Biarlah dia BERSEMAD1 dgn tenang di sana, proses bawa pulang JENAZ4H sgt MENY1KSAKAN…

Jenaz4h dari luar negara japabila hendak dibawa pulang ke negara asal akan melalui satu proses yang men4kutkan iaitu ’embalm1ng’ (pengawetan). Proses ini memerlukan dar4h dalam badan dibuang keluar dan satu cecair bernama ‘f0rmalin’ akan dimasukkan, kebiasaannya dalam berjumlah 12 liter.

Tak habis di situ, perut jen4zah akan diteb0k dan satu besi panjang lebih kurang 1 meter yang dinamakan sebagai ‘tr0car’ akan dihun0s menus0k ke perut untuk menghancorkan organ2 dalaman badan jen4zah seperti hati, perut, j4ntung, limpa, usus dan lain-lain bagi tujuan membuang dar4h dalam organ dan semuanya akan disedut keluar.

Kaedah ini bagi mengelakkan may4t cepat merep0t dan membus0k. Meskipun luaran j4sadnya nampak elok sempurna tetapi dalamannya h4ncur seh4ncur-h4ncurnya! Maka jika kes1hanilah jenaz4h, biarlah jas4dnya dikebum1kan di tempat dia men1nggal dunia. Hal itupun bertepatan dengan sunnah.

Jangan diseks4 jen4zah lagi setelah dia melalui per1tnya sakaratulm4ut. Seandainya si m4ti boleh berkata-kata, sudah tentu dia tidak mahu jas4dnya dibawa pulang kembali. Sekadar perkongsian pengalaman dari seorang Undertaker..

Kredit; SPJ Malaysia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*