[VIDEO] “Tak BoIeh Byangkan” Bapa Baru MeniggaI, 3 Beradlk Sempat Buat Vide0 TikT0k Sebel4h Jen4zah

SIAPA yang tidak sed!h apabila insan tersayang menigaI dunia? Macam-macam cara dibuat untuk meluahkan kesed!han termasuk berk0ngsi per4saan menerusi platf0rm med!a s0siaI.

Namun kec0h apabila satu vide0 menunjvkkan tiga g4dis dipercayai adik-beradik membuat rak4man di sebelah jen4zah bapa mereka.

Menervsi vide0 berdurasi 18 saat itu, ia menunjukkan trend ‘sebelum dan selepas’ yang menj4di ikvtan di med!a s0siaI.

Rak4man ‘sebelum’ pada Oktober 2021 menunjukkan ketiga-tiga mereka sedang menari ketika duduk, dan seorang lelaki dipercayai bapa mereka berdiri di belakang.

Ia disusuli rak4man ‘selepas’ iaitu pada Februari 2022 di mana ketiga-tiganya memakai tudung dan berjubah dengan kedudukan sama, namun kali ini berdiri bersebelahan dengan jen4zah bapa mereka.

Di akhir vide0, ketiga-tiga mereka kemudian berpaling ke ar4h jen4zah yang telah ditutup dengan kain kapan.

“Rasa sekejap sangat bersama papa. Perginya papa pada hari Jumaat setelah bertarung 33 hari di ICU (unit rawatan rapi).

Semoga syurga tempatmu papa bersama para hambaNya yang soleh. Amin,” tulisnya menerusi keterangan vide0, tanpa mendedahkan l0kasi rak4man.

Berdasarkan semakan, bapa mereka menghidap k4nser tahap empat dan sebelum ini menjalani kem0terapi.

“H4rgailah mereka selagi ada. S4kit dan sedih yang terdalam. Terima kasih Allah berikan kami ayah terhebat! Kami akan menyusulmu. Al-Fatihah untuk papa,” tambahnya.

Vide0 yang dimuat naik di aplik4si TikT0k pada awal pagi Isnin itu menimb0lkan pelbagai re4ksi dengan rata-rata netizen menyif4tkan rak4man bersama jen4zah yang dibuat mengikut trend med!a s0sial itu sebagai tidak sensitif.

“Macam mana boleh teringat nak vide0 ni waktu tengah sed!h.”

“Aku tak boleh brain, dia mampu buat TikT0k kat sebelah jen4zah.”

“Ayah saya menigaI bulan 10 tahun lepas. Tak pernah terfikir nak buat macam ni. Nak teng0k gambar-gambar dia waktu sakit atau sihat pun saya tak mampu lagi,” demikian antara k0men-k0men netizen.

Susulan dikec4m ramai, vide0 tersebut bagaimanapun telah dipadamkan daripada akaun TikT0k yang mempunyai lebih 91,000 pengikut.

Dalam pada itu, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan pada Januari 2021 memberi penjelasan berhubung pertanyaan tentang menyeb4r vide0 orang yang telah menigaI dunia yang dirak4mkan bagi tujuan kenang-kenangan dan dik0ngsi di med!a sosi4l.

“Tidak sepatutnya bagi seseorang muslim itu menyeb4r vide0 atau gambar si m4ti di dalam med!a s0sial atau kepada masyarakat umum. Ini kerana ia bertentangan dengan etika dan akhIak bagi seorang muslim.

“Selain itu, perbuatan itu juga boleh mengund4ngkan kepada fitn4h dan perasaan tidak selesa terhadap keluarga si m4ti. Bahkan ia juga perlu dihentikan daripada terus tersebar dengan kadar segera.

Namun, perbuatan menyeb4rkan vide0 atau gambar tersebut diharuskan bagi tujuan tertentu untuk menjaga kebaikan dan manfaat bagi pih4k yang berautoriti dengan syarat mendapat keizinan pih4k keluarga serta menjaga 4ib si m4ti,” menurut penjelasan ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke 540: Huk0m Mer4kam Vide0 Orang Yang MenigaI Dunia?

Sumber: mstar

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*