[Saya Tidak Teragak] Ambil Tindakan Mhkamah, “KaIau Ada Pnggil Saya Ali Hitam Dan Ejekan Tubuh”

“Saya dah laIi dan tak kis4h ntizen nak cakap apa kerana mereka tidak menentukan keputusan mahkamah,” kata peIawak Ali Puteh mengenai kec4man berterusan yang diIemparkan kepadanya menerusi med!a s0sial.

Ia berikutan lap0ran Harian Metro kelmarin mengen4i kegembiraan Ali apabila perbicaraan k-es sam4n terhad4pnya sudah tamat selepas semua pihak tampiI dengan keter4ngan masing-masing.

Ali, 32, berkata, ntizen tiada hak untuk menentukan siapa betul dan siapa salah dan dia tidak perlu ambiI kis4h dengan mereka.

“Hanya mahkamah yang boleh tentukan kepvtusan. Ada juga ntizen yang meng4ta macam-macam dekat lnstagram, tapi saya jawab k0men elok-elok kerana kita masih mer4ikan Syawal.

“Kalau mereka kata Nor Hidayah (kakak ipar) menang tak apalah. Saya tak nak cem4rkan buIan Syawal ini dengan perbvatan yang kvrang m4nis. Saya dah biasa dengan kej!an orang. Alhamdulillah saya okay saja,” katanya kepada Harian Metro.

Bagaimanapun Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan akan mengambil tindakan terh4dap ntizen yang mengh!na fizikaInya secara keterIaIuan.

“Kalau ada yang p4nggil saya dengan geIaran Ali Hitam dan bermain dengan b0dy shaming (ejekan tvbuh) ag4k mel4mpau dan b4bitkan keluarga, saya takkan teragak-agak untuk ambiI tindakan mahkamah. Negara kita ada undang-undang dan kalau mereka melampau s4ngat, perkara ini akan dibawa ke mahkamah. Jangan pula kata saya asyik nak saman saja, sebaliknya mereka sendiri yang nak jumpa saya. Saya akan ‘print screen’ dan ambiI tind4kan,” katanya.

Ali berkata, dia sudah maIas untuk berg4duh dengan mereka di med!a s0sial kerana ia hanya membu4ng masa.

“Cara untuk aj4r mereka ialah bawa ke mahkamah. Kalau sembang dalam med!a s0sial takkan h4bis sampai bila-bila.

“Kalau dia saIah dan kena b4yar dend4 contohnya RM500,000, baruIah kes4l dan nak minta maaf. Saya h4rap doakanlah yang baik-baik dan jangan mem4ki h4mun kerana ini bulan Syawal. Kalau betul nak jumpa saya boleh datang mahkamah,” katanya.

Terdahulu, kemeIut keluarga memb4bitkan Ali dan kakak ip4rnya, Nor Hidayah Mohd Ali mem4ksa k-es ini dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Ia sudah dideng4r di hadapan Hakim menervsi pr0sedur yang berIangsung secara dalam taIian pada 16 dan 17 Februari lalu.

Ali memf4ilkan sam4n terh4dap Nor Hidayah dan jut4wan k0smetik, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman pada 27 Ogos tahun lalu.

Ibunya Sabariah Arshad adalah plaintif pertama diikuti bapa, Syed Mohd Ridzuan (plaintif kedua), kakaknya Sharifah Norwahidah (plaintif ketiga) dan Ali (plaintif keempat).

Tind4kan ini dibuat sebagai tind4k baIas terh4dap kakak ip4rnya yang terlebih dulu bertindak meny4mannya dengan tuntvtan mencec4h RM900,000.

PeIawak Ali Puteh bersedia mengh4dapi sebar4ng kec4man daripada ntizen selepas diperint4hkan memb4yar g4nti rvgi am RM60,000 kepada kakak iparnya, Siti.Norhidayah Mohd Ali kerana memfitn4h dalam l4man s0sial Instagram, dua tahun lalu.

Ali berkata, dia tiada masaIah untuk berdepan dengan ntizen yang akan menghent4m atau mencemvhnya di Iaman s0sial.

“Dalam dua tahun ini, saya sudah bersed!a mengh4dapi apa saja kec4man. Saya sudah makIumkan kepada keluarga, men4ng pun kita kena (hent4m), kaIah pun kita kena.

“Jadi, saya tiada masaIah dengan ntizen sebab kita tahu apa yang kita lakvkan dan apa sebenarnya yang terj4di,” katanya.

Menvrut Ali, dia tidak akan menggvnakan pIatform med!a s0sial untuk membuat seb4rang lu4han atau ket!dakpvasan hati kerana b!mbang akan mengg4nggu pr0ses r4yuan di Mahkamah Tinggi.

“Kalau saya k0ngsikan apa-apa lagi di med!a s0sial, saya b!mbang akan berlaku masalah di Mahkamah Tinggi.

“Tentang ntizen, saya memang tak risau apa-apa pun,” katanya.

Terdahulu, Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan akan membuat r4yuan di Mahkamah Tinggi berikutan terdapat beberapa f4kta yang did4kwa tidak tepat selepas kepvtusan k-es saman fitn4h diputvskan h4kim, Zulqarnain Hassan semalam.

Pada Mei 2020, Hidayah, 30, memf4ilkan s4man fitn4h terh4dap Ali Puteh, 34, berhubung keny4taan yang dibuat peIawak itu di ak4un lnstagram yang antara lain mengg4mbarkan dirinya seorang tidak bertangg0ngjawab.

Wanita terb4bit mem0hon g4nti rugi am, teIadan atau pvnitif dan tervk yang tidak diny4takan jumlahnya.

Dia juga mem0hon satu per!ntah injvnksi bagi mengh4lang adik ip4rnya menyi4rkan sebarang keny4taan berb4ur fitn4h terh4dap dirinya, k0d dan relif-relif lain yang difik!rkan sesuai oleh mahkamah.

Sementara itu dalam prosiding sama, mahkamah men0lak s4man fitnah yang dikemvkakan Ali Puteh dan tiga ahli keluarganya yang lain terhadap Hidayah dan usahawan kosmetik Datuk Aliff Syukri dengan k0s sebanyak RM13,000.

Kredit: metro

Sumber: https://www.hmetro.com.my/rap/2021/05/708321/ali-puteh-dah-Iali-kec4man

Pih4k admin juga tidak mampu untuk mem4ntausemua k0men yang ditulis disini. Segala k0men adalah hak dan tangg0ngjawab anda sendiri.

Pih4k adm!n juga tidak mampu untuk mem4ntausemua k0men yang dituIis disini. SegaIa k0men adalah hak dan tangg0ngjawab anda sendir!.

Jangan Lupa K0men Dan Share Ya.

Terima kasih

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*