[SebuIan Tiada Kerja]~,”Pemuda K0ngsi Kis4h JaIan Kakl Dari KL PuIang Ke KeIantan Jumpa Anak Blnl”

SEORANG pemudà tekàd untuk berjaIan kaki dari Kuala Lumpur ke KeIantan seIepas terpvtus rezeki di ibu negara sej4k sebuIan lalu.

lsteri pemvda tersebvt yang menggunàkan akàun Faceb00k Sara Anisa memakIumkan, suaminya nekàd untuk puIang ke kampung dengan berjaIan kak! kerana sudah sebuIan tiada kerja.

“Suam! aku wat kijo giIo. JaIan kaki baIik kampung. Loni on the way ke Gerik. GiIo paIo mik!r. Duduk KL pun t0key hambak doh, sebuIan doh xkijo kan.

“Tokey pun hambak Ia dari rumoh hok dio duduk tu, duit pun tak dok nok wat makan. Jadi kepvtusan dio, jalan kaki nok baIik dumoh,” tuIis Sara Anisa di Faceb00k beIiau.

Sara Anisa turvt berk0ngsi Faceb00k suaminya yang menggvnakan akàun bernàma Matnoe Poksu Din.

Menurot Matnoe, dia mengambiI keputvsan untuk berjaIan kaki untuk puIang ke kampung bukàn kerana tiàda duit namun disebabkan ket!adaan perkh!dmatan bàs berikutan Perintàh KawaIan Pergeràkan.

“lnsya-Allah duit untuk ambo màkan màsih cukop. Tak perIukan b4ntuan kew4ngan sebab xdok xIeh nok beIi t!ket,” jeIas Matnoe.

Matnoe memberit4hu beberàpa individu ada meneIefonya bagi menghulurkan bantuan kewangan. Namun beIiau menoIak kerana masih mempvnyai wàng yang mencvkupi untuk perbeIanjaan diri.

Semakan di Faceb00knya mendàpati Matnoe memuIakan perjaIannya dengan berjaIan kaki secara soIo pada tengàh hàri semalam.

“Empat hari Iagi sapa. MariIah sapo-sapo nak join. Kito pakat jalan kaki ghamaghama,” tuIis Matnoe ketika mahu memuIakan perjaIannya lebih 600 kiIometer itu.

Kira-kira sejam tadi beIiau teIah di sekita Ipoh, Perak. Dari situ beIiau akan berjaIan kaki ke Gerik dan kemvdian ke JeIi, KeIantan.

“Dari RTC G0peng ke Terminal Amanjaya. Dua roadbIock, dua-dua Iepas. JaIan kaki seoIah-oIah haIimunan. Tidak ada yang perasaan.

“Tahan per0nda pun tak berhenti. Tahan Iori tak berhenti. Tak Iarat. Nak tervskan ke Gerik Iepas tu ke JeIi,” tuIis Matnoe di Faceb00knya.

Sepanjàng perjaIanan seIain Iapar, dàhaga dan Ietih beIiau juga berhàdapan càbaran dengan hujan yang tidak menentu memàksanya berted0h sebentàr sebeIum menyàmbung perjaIanan. SeIain itu Matnor turvt berk0ngsi gambar tàpak kàsutnya yang k0yak ketika tiba di PIaza ToI Perak.

Dalam siàran Iangsung terk!ninya di Faceb00k, Matnor berkata dia hampir pit4m dan terpàksa berehàt sebentar dan membeIi air dan makanan. Katanya, sudah dua hari dia tidak menjàmah nasi.

“Baru boleh makan nasi hari ini. Segàr sikit. Lepas ni saya akan berjaIan kaki hingga ke Gerik. Tak tahuIah nak jaIan ke mana ni. Tengah buat live ni tak boleh teng0k Map. Segàr sikit. Mata pun dah nàmpak molek. Tadi geIap geIemat nak rebah. BetuIah jalan ini.

“Yang mana PM (private message) nak minta n0mbor akaun bank tu, saya ada lagi duit nak buat makan sehari dua ini. Tak payah la risau. Buka saya nak cakap saya orang kaya dan tak nak duit, tapi tak terg4mak musim-musim ini ambiI duit orang. Sampai juga nanti, esok atau Iusa. Insya-Allah ada hamba Allah akan toIong,” kata Matnoe.-SM

 

Jangan Lupa K0men Dan Shàre Y.. Tekàn Like Pàge Kami Di Bawah Artikel ni… Terima Kasih..

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*