Menitis Air Mata Lihat Gambar Majlis Pernikahan Heliza Helmi, Ustazah Asma’ Harun Throwback Momen 17 Tahun Dahulu – ‘Saya Tak Pakai Inai & Solek’

Di Faceb00k, Ustazah Asma’ Harun berkongsi beberapa perkara menarik mengenai majlis pernikahan penyanyi dan aktivis kemanusiaan iaitu Heliza Helmi. Bukan itu sahaja, Ustazah Asma turut berkongsi detik perkenalannya dengan Heliza.

Menurut Ustazah Asma, Heliza seorang yang sangat tenang dan ceria. Bahkan, wanita tersebut tidak pernah membebankan fikirannya berhubung soal jodoh.

Menurut Ustazah Asma, dia pernah bertemu dengan Heliza beberapa kali sewaktu berkhidmat sebagai penjawat awam. Pada waktu itu, Heliza merupakan salah seorang artis yang hadir membuat persembahan. Setiap kali mereka bertemu, Heliza akan meminta doa.

Beberapa kali Allah izinkan kami bertemu, setiap kali itu dia suka minta doa, dengan gaya comel dan ceria, lalu saya doakan semoga dia dikurniakan seorang suami soleh yang memahami dan menyokong perjuangannya, dia aminkan bersungguh-sungguh. SubhanAllah, jodoh yang Allah tetapkan tidak cepat atau lewat, ia tepat pada waktunya.

Tambah Ustazah Asma, siapa sangka Allah telah menghadirkan seorang suami yang cukup hebat buat Heliza sehingga ramai yang mendoakan kebahagiannya. Ujar Ustazah Asma lagi, dia sendiri menitiskan air mata sewaktu melihat gambar dan vide0 majlis pernikahan Heliza bersama pasangannya iaitu Dato’ Sri Mahadi Badrul Zaman.

SubhanaAllah, adinda Heliza Helmi yang mulia dan dihormati telah sah menjadi seorang isteri, entah kenapa tiap kali melintas gambar dan vide0 pernikahannya mudah menitis air mata. Iya, bahagia dan sungguh bahagia melihatnya.

Menerusi perkongsian di Faceb00k juga, Ustazah Asma kagum melihat penampilan Heliza dan cara majlis pernikahannya dilakukan. Jelas Ustazah Asma, semua itu membuatkan dirinya tersenyum sendirian. Ini kerana, apa yang dilakukan oleh Heliza sama seperti apa yang dilakukan olehnya pada 17 tahun yang lalu di saat menjadi pengantin.

Pengantin yang bernama Heliza Helmi tidak berinai? atau sangat sedikit hingga tidak nampak inainya. Pada hari ni dimana para pengantin wanita mula berinai hingga pergelangan tangan, dilukis dengan ukiran bunga dan lain-lain. Beliau memilih sesuatu yang minimalis namun sangat manis. Solekan wajah yang sangat semulajadi hingga seperti tidak bersolek, pakaian, majlis dan pembawakan juga sederhana walaupun pasangan seorang jutawan. Tiada babak romantik yang ditonjolkan, sifat malu itu telah mengindahkan semuanya. Tahniah buat keduanya. MasyaAllah..

Berkongsi mengenai kisah 17 tahun yang lalu, Ustazah Asma memberitahu bahawa ibu dan ayahnya tidak memberi keizinan buat mana-mana anak perempuan untuk memakai inai sewaktu hari pernikahan. Ini kerana, inai mengambil masa yang agak lama untuk hilang. Bukan itu sahaja, tidak semua orang tahu yang ‘pemakai’ inai tersebut merupakan pengantin baru.

Apa orang fikir, berpakaian labuh menutup tapi tetap menarik, jari perempuan ni jika diletak inai memang nampak menarik, sebab tu ada pelbagai pewarna kuku, ia dah jadi satu solekan yang menarik, daripada hukumnya harus, bimbang jadi tabarruj, jagalah diri, selagi boleh elak maka elaklah.

Selain inai, pengantin wanita tidak dibenarkan langsung keluar daripada rumah, dan hanya pengantin lelaki sahaja boleh keluar. Bagi sesiapa yang nak jumpa pengantin perempuan, mereka perlu masuk ke dalam rumah. Hanya tetamu perempuan sahaja dibenarkan masuk. Tiada sebarang solekan yang diletakkan di muka pengantin kecuali bedak dan sedikit celak ujar Ustazah Asma. Tambah Ustazah Asma, dia percaya keredhaan Allah lebih utama daripada segala yang lain.

Harap sahabat tidak salah faham. Ini bukan mengatakan bahawa perbuatan berinai dan yang lain-lain itu menunjukkan suatu yang kurang baik, tidak sekali. Saya hanya berkongsi satu sudut nilai pandang yang berbeza, yang mungkin tidak biasa, tapi ia masih diterima. Inai dan solekan, romantik juga bukanlah satu kewajipan hingga dikatakan pengantin tiada seri tanpanya.

Di akhir perkongsian, Ustazah Asma menegaskan bahawa dia tidak berniat untuk merendahkan sesiapa. Perkongsian yang dilakukan sekadar menyingkap kebaikan yang berada di hadapan mata dan sebagai satu renungan bersama.

Sumber: Ustazah Asma Harun.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*