2 Ben’cana Besar Bakal Berlaku, Malah Membu.n0h Lebih Ramai 0rang – Bill Gates

Bukan nak kata dia ni selalu betul tapi selalunya apa yang dia ramalkan memang jadi, bagaikan dia tau apa yang nak jadi, tak suruh beriman dengan dia cuma kena kaji dia ni sapa dan dari mana punca segala benda yang dia ramalkan ni…

Pengasas Microsoft, Bill Gates sering menjadi perhatian orang ramai. Selain daripada pakar dalam bidangnya, beliau juga sering mendapat perhatian terutamanya dalam meramal masa hadapan. Tidak pasti ini adalah kelebihan atau sememangnya dia ‘sudah tahu’ mengenai sesuatu kejadian sebelum ia sampai ke pengetahuan umum..

Untuk rekod, salah satu ramalan yang dibuatnya pada tahun 2015, di mana dia meramalkan bahawa pin’demik akan berlaku di masa depan dan bukannya p3r’ang. Terbaharu, Gates yang berumur 65 tahun telah diundang ke satu rancangan televisyen dan dia mendedahkan bahawa akan terjadi dua b3nc’ana besar pada masa akan datang. B3n’cana ini akan menjadi mas’alah global sehingga memberi kesan kepada seluruh dunia..

“Salah satunya adalah perubahan ikli’m. Setiap tahun jumlah kem4’tian akan lebih tinggi berbanding apa yang kita alami semasa wa’bak ini,” kata Gates ketika ditanya oleh Derek Muller dari channel Veritasium mengenai mas’alah besar yang akan dihadapi manusia pada masa akan datang.

Ini bukan kali pertama Gates mengemukakan bahawa perubahan ik’lim akan memberi kesan yang lebih bu.ruk daripada p4nde’mik. Sebagai contoh, pada bulan Ogos 2020, dia juga telah membahaskan isu yang sama di blog peribadinya, Gates Notes.

Bagi pakar, perubahan ik’lim mempunyai kesan yang sama dengan situasi pan’demik. Menurut bahagian Ikli’m dan Kewangan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu, ker0sa’kan pada persekitaran dan ekosistem berpotensi menyebabkan lebih banyak kem4’tian daripada w4b’ak KO’BIT19.

Selain itu, seorang pakar dalam epidemiologi dari Univeristi Griffith, Dicky Budiman menyatakan bahawa perubahan ikli’m adalah bukti keg4galan manusia untuk berdamai dengan alam sekitar sehingga meletakkan dunia ke dalam satu era g3lap.

Di samping itu, selain daripada perubahan ikl’im yang bakal memberi kesan kepada kehidupan manusia, Gates juga mendedahkan ma’salah lain yang berkaitan dengan pan’demik, iaitu bio-te’ro’risme. “Sesuatu yang tidak disukai oleh manusia, bio-tero’ris’me.

Seseorang yang ingin menyebabkan ker0’sakan akan membina v!r’us dan ini bermaksud bayarannya, kemungkinan kesan ini lebih besar daripada apa yang disebabkan oleh wa’bak seperti yang berlaku hari ini, “kata Bill Gates. Seperti perubahan ik’lim, Gates juga telah bercakap mengenai isu ini dalam beberapa wawancara.

Para pakar juga telah memperingatkan bahawa bio-ter’oris’me mampu menjadi s3nj’ata yang efisien dan mema’t!kan jika ia j4tuh di tangan peng’gan’as. Namun bagi Sucharit Bhakdi, ketua Institut Mikrobiologi Perubatan di Universiti Mainz, beliau mengingatkan bahawa sen’jata biolo’gi mempunyai kriteria tertentu sehingga mampu untuk memberi anc’4man kepada manusia.

“Sen’jata biologi mesti mempunyai kekuatan men3mbus, baik secara psikologi dan ekonomi dan kete’nte’raan,” katanya kepada Deutsche-Welle pada tahun 2005. Bagaimanapun, ramalan Bill Gates ini datang dalam skop yang besar dan sudah dibahaskan oleh ramai ahli dan saintis.

Boleh jadi apa yang dibahaskan oleh Gates adalah dari kertas kajian yang sudah ditulis lama oleh para saintis dan boleh jadi apa yang diberitahu oleh beliau adalah sebagai ingatan bahawa kesan perubahan ik’lim dan teknologi yang pesat membangun akan membawa manusia ke satu b3n’cana yang lebih besar.

Sumber: harmagidun.com via newstoday

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*