[AIIahuakbar]”Meninggl Di Sujud Terkhir SoIat”, Pertama SeIepas MemeIuk IsIam

SubhanaIIah, AIIahuakbar…Meningg4l Di Sujvd Ter4khir Solat Pertama Selepas MemeIuk Islam.

Kisah seorang imam di Barat yang menceritakan tentang pengaIamannya pada suatu hari ketika dia berada di sebuah masjid. Dia didatangi oleh seorang lelaki yang berbadan besar. Rambutnya yang panjang itu diikat kebeIakang. Pakaiannya yang tidak ubah seperti seorang g3ngster itu basah dengan peluh di badannya.

Lelaki itu lalu berkata, “tunjvkkan aku cara untuk ku memeIuk Islam?” Lalu si imam bertanya,”siapakah kamu?” Lalu dijawabnya, “aku Carl0s”. “Tunjvkkan aku cara untuk aku menjadi seorang MusIim?” Lalu si imam pun mengislamkan Carl0s. Berkali-kali dan betapa susahnya untuk dia mengvcapkan kaIimah syahadah, akhirnya berjaya diislamkan oleh imam tersebut..

Lalu bertanya si imam, “apakah yang membuat mu ingin memeIuk Islam?” Jawab Carl0s, “aku sebenarnya langs0ng tidak tahu apakah itu Islam. Aku cuba mencari keben4ran di dalam hidup ku yang k0song”.

Oleh itu, hari ini aku menc4ri di manakah tempat untuk aku menj4di seorang musIim?” Kemvdian Carl0s berkata lagi, “apakah yang perlu aku lakvkan seterusnya?” Imam itu pun berkata, “pergiIah bersihkan badan mu terlebih dahulu”. Lalu Carl0s membuka bajunya untuk membersihkan badannya. Si imam dapat meIihat penuh t4tu saIib pada badan Carl0s..

Sejuvrus sellIepas itu, azan berkum4ndang. Si imam bersiap sedia untuk menunaikan soIat. Lalu bertanya Carl0s, “apakah yang kamu sedang lakvkan?” Si imam menjawab, “aku hendak soIat, kamu duduk sahaja di hujung sana”. Carl0s pun berkata, “aku ingin soIat, tetapi aku tidak tahu soIat” (muIianya Carl0s walau tidak tahu langs0ng tentang soIat, dia tetap hendak soIat)..

lmam itu pun menj4wab, “kaIau begitu, kamu berdiri di belakang ku dan ikut sahaja perger4kan ku”. Carl0s pun mengikvti soIat imam tersebvt sehinggalah selesai soIat. Imam itu dapat merasakan soIat Carl0s begitu tert!b sekali. SeteIah beberapa lama, imam meras4kan Carl0s telah terIalu lama bersujud. Dengan perIahan, dia berbisik kepada Carl0s, “Carl0s, soIat sudah pun selesai”..

Namun Carl0s masih bersvjud. Imam berbis!k untuk kali kedua, “Carl0s, soIat sudah pun selesai”. Namun tiada resp0n daripada Carl0s. Dengan perIahan, imam itu menyentvh Carl0s dan tiba-tiba dia jat0h terb4ring. Tersent4k imam itu mendapati yang Carl/s tidak lagi berny4wa. Allah telah pun menjempvt Carl0s sejvrus dia memeIuk IsIam, dikaIa dia mendirikan soIat pertama, di dalam sujvdnya yang terkhir…

Ya AIIah…betapa hid4yah Mu di mana-mana. J4dikanlah peng4khiran yang baik juga untuk ku (husnul khatimah). SubhanaIIah, AlIIahuakbar…untuk ren0ngan kita bersama.

Sumber:mustaqummah

Apa kata anda? Dah baca sila sh@re,like dan k0men ya.Terima kasih.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*