TS Dr Noor Hisham – Ambil Sabah sbgi iktibar, ‘Kita boleh merasa penat tetapi V1RUS tidak pernah penat…’

Peningkatan kes Cov1d-19 sejak akhir-akhir ini jelas disebabkan ketidakpatuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) oleh orang ramai di semua peringkat, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah.

Menurut beliau, v1rus Cov1d-19 memerlukan kontak yang rapat untuk mereb4k dan disebabkan itulah pelbagai SOP telah dikeluarkan bagi membolehkan penularan wab4k dapat dikek4ng.

Teg4snya, apa yang berlaku di Sabah adalah contoh terbaik untuk dijadikan pengajaran yang mana apabila SOP tidak dipatuhi, wab4k Cov1d-19 boleh mereb4k dengan meluas dan seterusnya menyebabkan kes positif meningkat saban hari.

Kita boleh merasa penat tetapi virus tidak pernah penat…

“Sabah adalah satu contoh terbaik. Diharapkan semuanya mengambil iktibar dan tidak mengulanginya lagi. Peningkatan kes yang berlaku sekarang adalah kerana ketidakpatuhan SOP di semua peringkat.

“Kami tidak menyal4hkan sesiapa tetapi kita perlu sentiasa ingat-mengingati sahaja,” katanya semasa sidang media khas Cov1d-19 di sini hari ini.

Noor Hisham juga menasihatkan mana-mana pihak yang berhasrat untuk mengadakan perhimpunan atau persidangan untuk menangguhkan perancangan tersebut. Katanya, Malaysia masih belum bebas daripada wab4k Cov1d-19 dan tempat paling selamat adalah di rumah.

Sila klik pautan untuk berita penuh Ambil Sabah sebagai iktibar, sila patuh SOP – Noor Hisham

Kredit; Malaysia Gazette

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*