Abang “Mngsa Certikan Gurauan Terakhir”, Menjadi Petanda ajal

RAUB – Gurauan mahu memakai telek0ng semasa majlis perkahwinan anak saudara yang berlangs0ng semalam menj4di pet4nda seorang wanita perg! bvat selama-lamanya.

Abang sulung kepada m4ng­sa, Hassan Fikri Mohamad, 63, berkata, adiknya yang merup4kan anak ketuj0h daripada lapan beradik yang merup4kan seorang per!ang ada bergvrau bersama keluarga yang lain yang dia mahu pakai telek0ng semasa majlis perk4hwinan itu semalam.

Dalam kej4dian kemal4ngan kelmarin, m4ngsa, Raihan Mohamad, 43, dan tiga anaknya iaitu Ahda Dalili Mohd, Nazri, 14; Ahmad Muaz, 7, dan Ahda Imtinan, 4, m4ut selepas Toyota Vellfire dinaiki mereka diremp0h sebuah tr4k pik4p Nissan Navara.

Kej4dian berl4ku di simpa4ng l4mpu isyarat susur Lebuh Raya Central Spine Road (CSR) dekat Kilometer 2 Jalan Lebu Memp4ga di sini kelmarin.

KEADAAN kenderaan jenis Toyota Velfire yang rem0k tervk selepas dirempvh pacuan empat r0da dalam kej4dian kemal4ngan m4ut di Kilometer 2 Jalan Lebu-Memp4ga di Bent0ng kelmarin.
Semasa kej4dian m4ngsa yang menaiki kenderaan Toyota ­Velfire dip4ndu suaminya dalam perjalanan dari Gva Musang, Kelantan ke Cheras, Kuala Lumpur bagi mengh4diri majlis ken­duri k4hwin anak saudara.

Tambah Hassan, pada malam sebelum kej4dian, kakak ada bert4nya kepada Raihan hend4k pakai baju macam mana ketika kendvri, pert4nyaan itu dijaw4b secara bergvrau adalah telek0ng.

“Sekarang baru kami tahu, itu adalah pet4nda jawapan pelik­nya malam tadi (kelmarin) hendak pakai telek0ng saja, kami reda dengan apa berlaku,” katanya ketika ditemvi di H0spital Raub di sini malam kelmarin.

Suami m4ngsa yang mem4ndu MPV berkenaan meng4lami keceder4an ring4n di bah4gian t4ngan, man4kala dua lagi anak m4ngsa yang men4iki kereta lain yang berk0nvoi di belakang kereta dinaiki m4ngsa tersel4mat.

Menur0t Hassan dia berasa terkej0t dan sed!h dengan kej4dian yang men!mpa adiknya yang juga sorang guru yang dalam perjalanan berk0mpul ke rumah­nya sebelum mengh4diri majlis perk4hwinan esok (semalam).

Jen4zah empat beranak dikebvmikan dalam satu kub0r di Tanah Perkvburan Islam Kampung Panch0r, Kota Bharu semalam.
Katanya, kehil4ngan m4ngsa am4t dir4sai semua ahli keluarga memand4ngkan dia seorang yang peri4ng dan sering bergvrau dengan adik beradik lain.

“Kej4dian ini juga am4t memberi kes4n kepada emak saya yang tingg4l di Kampung Panch0r kerana m4ngsa sering pulang ke kampung bagi memb4ntu dan menyed!akan keperlvan emak yang tingg4l dengan adik lelaki.

“Sed!h mel!hat dua anaknya yang terp4ksa mener!ma keny4­taan hil4ng ibu dan tiga adik-beradik sekel!p mata, suaminya memang seorang yang tab4h dalam berh4dapan uj!an besar ini,” katanya.

Dalam pada itu, suami m4ng­sa, Mohd. Nazri Hamid, 44, berkata, dia tersent4k apabila mendeng4r jer!tan Raihan sebelum kenderaan mereka diremp0h Nissan Navara yang mel4nggar l4mpu isyarat merah.

Ujarnya, jer!tan itu masih ­terngi4ng-ngi4ng di telinga apabila ins!den itu merup4kan kali ter4khir dia mendeng4r suara isterinya.

Jenaz4h keempat-empat m4ng­sa dikebvmikan dalam satu kub0r di Tanah Perkub0ran Islam Kampung Panch0r, Kota Bharu pagi semalam.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*