[Video] Kurang Ajar; minum arak di pusat kuarantin Covid-19

Kongres Kesatuan Sekerja Kakitangan Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menganggap t1ndakan sekumpulan individu yang disyaki dikuarantin dan dirawat kerana dijangk1tan C0vid-19 meminum minuman keras di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Sabah sebagai biadap dan kurang ajar.

Presiden CUEPACS, Adnan Mat berkata, 1nsiden tersebut menggambarkan seolah-olah sedang bergembira sedangkan petugas barisan hadapan sibuk mengerah keringat untuk menyelamatkan rakyat daripada pendemik Covid-19.

“Tindakan tersebut juga seperti mengh1na dan tidak menghormati peng0rbanan petugas kesihatan dan barisan hadapan yang lain kerana secara jelas melakukan kes4lahan di kawasan yang digunakan sebagai fasiliti kesihatan untuk merawat pesakit C0vid-19.

“Sebagai rakyat yang bertanggungjawab, sewajarnya mereka sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan apatah lagi ketika sedang mendapatkan rawatan daripada petugas kesihatan,” katanya dalam kenyataan.

Semalam tular di laman media sosial video berdurasi 12 saat yang memaparkan sekumpulan individu berbual sambil meminum bir dengan dua buah baldi biru yang penuh berisi tin minuman keras terletak di sebelah katil salah seorang individu yang duduk di atas katil.

Menurut Adnan, tindakan meminum bir itu juga boleh mengundang ketidakselesaan pes4kit lain yang sedang dirawat selain boleh mencetuskan masalah lain jika keadaan menjadi tidak terkawal. Justeru tambah beliau, pihak berkuasa p0lis dan juga Kementerian Kesihatan perlu menyiasat 1nsiden itu dan mengambil t1ndakan ke atas pihak yang terlibat membeli dan membekalkan minuman keras itu agar perkara sama tidak berulang

Sila klik pautan Minum ar4k di PKRC Covid-19 Sabah perbuatan b1adap, ambil t1ndakan – CEUPACS  utk berita penuh…

Kredit; malaysiagazette.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*