[VIDEO] Sistem bank Malaysia sekarang tidak selamat, kata bekas pengg0dam

Dewasa ini, kejadian akaun bank dig0dam makin berleIuasa, kita tak pernah menerima no tac tetapi tiba-tiba duit dalam acc0unt bank semakin menyusuut.Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh bekas pengg0dam, Aman Shah Ahmad yang juga pakar teknoIogi maklumat (IT) mend4kwa, sistem yang digunakan oleh beberapa bank di Malaysia bersifat c0py and paste daripada sistem terdahulu.

Terlalu banyak keIemahan dalam sesetengah sistem perbankan di negara ini membolehkan pengg0dam memintasnya sekali gus merisik0kan wang pendep0sit hiIang.

Dkwa beliau, tind4kan sesetengah bank menggunakan perisian (s0ftware) serta pr0gram bersifat terbuka (open s0urce) mengak!batkan wujud kelomp0ngan yang mendedahkannya kepada anc4man pengg0dam.

Justeru, katanya kepada Mingguan Malaysia, kelomp0ngan inilah membolehkan pengg0dam memintas sistem keselamatan sesetengah bank dengan mudah.

“Jika kita cakap pasal struktur keselamatan bank, sebenarnya banyak lomp0ng. Bila orang macam saya ini g0dam, baru orang sedar. Sistem sekarang ini juga macam itu, sebenarnya ‘cucu’ sahaja kepada sistem yang terdahulu.

“Yang ada sekarang ini adalah ‘cucu’ kepada sistem dahulu, sebab itu contohnya Windows ada versi 2.0, 3.0 dan 2000 misalnya. Semua sama sahaja. Saya beritahu, sekarang lagi senang nak g0dam. Kamu bagi saya laptop sekarang, besok saya boleh pindahkan wang. Nak buat atau tak sahaja,” katanya ketika ditemui di sini Rabu lalu.

Aman Shah, 54, yang pada 1990 did4kwa atas kesalahan pec4h amanah membabitkan puluhan juta ringgit sewaktu bertugas di sebuah bank di Kuala Lumpur berkata, berdasarkan pemerhatian, masih terdapat 20 peratus keIemahan dalam sistem keselamatan bank sekarang.

Beliau diminta mengulas mengenai wujudnya aduan daripada orang ramai mengenai wang mereka hiIang daripada akaun bank walaupun tidak melakukan transaksi pengeluaran.

Kata Aman Shah, kesilapan paling ketara yang dilihat adalah tindakan sesetengah bank yang ingin menjimatkan k0s dengan membangunkan sistem keselamatan yang kurang 0ptima..

“Bank-bank pakai apa sekarang? Firewall? Saya perasan sesetengah bank di Malaysia sekarang, kesilapan paling ketara, banyak program dalam itu mereka nak jimat kos. Mereka guna open s0urce sahaja, bermakna ia kurang selamat,” katanya.

Menjelaskan lagi beliau berkata, urusan membangun keselamatan sistem perbankan harus dilakukan oleh pakar IT yang mempunyai merit, dan bukan dipilih dalam kalangan kr0ni yang tidak layak.

HaI ini, katanya supaya meningkatkan keyakinan pendeposit agar tidak membuat pengeluaran wang besar-besaran, yang boleh melumpohkan ekon0mi negara.

“Di Malaysia ini, maaf cakap, ia bukan tentang merit. Orang yang membangunkan sistem keselamatan perbankan pun, ada kait dengan pihak atasan. Jadi kamu tiada merit untuk bangunkan sistem itu. Benda ini sampai sekarang berlaku.

“Kalau kamu dedahkan maklumat bahawa sistem itu tak selamat, saya rasa semua orang akan keluarkan duit dari bank masing-masing. Deposit0r akan lari dan kesannya, musn4h ekon0mi,” tambahnya.

VIDEO BERKAITAN.

Sumber utusan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*