[Allahuakbar] Cuaca Panas Tapi Ada Segumpal Awan Melindungi Jen4zah Beliau, Jen4zah Siapakah Ini?

Allah Berikan Peluang Untuk Melihat Kebes4ranNYA Bagi Balasan Kepada Hamba-Hamba Yang Beramal Soleh
Bismillah, Pemergian tokoh pend4kwah tanah air Tuan Guru Dato’ Ismail Kamus mendapat liputan meluas medi!a perdana dan dik0ngsi warganet di Iaman s0sial. Apatah pmergiaannya begitu baik sekali, meningg4I pada hari Jumaat, penghulu segala hari dan di bulan ramadan, sebaik-baik bulan.

Sementara itu, seorang individu bernama Ustaz Halim Din telah menceritakan pengaIaman luar biasa ketika menghadiri pengebvmian almarrhum Dato’ Ustaz Ismail Kamus. Berikut perk0ngsian beliau;

Belum Terl4mbat rasanya untuk menceritakan sedik!t pengaIaman semasa hadir ke penggkebvmian Murabbi Ummah.. Almarhum Dato’ Ustaz Ismail K4mus pagi tadi. Selama ini saya hanya membaca dan mendengar cerita tentang arw4h Tuan Guru Nik Aziz dan Tuan Guru Haron Din. Tapi harini, bers4ksi mata kepala sendiri.

Suasana redup dari awal pagi sehingga lah solat jen4zah yang hanya dibenarkan ahli keluarga untuk soIatkan jen4zah Almarhum Ustaz Ismail Kamus. Semasa di tanah perkubvran pula, matahari mula memanc4rkan ter!knya..sehinggalah van jen4zah tiba.. keIihatan satu ket0lan awan yang menvtupi panas matahari mengiringi jen4zah Almarhum…

Awan tersebut terus melindungi cahaya matahari sehinggalah jen4zah diturunkan ke Iiaang Iahaad dan kedeng4ran tuk4ng g4li kubvr meminta untuk dihuIurkan papan untuk menutupi Iiaang Iaahad, kemudian barulah awan tersebut beredar membiarkan ter!k matahari mem4ncar ke bumi.

Alhamdulillah, Allah berikan peluang untuk melihat kebesaranNYA bagi balasan kepada hamba2 yang sentiasa p4tuh dan mulut yg sentiasa menitipkan nama kebesaranNYA, berjuang diatas jalanNYA, dan berd4kwah menyeb4rkan agama yang suci..

Subhanallah.. tak henti2 mulut ini bertasbih memuji kebes4ran sang pencipta.. Hampir juga menitis air mata mengenang bagaimana pula jika waktu kita tiba kelak.. Allaaaahuuakhbar!!

Berikut 10 mutiara kata Tuan Guru Ustaz Ismail Kamus untuk pedoman semua. Dikumpulkan oleh : Zaim Zin.
1) “Jangan jadi macam burung unta. Burung bukan, unta pun bukan. Sama macam manusia, nak kata islam pun bukan, bukan islam pun bukan. Waktu nikah islam, m4ti pun ikut islam. Tapi, masa hidup tak nak ikut islam”

2) “Bila kita tidur, j4ntung kita jalan. Bila kita berlari, jantung kita jalan. Bila kita berhenti, j4ntung kita jalan. Bila j4ntung kita berhenti, kita jalan”

3) “Azan bermula dengan Allahuakhbar untuk menyatakan pada kita bahawa yang sebenarnya Allah lah yang Maha Besar. Diikuti dengan peng4kuan tuhan yang w4jib disemb4h ialah Allah dan akui nabi Muhammad sebagai nabi Allah. Lepas tu baru laungan ajak solat”

4) “Ketika azan subuh kedengaran, berapa ramai yang hatinya tersentak untuk solat berjemaah? Berapa ramai yang melihat jemputan bilal tu sebagai jemputan akhirat?”

5) “Solat adalah kerehatan. Pasal ketika solat sepatutnya kita lupakan ker3sahaan, kerisauan dan kepenatan dunia ni”

6) “Barangsiapa menanam padi, lalang akan tumbuh. Barangsiapa menanam lalang, padi tak akan tumbuh. Kalau cari akhirat, dunia akan dapat tetapi kalau cari dunia, akhirat tak akan dapat”

7) “Ibadat jangan tunggu masa lapang. Kita yang melapangkan masa untuk ibadat”11) “Amalkan setiap hari, solat berserta solat sunat. Baca AlQuran (pagi Yasin, malam pula AlMulk, AsSajadah, dan AlWaqiah). Zikir Allah (100 kali), tahlil (300 kali), selawat (100-1000 kali), istighfar (100 kali) dan sedekah”

8) “Sebenarnya duit yg kita derma itulah bahagian kita punya. Yang simpan dlm poket tu belum tentu lagi. Boleh jadi pomen punya, boleh jadi klinik punya, yg semestinya waris punya. Kita punya yg mana? Yg kita sedekah itulah yg kita punya”

9) “Naik sampan kecil pun laut berombak, naik kapal besar pun tetap laut itu berombak. Adakah kita mengelak ombak Tuan-tuan? Tidak, kita tetap belayar lautan berombak itu. Begitulah juga dalam perkahwinan, ada masalah jangan lari, lalui ombak yang tetap berombak itu”

10) “Beruk atas pokok, kalau angin ribut kencang lagi kuat dia peluk pokok tu. Tapi kalau angin sepoi-sepoi, boleh tertidur dan silap-silap jatuh beruk dari atas pokok. Dalam perkahwinan, jangan keras-keras, cakap kena lemah lembut. Para suami, ingat falsafah beruk ni”

Akhir Kata
Semoga Pengakh!ran kita juga baik, dan sem0ga kita akan tergoIong dalam goIongan yang soIeh, Aamiin.

Sumber: Satu PersinggahanS

udah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YAA..Semoga Bermanfaaat Buat Kita Semua,Terima kasih..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*