“Saya tidak pasti sebab kehil4ngan yang sebenar. Keluarga beliau, orang kampung tidak menvntut si4satan terperinci.

Mereka hanya kata ‘lepas vaks1n n0mbor tiga, tidak pasal-pasal dia sak1t, lepas itu pergi buat selamanya’. Mungkin juga ada pvnca lain,” ujarnya. Selain itu,

beliau berkata, seorang bak4l ahli jemaah umrah telah pergi dipercayai selepas meng4mbil d0s pengg4Iak sebagai syarat umr4h.

“Juga tidak pasti apakah pvnca sebenar. Kebetulan atau ada kaitan? KKM kena ambil per1ncian setiap k3s. Sem0ga ALLAH merahm4ti kita semua,” jelasnya.

Sementara itu, Pr0gram Perkhidm4tan Farmasi Kemnterian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam makl0m baI4s ringk4snya berkata,

pih4knya telah menghvbungi h0spital berkenaan dan dalam pr0ses menyi4sat serta menyedi4kan lap0ran untuk kesan advers susuIan imun1.sasi (AEFI). Sumber: S!nar Har!an, Inst4gram Dr MAZA

Ibu Alami S4kit Str0k. Sekali Ini Luahan Hati DJ Lin Bila Tak Dapat Jaga Ibu Di H0spital.

Peny4mpai rad!o, Dj Lin memaklvmkan ibunya kini telah dimasvkkan ke Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru selepas diser4ng str0k pada Isnin. Menur0t Dj Lin atau nama sebenarnya, Roslinda

Abdul Majid, dia telah bergeg4s pul4ng ke kampung halaman sebaik sahaja menerima panggilan mengenai tah4p kesih4tan ibunya itu.

Bagaimanapun, Dj Lin memberitahu, dia dan dan ahli keluarganya yang lain masih tidak diben4rkan untuk menem4ni ibunya itu berikutan pr0sedur yang telah ditet4pkan oleh

pihak hospital berikvtan penvlaran pandemik C0vid-19.

“Dj Lin bergegas pulang ke Johor Bahru sebaik dimakl0mkan ibunda tercinta, Mak Puteh telah dimas0kkan ke wad 3A (Isolation) H0spital Sultan Ismail (HSI) akibat ser4ngan str0k.

Yang sed!hnya, ahli keluarga tak diben4rkan untuk menj4ga beliau. Allahu seb4knya perasaan bimb4ng semuanya bercamp0r rasa,” tulisnya.

Perkh4baran terseb0t dik0ngsikan sendiri oleh pemen4ng anugerah Penyampai Radi0 Paling P0pular empat kali itu menervsi sebuah hant4ran yang dimvat naik di l4man Instagram.

Jelas Dj Lin lagi, hatinya kini semem4ngnya ber4sa ag4k risau memand4ngkan ibunya itu terpksa tinggal berser0angan di h0spital. Lant4ran itu, peny4mpai radi0,

Suria FM ini tur0t berh4rap ag4r mana-mana petug4s h0spital yang berkh!dmat di HSI dapat mem4ntau mengenai perkemb4ngan ibunya itu.

“Ada ke Peminat Dj Lin yang bertvgas di Hospital Sultan Ismail? Kalau ada h4rap sudilah kiranya tol0k teng0kkan Mak Lin ya. #makdjlinmasukwad #DoakanMakDjLin,” ujarnya lagi. Menerusi

ru4ngan k0men, rata-rata warganet tur0t menzah!rkan rasa ris4u selain tur0t mend0akan sem0ga ibu kepada Dj Lin dapat kembali sembuh seperti sed!a kala.

“Har4p ada insan yang baik hati t0long teng0k-teng0kkan mak DJ Lin dekat wad. Semoga mak Dj Lin lek4s sembvh. Sem0ga ibu Dj Lin dikvrniakan kesembvhan dan kesih4tan yang baik

oleh Allah SWT. Amin Ya Rab. Stay strong. Semoga dipermud4hkan segala urusan buat keluarga DJ Lin dan sem0ga mak cepat sembuh. Banyakkan bersabar. Sem0ga mak akak cepat semb0h ye,” antara k0men-k0men warganet di laman Instagram.

Sekadar inf0rmasi, Dj Lin merup4kan salah seorang peny4mpai di stesen radi0, Suria FM yang sen0nim menerusi segmen Suria Cinta. Apapun, kami di MH mend0akan sem0ga ibu kepada Dj Lin dapat kembali sih4t dan dipermud4hkan segala urusan. Ameen.

Sumber : Media Hiburan,erakini

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*