[VIDEO] “Sarat HamiI Gigih Masak”, Bawa 3 Anak COD Tomyam Tapi Pelanggan ‘Prank Order’ Buat Ramai Bengang

‘Prank order’ sememangnya pada masa kini tidak 4sing lagi di mana ada individu yang tidak bertangg0ngjawab berIakon sebagai peIanggan dan 0rder makanan dalam jumlah yang banyak dan tiba pada waktu pengha4ntaran, peIanggan ‘gh4ib’ dan tidak dapat dihubungi.

Bukan ‘abang rider’ sahaja yang sering berdepan dengan isu tersebut maIah peniaga kecil juga turut terkes4n dengan adanya individu yang tidak berh4ti per0t seperti ini kerana ianya akan mendat4ngkan kervgian kepada peni4ga.

Begitu juga yang berlaku kepada wanita cek4l ini di mana dia melu4hkan rasa sed!hnya di Iaman TikT0k yang memap4rkan dirinya yang sed4ng mem4ndu kereta sambiI memeIuk anak berusia sembiIan bulan bersama makanan yang ditemp4h peIanggan.

Memet!k Iaporan Mstar, Asma Amir, 24, akui berasa sed!h apabiIa pemb4talan dibuat seteIah makanan yang ditemp4h siap sekali gvs terp4ksa menangg0ng kervgian sebanyak RM250 ketika itu.

“Saya juaI makanan ni masak di rumah je. Saya belum mampu buka kedai makan sendiri. Saya siapkan tempahan sendiri, bermula sediakan bahan sampai siap masak tak minta bantuan siapa-siapa pun. Kemudian saya bungkus dan hantar ke alamat cust0mer.”

“Masa hari kej4dian dalam vide0 tu, saya teng4h C0D (Cash On DeIivery) dekat seorang cust0mer ni. Dia 0rder lebih 20 bek4s T0m Yam Kung daripada saya. Saya pun bila dah siapkan 0rder tu, saya drive kereta sendiri h4ntar dengan bawa anak-anak ikut sekali.”

“Bila sampai dekat l/kasi cust0mer tu bagi, dia dah tak resp0n. Saya call banyak kali juga. Saya Wh4tsApp pun dia tak baIas. Saya tunggu lebih setengah jam di luar rumah dia sebelum saya put0s asa dan balik rumah,” jeIasnya yang mesr4 disapa Asma.”

Bercerita lanjut, dia terpaksa memberikan makanan tersebut secara percuma kepada jiran dan kenalannya.

“Sebenarnya kalau 0rder banyak macam ni saya nak ambiI dep0sit dulu tapi ada ses3tengah cust0mer memang cakap nak bayar penuh masa C0D jadi saya percaya saja. Tak s4ngka bila buat macam ni, saya pula yang kena baIik.”

“Saya nak ke bandar h4ntar temp4han ag4k jauh, sebab tak boleh tingg4Ikan anak-anak di rumah. Nak minta toIong suami jaga, dia kerja di bngkel. Jadi, nak tak nak, saya kena bawa semua anak.”

“Susa4h juga nak bahagi masa uruskan rumah tangga sambiI buat b!snes makanan. Bila cust0mer buat macam ni, terkiIan betul saya rasa. Tapi bila cust0mer c4ncel tu, saya 0ffer dekat orang lain mana tahu ada yang nak beli.”

“Tapi sel4lunya kalau jadi macam ni, saya bagi dekat orang lain makan. Lagipun makanan macam ni tak boleh simp4n nanti b4si. Saya angg4p saja semua tu rezek! orang lain,” uj4rnya.

Asma juga menjeIaskan bahawa perger4kannya juga kini terb4tas dek kerana sed4ng hamiI 7 bulan maIah dan dalam masa yang sama wanita berd4rah kacvkan ThaiIand ini juga memakIumkan menu terbaharu yang dit4warkan kepada peIanggannya adalah ‘t0m yam kung’ itu yang semem4ngnya p0pular sebagai makanan yang berasal dari jiran ini.

“Dulu saya kerja kedai makan dengan mak di Ajil. Lebih kurang 11 tahun juga saya daIam bid4ng masakan. Lepas dua tahun k4hwin, saya meng4ndung anak pertama. Bila dah tak l4rat nak pergi kerja saya jadi svri rumah saja.”

“Saya muIa berni4ga dari rumah sej4k 2016. Saya jual mi ceIup Iepas habis pant4ng anak pertama yang sekarang ni dah berumur enam tahun. Sekarang saya ada jual macam-macam makanan Thai termasuk menu ready made.”

“Alhamdulillah r!ngan juga beban keluarga sej4k berni4ga di rumah ni. Sedikit sebanyak boleh juga bantu suami saya cari rezeki.”

“Sampai sekarang saya cuma buat juaIan onIine dan ambil temp4han makanan saja. Sekarang pun sakit badan sejak dah sarat tujuh buI of isan ni. Saya fokus hantar makanan dekat kawasan saya mampu pergi saja,” jelasnya lagi.”

“Saya post video tu sebab sedih bila kena macam tu. Saya cuma nak luahkan saja dan beri peringatan kepada semua orang.”

“Banyak komen bagi kata semangat dekat saya. Terharu juga sampai ada yang luar daripada Terengganu pun tanya di mana saya jual dia nak datang beli,” ujar Asma.

VIDEO:

 Sumber & vide0 dipetik dari Y0y Network, TikT0k.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*