Lagi ‘SCAMMER’ besar dicek0p PDRM

Menyamar sebagai Pengarah Urusan daripada pasaraya-pasaraya terkemuka di sekitar Selangor dan menyasarkan golongan warga emas sebagai mangs4 dengan menawarkan hadiah yang tidak wujud.
Berikut modus operandi yang digunakan oleh seorang lelaki Cina warganegara tempatan berumur 41 tahun yang dikesan aktif menjalankan aktiviti jenay4h t1pu menang peraduan sejak awal bulan Ogos tahun ini.

‘Setakat ini, pihak polis telah menerima 46 laporan polis berhubung kes tersebut yang melibatkan tujuh daerah iaitu daerah Ampang Jaya, Klang Selatan, Klang Utara, Petaling Jaya, Serdang, Shah Alam dan Subang Jaya dengan jumlah kerugian sebanyak RM456,542.54.’

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Selangor, ACP Muhammad Yazid bin Muhammad Yew dalam sidang medianya berkata, hasil siasatan dan risikan yang dijalankan, sepasukan p0lis dari Bahagian S1asatan Jen4yah Komersil, IPD Klang Utara bersama Jabatan S1asatan Jen4yah Komersil, IPK Selangor telah menahan saspek pada 17 Oktober 2020 di Sekitar Bandar Klang.

Selain itu, pihak polis turut meramp4s 158 keping kad perniagaan pelbagai nama pasaraya terkemuka yang tertera nama saspek dengan jawatan sebagai Pengarah Urusan, enam keping lesen memandu dipercayai milik m4ngsa, 32 keping kad ATM pelbagai bank dipercayai milik m4ngsa dan 10 keping kad kredit pelbagai bank juga dipercayai milik mangs4.

Hasil semakan juga mendapati s4spek mempunyai dua rekod jen4yah lampau berkaitan jen4yah dan telah dijatuhkan huk0man. Dalam sidang media yang sama, ACP Muhammad Yazid bin Muhammad Yew telah memaparkan gambar wajah s4spek dan meminta mana-mana orang ramai yang pernah menjadi m4ngsa t1pu menang peraduan melibatkan s4spek agar tampil ke Balai P0lis berdekatan untuk membuat laporan p0lis.

Kredit; Info Roadblock JPJ/POLIS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*