Farkhunda Malikzada, pecinta Quran yg DIBUN0H KEJ4M kerana silap faham…

Farkhunda Malikzada, 5 tahun lepas di Kabul, Afghanistan, di hadapan sebuah masjid, beliau telah berg4duh dengan tok siak masjid. Sudahnya tok siak itu melaungkan bahawa Farkhunda telah membakar Al-Qur’an.

Laungan itu didengari orang berdekatan. Mereka yang cintakan Al-Quran marahkan Farkhunda. Orang makin berkumpul, memar4hi Farkhunda. Kemarah4n mereka mengelabukan kewarasan mereka.
Mereka puk0l Farkhunda. Puk0l, puk0l dan puk0l.

Polis cuba tenangkan keadaan namun tidak berjaya. Orang makin ramai datang, kedengaran wanita ini mengh1na Al-Quran. Ada juga yang kata dia tali b4rut Amerika. Keadaan jadi semakin ter0k. Farkhuna dipuk0l, dipijak dan dibaling kayu.

Beliau dil4nggar dgn ereta sehingga terheret 200 meter. Farkhunda terk0rban. May4tnya masih dipuk0l. Dihent4k dengan batu besar. Dibakar. Tak berjaya sebab tubuh Farkhunda berlum0ran dar4h. Mereka pakai baju-baju mereka untuk dijadikan bahan bakar.

Takbir dilaungkan berkali-kali dengan terbun0hnya seorang yang membakar Al-Quran. Peristiwa ini disaksikan beratus orang. Mereka rakam peristiwa ini dengan handphone masing-masing dan muatnaik ke Facebook.

Ada polis keluarkan kenyataan, nyatakan kekes4lan perkara ini berlaku tapi huk0man bun0h kepada pengh1na Al-Quran adalah wajar. Khutbah-khutbah jumaat bergema memuji huk0man kepada Farkhunda.

Kebenaran yg menggemp4rkan setelah dis1asat…

Namun, setelah siasatan dijalankan. Tidak adapun Al-Quran yang dibakar. Farkhunda pula bukanlah seorang yang benc1 Al-Quran. Beliau seorang pencinta Al-Quran. Lepasan madrasah. Sedang menghafal Al-Quran, hanya sedikit sahaja lagi lengkapkan hafalan.

Beliau juga telah mendaftarkan ke universiti untuk melanjutkan pelajaran agama. Bercita-cita untuk menjadi seorang hakim. Jadi kenapa ini boleh berlaku? Ada sesuatu yang dibakar. Tetapi yang dibakar itu bukan Al-Quran, yang dibakar itu tangkal azimat yang didalamnya terdapat tulisan-tulisan parsi.

Ya, Farkhunda berg4duh dengan tok siak itu, kerana tok siak itu kerjanya menjual tangkal-tangkal azimat. Farkhunda kata amalan ini bertent4ngan dengan Islam. Farkhunda ingin memartabatkan Islam, sudahnya beliau terk0rban dan ditud0h sebagai pengh1na Al-Quran.

Kredit; Noorhashim Mohamad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*