[VIDEO] Masjld Ini Tawarkan Basikal Percuma Untuk Kanak-Kanak Lengkp Subuh Berjemaah Selama 40 Hari.

Solat merupakan tiang agama. Ia merupakan rukun Islam yang kedua selepas daripada mengucap dua kalimah syahadah

Amalan pertama yang akan dihitung di hari ki4mat nanti adalah pada solat seseorang. Sekiranya solat fardhu seseorang tidak dil4ksanakan dengan sempurna, maka amaIan lain tidak lagi berguna.

Ini dapat dilihat menerusi hadis Nabi Muhammad SAW: “Didiklah anak kamu solat pada usia tujuh tahun dan rotanlah mereka apabila usia mereka menj4ngkau 10 tahun ( jika masih meninggaIkan solat).” (Riwayat Abu Dawud, Hadis Hasan Sahih)

Walau bagaimanapun, menerusi Lap0ran baru-baru ini dalam usaha memupuk gener4si muda mengimar4hkan masjid, Masjid Nur As-Sa’adah, Kampung PengkaIan Batu di Melaka mengh4diahkan basikal sebagai g4njaran untuk kanak-kanak dan remaja yang hadir solat Subuh berjemaah selama 40 hari menerusi pr0gram Subuh Istiqamah 40 Hari.

 

Sebanyak 40 basikal berharga RM20,000 dised!akan menerusi pr0gram itu yang bermula 9 Februari lalu hingga 20 Mac depan

“Tidak din4fikan ibadat memerlukan keikhlasan. Namun hadiah basikal ini hanya str4tegi awal bagi menarik minat dan mem0tivasi anak untuk solat berjemaah di masjid.

“Pr0gram ini meny4sarkan kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dan yang berusia 12 hingga 23 tahun. Mereka ini 10 tahun lagi akan jadi orang dewasa dan diyakini dapat terus mengimar4hkan masjid jika istiqamah solat berjemaah selama 40 hari.

“Rasulullah SAW bersabda, sesiapa yang solat berjemaah selama 40 hari, dia mendapat dua pelepasan iaitu pelepasan daripada api neraka dan pelepasan daripada menjadi orang mun4fik,” kata Imam II Masjid Nur As-Sa’adah, Mohd Noor Omar.

Jelas Mohd Noor lagi, mereka yang memen4ngi basikal juga akan dipiIih sebagai sukareIawan masjid dan duta masyarakat termasuk membantu jawat4nkuasa masjid dalam mengajak goIongan dewasa untuk solat berjemaah.

Pr0gram itu tidak memb4bitkan penggunaan wang tabung masjid, sebaliknya sumbangan rakan, ahli keluarga dan orang ramai

Sementara itu, Pengerusi Masjid Nur As-Sa’adah, Datuk Amzah Osman, berkata idea berkenaan timbul secara spontan selepas beliau diIantik memeg4ng jaw4tan itu pada 1 Februari lalu bagi mengimar4hkan masjid.

Katanya, pada awalnya beliau hanya membeli dua basikal berharga RM400 setiap satu yang digantung di dinding luar ruang solat sebagai pemb4kar sem4ngat kepada kanak-kanak dan remaja untuk memilikinya.

“Sekarang ini, hampir 30 jemaah kanak-kanak memenuhi masjid dan dapat penuh lima atau enam saf, berband!ng sebelum ini hanya satu atau dua saf saja.

“Saya rasa terharu kerana pr0gram ini mendapat sambutan menggaIakkan apabila setakat ini kita sudah ed4rkan hampir 100 kad yang mana jemaah kanak-kanak dan remaja ini perlu dapatkan c0p daripada noja masjid selepas solat subuh setiap hari.

“Malah, saya bersyukur apabila pr0gram ini tuIar, semakin ramai p!hak tampiI untuk menyvmbang basikal sehingga 40 buah,” katanya.

Amzah berkata, pr0gram itu tidak memb4bitkan penggunaan wang tabung masjid, sebaliknya sumbangan rakan, ahli keluarga dan orang ramai.

“Pr0gram ini tidak menggunakan satu sen pun duit masjid, malah ada rakan yang sanggup mengh4diahkan dua motosikal untuk diberikan pula kepada jemaah dewasa pada pr0gram akan datang.

“Insya-Allah, program hadiah motosikal ini kita akan buat minggu depan dalam usaha mengimar4hkan solat lima waktu sama seperti Solat Jumaat,” katanya..

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*