Bekas “MUFTl Dedah Istilah’payung emas”,adalah hadis p4lsu. Ini reaksi Ustazah Asma.

SHAH ALAM – Istilah ‘payung emas’ yang akan diperolehi wanita sekiranya membenarkan suaminya berp0ligami berikutan ia sunnah Rasulullah SAW merupakan hadis paIsu.

Bekas Mnteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, huk0m atas sesuatu perkara berdasarkan zahir ia sunnah atau tidak perlu melihat kepada maslahat perkara itu.

“Begitu juga dengan p0ligami.

Terkadang ia menjadi perlu dan terkadang tidak perlu bahkan boleh jadi menzaIimi.

“Huk0m p0ligami itu sendiri boleh jadi harus, sunat dan har4m.

Tidak menjadi kesalahan bagi isteri untuk mempertikaikan keputusan suaminya untuk berp0ligami dengan melarangnya atas sebab keperluan.

“Berbincang dengan baik, beri nasihat dan pandangan demi mengelakkan berlakunya kezaIiman dan penindasan terhadap hak isteri dan anak-anak,” katanya dipetik dari laman Twitter pada Selasa.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan seorang wanita mengenai d4kwaan isteri akan ke ner4ka kerana menent4ng p0ligami yang dikatakan sunnah Rasulullah.

Zulkifli berkata, sikap sebagai Muslim adalah tidak menentang sebarang syariat ALLAH SWT dalam keadaan tertentu mengikut keperluan yang sudah pasti ada hikmahnya.

Namun katanya, sik4p menggunakan agama untuk kepentingan lndividu sehingga mengabaikan hak-hak lain seharusnya dit0lak

Dalam pada itu, pend4kwah terkenal Ustazah Asma melahirkan rasa syukur dengan pencerahan tersebut.

“Alhamdulillah, semoga dengan pencerahan ini, kita lebih berhati-hati berkata atau menulis berkaitan p0ligami, daripada dulu saya konsisten menyatakan bahawa ia adalah paIsu, namun tetap pihak-pihak guna pakai, kadang dengan nada bergurau.

” Bahkan selalu diingatkan kepada lelaki yang ingin berp0ligami, jangan memaksa isteri dengan mengingatkan tentang besarnya g4njaran itu ini, p4ksa terima atas nama taqdir dan j0doh, jika anda sebenarnya tidak mampu, tambah pula isteri tidak mahu, isteri telah berikan khidmat yang sehabis mampu, maksudnya tiada sebab kukuh syara’ atau tidak sihat hingga tak mampu memenuhi keperluan batin, atau tidak dapat hamiI.

“Mudahan si isteri dapat pahala dan Syurga atas sabarnya menahan derita, bimb4ng suami pula tiada di syurga atas sebab berlaku z4lim. ZaIim ni pula memang kena bahas lagi, ramai yang rasa dia tak buat z4Iim sebab isteri tak bersuara, suami seolah boleh guna kuasanya atas alasan wajib ditaati. Jika suami dah cuba sehabis baik, namun isteri tetap tidak mampu terima, maka tidaklah z4Iim lagi.

Ingatlah meny4kiti hati saudara muslim itu perbuatan dilarang, s4kitkan hati kawan-kawan pun diberi d0sa, ini hati isteri yang terlalu banyak berk0rban. Data kelahiran anak lelaki di Malaysia masih ramai lagi lelaki berbanding perempuan, jika nak buat alasan sebab nak berikan peluang pada wanita lain, itu juga perlu diperhalusi.

Beginilah, memang ada p0ligami yang harmoni, boleh dijadikan contoh kepada Ummah. Biasanya suami ni memang seorang yang luar biasa usaha untuk berikan yang terbaik dalam pelbagai segi, juga yang ada ikhtiar merawat hati isteri pertama dan anak-anak secara berterusan.

Paling utama adalah benar-benar ikut cara Nabi SAW. Kenapa setelah kewafatan Saidatina Khadijah baru Nabi mula p0ligami, pada usia 53 tahun dan ke atas, semua tu dihalusi. Dengan siapa yang dinikahi, atas dasar apa dan lain-lain. Memang bila dikaji, apa yang Nabi SAW lakukan ada hikmah besar. Maka yang ingin bernikah lagi dengan alasan sunnah Nabi SAW, palingg penting cara pelaksanaan juga diikuti. Hadis berkaitan Nabi SAW tidak setuju Anakanda Fatimah R.A untuk dimadukan adalah Sahih.

Bahkan tidak berdosa isteri yang menolak keinginan suami berp0ligami atas sebab tertentu.. petikan daripada artikel pada link dibawah :

“Ini termasuklah untuk mencegah daripada menyakiti hati isteri dan mengakib4tkan gangguan berlebihan apabila isteri itu ditimpa penyakit cemburu. Ini berdalilkan sebuah hadis daripada al-Miswar bin Makhramah RA bahawa Rasulullah ﷺ berkhutbah di atas minbar:

إِنَّ بَنِي هِشَامِ بْنِ المُغِيرَةِ اسْتَأْذَنُوا فِي أَنْ يُنْكِحُوا ابْنَتَهُمْ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ، فَلاَ آذَنُ، ثُمَّ لاَ آذَنُ، ثُمَّ لاَ آذَنُ، إِلَّا أَنْ يُرِيدَ ابْنُ أَبِي طَالِبٍ أَنْ يُطَلِّقَ ابْنَتِي وَيَنْكِحَ ابْنَتَهُمْ، فَإِنَّمَا هِيَ بَضْعَةٌ مِنِّي، يُرِيبُنِي مَا أَرَابَهَا، وَيُؤْذِينِي مَا آذَاهَا.

Maksudnya: “Sesungguhnya Bani Hisyam bin al-Mughirah meminta izin kepadaku agar aku menikahkan anak wanita mereka dengan Ali bin Abu Thalib, namun aku tidak mengizinkan kepada mereka, aku tidak mengizinkan kepada mereka, aku tidak mengizinkan kepada mereka! Kecuali jika Ali bin Abu Tolib menceraikan anakku lalu menikahi anak wanita mereka. Sesungguhnya anakku (Fatimah) adalah bahagian dariku, aku merasa senang dengan apa sagaja yang menyenangkannya dan aku merasa s4kit atas semua yang menyakitinya.”

Riwayat al-Bukhari (5320) dan Muslim (2449).

Berkata Imam Ibn Hajar al-Asqalani: “Dan sebab padanya (larangan ke atas Ali untuk berp0ligami semasa pernikahan dengan Fatimah) seperti mana yang telah disebut dahulunya dalam (bab) manaqib (Fatimah) bahawa beliau telah ditimpa (ujian) kehilangan ibunya (Khadijah) kemudian saudari-saudari perempuannya, seorang demi seorang, sehingga tiada siapa yang tinggal untuk beliau mengadukan isu-isu kerahsiaan (rumah tangga) supaya melegakan perasaan ak!bat cembvru.”

Ibn Hajar juga membawa riwayat al-Zuhri yang menyebut sabda Rasulullah ﷺ:

وَأَنَا أَتَخَوَّفُ أَنْ تُفْتَنَ فِي دِينِهَا يَعْنِي أَنَّهَا لَا تَصْبِرُ عَلَى الْغَيْرَةِ فَيَقَعُ مِنْهَا فِي حَقِّ زَوْجِهَا فِي حَالِ الْغَضَبِ مَا لَا يَلِيقُ بِحَالِهَا فِي الدِّينِ

Maksudnya: “Dan aku risau bahawa agamanya (yakni Fatimah) akan ditimpa ujian fitn4h,” yakni Fatimah menjadi tidak sabar kerana cembvru lalu berlaku sesuatu yang tidak layak pada darjat beliau pada agama daripada beliau semasa m4rah.”

Rujuk Fath al-Bari (9/329)

Bacaan penuh :

https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/3742-al-kafi-1398-hukum-isteri-melarang-suami-berkahwin-lain

Kenapa ia terlalu s4kit ?

Banyak sebab. Antaranya..

Kebanyakan pasangan muda daripada awal nikah, bermula kosong dengan kehidupan yang susah dan payah, lahirkan seorang demi seorang, diasuh dididik hingga dewasa, penat lelah tak boleh bayangkan, namun tiba saatnya dah mula dapat melepaskan lelah sedikit demi sedikit, nak menikmati kehidupan yang damai, anak dah membesar, menunggu masa untuk bermenantu dan bercucu, tiba datang ujian kasih dan perhatian perlu dikongsi, waktu dan perancangan semua perlu berbahagi, ia adalah satu ujian yang sangat berat

Memang tidak menidakkan tentang isteri kedua juga ada hak, namun tetap tak boleh tuntut yang sama, contohnya bab harta sepencarian pun dah berbeza, isteri pertama dah boleh buat tuntuan dalam tempoh nik4h, Islam agama yang sangat teliti, menjaga hak semua pihak.

Suamj yang kalian nikahi, lagi pula pada umur yang tertentu, dia dijaga dirapi selama ini oleh sang isteri yang setia, sebab itu si suami dilihat menawan, didoakan dan diberikan sokongan tidak berbelah bagi, hingga si suami dilihat kecukupan. Isteri yang baru hadir, harus mengerti dengan sebenarnya, kenapa susahnya yang pertama ini untuk berlapang dada, bukan tidak redha pada Ilahi, namun Iukanya pada manusia yang dipercayai dan dicintai.

Kerana itu, bagi wanita yang tidak mampu hidup berpoligami, hingga memberikan tekanan em0si dan ment4l, sakit pula dah bertambah, hingga dar4h tinggi dan lain-lain. Maka bukan menjadi satu l4knat Allah, jika wanita ini mohon dilepaskan.

Daripada pengalaman saya di Jabatan Agama Islam menguruskan pasangan poligami, kebanyakan isteri pertama yang ingin dilepaskan, bukan faktor utama kerana benci poligami, mereka faham tentang hukum, atau sebab tidak redha dengan taqdir, namun demi mencari ketenangan dan kedamaian hidup di hujung usia, saat hati dah tak kuat nak berperang dengan perasaan sendiri.

Allahu Akbar, memang kita akan jumpa ada isteri pertama yang sangat sabar dan tenang, yang selalu menutupi kedukaan dengan senyuman, begitu juga isteri kedua ketiga dan keempat yang begitu sabar dan redha dengan keadaan dan himpitan yang perlu selalu mengalah itu dan ini. Memang seolahnya dunia seperti lebih berpihak kepada yang pertama hingga kadang ramai yang kedua ketiga keempat menderita, sebab itu penting sangat, sebelum nikah dibuat dengan baik, jumpa isteri pertama, tanya daripada hati wanita kepada wanita. Bahkan memang ada, wanita yang ingin mencarikan suaminya isteri, memang ada yang sangat terbuka, manusia kan berbeza, perasaan pun berbeza. Ada yang cmburunya sangat rendah.

Itulah pernikahan, monogami juga tidak lepas daripada ujian demi ujian, apatahlagi poligami. Si suami jangan hanya menuntut redha daripada isteri dan anak-anak, kalian juga kena redha dengan ketidakmampuan isteri dan anak-anak untuk menerima apa yang berlaku dengan selapang dada. Sebelum meminta, berilah dulu, kerana bahagia yang dibina adalah atas banyaknya luka orang yang banyak berkorban dalam hidup kamu.

Maaf salah silap dalam tulisan ini, lsu sensitif yang sentiasa ulasannya tidak akan berakhir dengan baik untuk semua pihak.

kredit: FB Asma’ binti Harun.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*