[Ayah Tercabar] Bawa Anak Kecil Buat ‘Skill Wheelie’, Skali Ini Kata2 Pakar Kaunseling Buat Terkedu.

Menunggang motosikal dalam keadaan memb4hayakan semem4ngnya satu perkara yang saIah kerana boleh memb4hayakan ny4wa orang lain.

Walau bagaimanapun, ketika diusia muda terutamanya kaum lelaki, perkara tersebut seakan satu kebi4saan dan ramai yang pernah meIakukan 4ksi-4ksi lag4k nger! di jalanan.

Tind4kan merb4haya

Namun, jika per4ngai ketika muda masih dibawa-bawa sehingga sudah mempunyai anak, ia bukanIah sesuatu yang h4rus dik4gumi lebih-lebih lagi jika meIakukan perkara tersebut ketika memb4wa anak men4iki mot0sikal.

Hal ini dik0ngsikan ak4un Tw!tter miIik @My_CrimeWatch apabila menunjvkan seorang lelaki memb0nceng anaknya di bahagian depan dan membuat 4ksi ‘wheelie’ yang memb4hayakan.

 

Menervsi vide0 tersebut dapat dideng4r t4ngisan kanak-kanak tersebut yang ket4kutan selepas bapanya mel4kukan 4ksi tersebut namun tet4p ditervskan oleh lelaki itu.

Per4kam vide0 juga gaIak meminta 4ksi lag4k nger! terb4bit dilakvkan beruIang kali untuk dir4kam.

Anak memang tak boleh nak pilih bapak

Sehubungan dengan perk0ngsian tersebut, rata-rata wrganet telah meninggaIkan k0men dengan mengec4m tindakan kurang bij4k lelaki berkenaan kerana melakvkan tind4kan merb4haya itu lebih-lebih lagi ketika membawa anak keciI.

Mereka juga turut mer4sakan individu yang menyurvh lelaki itu melakvkan 4ksi wheelie turut tidak bertanggungjawab kerana cvba mengg4daikan ny4wa seorang anak keciI hanya untuk sebuah k0nten tak berf4edah.

P4kar k4unseling gesa p0lis ambiI tind4kan ker4s!

TIND4KAN seorang bapa melakvkan 4ksi ‘wheelie’ bersama anaknya di jalan raya seperti vide0 tular di med!a s0sial sejak Rabu mengund4ng kemar4han ramai.

 

MaIah Saintis S0sial Multidisiplin dan Pensyarah Kanan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr Airil Haimi Mohd Adnan berkata perbu4tan berkenaan di4nggap tidak sium4n kerana memb4hayakan ny4wa.

Katanya, jika benar individu berkenaan adalah bapa kepada kanak-kanak per3mpuan terb4bit, dia seh4rusnya meIindungi anaknya.

“Saya rasa sed!h apabila teng0k kanak-kanak berkenaan dalam keadaan macam tu. Apa sebenarnya tangg0ngjawab seorang bapa?

“Ini satu perkara yang tak el0k dan tidak p4tut menj4di c0ntoh.

“Jang4n j4dikan benda ini sebagai c0ntent semata-mata untuk j4di p0pular,” katanya kepada mStar.

Tambah Dr Airil, perkara tersebut berkemvngkinan akan mempeng4ruhi tumbes4ran anak keciI dan mungkin mengal4mi tr4uma.

“Kita boleh n4mpak pada w4jah anak tu memang tidak gemb!ra.

“Benda ni boleh mengg4nggu tumbes4rannya dan em0si dalam j4ngka masa p4njang,” katanya.

Sumber: Twitter @My_CrimeWatch, OMM, Mstar.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*