Wanita Merasa Hairan Apabila GeIangnya Terasa Makin Ketat Selepas Dibaiki, Baru Sedar Dirinya Sudah Kena TlPU

Dari zaman dulu hinggalah zaman sekarang,  memang sudah menjadi satu trend atau tabi4t dalam kalangan masyar4kat kita untuk membeli emas terutamanya golongan wanita.

Emas yang dibeli bukan sahaja dapat dijadikan sebagai aksesori malahan dapat dijadikan sebagai peIaburan pada masa akan datang berikutan harga emas yang meningkat saban hari.

Bagaimanapun, seperti perkongsian seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Ikafariha Fariha, mendkwa dirinya telah dit!pu oleh sebuah kedai emas ketika dia menghantar gelang tangannya untuk dipotong.

Kisahnya bermula apabila wanita ini, menghantar gelang tangannya ke kedai emas untuk dipot0ng berikutan keadaan emas tersebut yang terk0pek dan kemek berikutan satu lnsiden semasa kenduri.

Gelang memang labuh sikit. Hari selasa pagi, hantar pergi kedai. Suruh diorang kerat 2 ketul bahagian yang cac4t tu. Sebelum tu memang aku dah kira gelung dan ambik gambar siap-siap kot ada yang men!pu nanti kan.

Jelasnya lagi, pemilik kedai emas berkenaan memintanya untuk mengambil pada petang hari berkenaan namun, berikutan beberapa masalah yang dihadapinya pr0ses pengambilan gelang tersebut tergendala.

Hari Khamis aku pergi ambil, balik rumah baru aku try. Rasa ketat gelang aku ni. Tak sedap hati dah, kira-kira tidak cukup gelung. 10 kali aku kira sorang-sorang.

‘Memang aku tak masuk dah’

Bercerita lebih lanjut, pemilik kedai pada mulanya berd0lak dalih dan sama sekali tidak mengaku sudah mengambil lebihan emas yang dipot0ng itu. Berang dengan apa yang terjadi, wanita ini turut meninggikan suara kepada pemilik kedai emas itu berikutan tind4kannya yang tidak bertanggungjawab itu.

Pada masa yang sama, dia turut menunjukkan buukti yang jelas menerusi foto yang ditangkap gambar emasnya sebelum dan selepas dihantar ke kedai itu.

Memang diorang cakap diorang je betul ceritanya. M4ti-m4ti mengaku kerat dua ketul sahaja. Suara aku dah mula naik dah. Pandai teg0r aku, hang jangan mar4h,mari kita binc4ng.

Aku tunjuk suruh diorang kira balik, aku tunjuk sekali time aku ambil gambar kan ada set time jam 9 pagi dekat gambar sebelum hantar ke kedai dia. Last-last diorang terpksa bagi balik seketul coco aku. Buat-buat berlakon cari,memang ada lah ceritanya.,

Kejadian seumpama ini membuatkan dia berasa menyesaI dan tidak lagi mahu menggunakan servis yang ditawarkan oleh kedai tersebut.

“Memang aku tak akan masuk dah kedai emas tu. Kaki pen!pu”.

Semoga jadi pengajaran buat yang lain agar periksa dulu el0k2 gelang atau rantai yang nak hantar untuk dibaiki agar dapat elakkan dari jadi mngsa TlPU. Kepada pemilik-pemilik kedai emas, berniagalah dengan jujur dan ikhlas.

Sumber: Ikafariha Fariha

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*