SED1H tak terbayangkan… Adu pd mak ‘diratah’ abang kandung tapi mak buat tak endah…

Geram dengan sikap emak yang tidak percaya dengan aduan anak. Sehingga anak menjadi m4ngsa.
Mar4h saya tak hilang dengan sikap emak yang mementing diri. Tidak adil memperlakukan anak perempuan sehingga tidak mempercayai aduannya.

Jangan Melangkah Jalan Yang Sama…

Dari kecil Miss S menjadi m4ngsa pemuas n4fsu abang kandung. Dir0gol berkali kali. Bila S mengadu kepada emak, emak tak percaya, kata S membuat cerita. Ayah pula g4rang. S tak berani bercerita pada ayah. Emak pun t4kut jika S mengadu pada ayah, abang kena b4ntai dan dipenj4ra.

S melalui kehidupan dalam tr4uma dan ket4kutan…

Apabila S berada di IPT, teman lelaki S mer0gol S dalam keadaan kekerasan. Sekali lagi S mengalami tr4uma. Tidak tahu mengadu kepada sesiapa. Berkongsi cerita dengan kaunselor tidak nampak jalan keluar masalah.

Akhirnya S akur dirinya mengandung dan terp4ksa bercerita kepada kakak. Ketika S s4kit mahu melahirkan anak, macam macam kata terkeluar dari mulut S. Tidak redha akan takdir dirinya. “Sudahlah kena paksa, sakitnya macam ni pula. “ “ az4bnya nak beranak, kalau tahu begini dari awal dibuang aja.”

Selepas melahirkan anak, anak S jenis meragam. Tidor mahu didodoi dulu. Tidak boleh diletak. Mula mula berat badan tidak naik, kena duduk wad. Kuning yang lama. Tubuh S jadi lemah, bengkak susu dan mengalami sembel1t.

Berbulan bulan S melalui az4b ini dan akhir S redha. Dan menyanyangi anaknya sepenuh hati. Tiba tiba keluarga mendesak anak diserahkan kepada keluarga angkat supaya S meneruskan pengajian di IPT semula.

S bingung. Dah melalui banyak kesusahan , kenapa baru sekarang disuruh beri anak kepda keluarga angkat? S menceritakan bagaimana dia boleh dikasari oleh teman lelakinya. Ia bermula dengan kursus yang diambik ketika di IPT.

Kursus dalam kumpulan yang sering perlu mengadakan perbincangan di kedai mamak atau cafe. Sudahlah seorang saja perempuan, jika tidak hadir untuk perbincangan dan study kumpulan mereka tidak mahu masukkan nama dan berkongsi nota.

Saya nasihatkan, jika begitulah cara belajar, baiklah berhenti. Tidak perlu diteruskan. Nanti selepas ini, ruang untuk dikasari masih terbuka. Tak ser1kkah? Baik tak usah ambik kursus dibidang itu. Belajarlah dibidang lain yang patuh syariah cara belajarnya dan nanti cara kerjanya.

Cukup cukuplah sekali terkena, tak kan nak terjadi perkara yang sama. Kata tr4uma. Maka tak usah kembali ke tempat yang sama dan jalan yang sama. Melangkahlah jalan lain yang Allah redha. Mahu jaga anak setelah susah payah menanggung der1ta, biar pun siapa anak ini, dia telah lahir dari rahim mu.

Maka pelihara dia. Rezeki mu dan anakmu di dalam jaminan Allah, insyaAllah ada jalannya yang ditunjukkan. S diam berfikir…

Kredit; Baitus Solehah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*