Pemilik Haiw4n Boleh Did3nda Sehingga RM1,000 Jika Haiw4n Peliharaan Ber@k Atau Kencing Di Rumah Jiran

Perkara tersebut secara tidak langsung membeb4nkan seseorang itu. Seperti perkongsian seorang pegvam dikenali sebagai Nor Zabetha di laman YouTube, menceritakan apa yang boleh dilakukan oleh seseorang jika h4iwan jiran bertindak sedemikian rupa.

Apakah yang boleh dilakukan?

Jelas Puan Zabetha, mas4lah mengenai h4iwan peliharaan jiran boleh diselesaikan dengan cara yang baik jika seseorang itu tahu cara yang betul membuat laporan mengikut saluran yang tepat..

Kalau kita lihat di bawah Akt4-Akt4 Kecil 1955, ada menyatakan berkenaan tanggungjawab pemilik anjlng. Dalam akta tersebut pemilik tidak boleh membiarkan anjlng berkel!aran sehingga menyebabkan keced3raan kepada orang awam yang lain atau mengej4r orang lain.

Manakala mengikut S3ksyn 80, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mempunyai hak untuk mengambil tindakan dengan beberapa cara iaitu menghapvskan, menghentikan dan mengambil tindakan undng-und4ng serta ganti rugl.

Menerusi penjelasan tersebut, seseorang itu berhak membuat laporan kepada pihak PBT jika h4iwan yang dib3la jiran boleh mengganggu ketent3raman mereka.

K4cau ganggu Sksyn 81 (B) apa-apa blnatang yang disimpan atau sesuatu cara sehingga menyeb4bkan k4cau ganggu. Jika perkara ini berlaku, anda boleh membuat lap0ran kepada pihak PBT dan jika mahu membuat laporan p0lis cover letter juga dinasihatkan untuk disertakan sekali.

Susulan lap0ran yang telah dibuat, pihak PBT akan mengeluarkan surat mahupun n0tis kepada pemilik h4iwan tersebut supaya h4iwannya tidak lagi mengganggu ketent3raman jirannya. Individu tersebut juga boleh dikenakan hukvman d3nda tidak melebihi RM1,000, atau penj4ra atau kedua-duanya sekali.

  1. Malahan, jika urusan ‘k4cau ganggu’ ini terpksa dilakukan oleh pihak PBT, individu tersebut perlu menanggvng segala ganti rugl yang berlaku..

Video penuh.

Sumber: Nextepisode Channel Via ohbulan

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*