Kerana “MuIut Badan Bin4sa”, Nabila Huda Bakal Dis4man Hampir RM1Juta. Rupanya Kerana Ayat Ini Dia Akan Dis4man Oleh Aktivis Fatimah Zaharah.

Aktivitis b4njir, Fatimah Zaharah Rahim mula mengambil tind4kan und4ng-und4ng dengan menunt0t permohonan maaf dan g4nti rugi fitn4h sebanyak RM900,000 daripada pelakon dan pengacara Nabila Huda Suhaimi yang didkw4 memfitn4hnya di laman med!a sosi4l Instagram dan Twitter tahun lepas.

Kata peguam Nurul Hafidzah Hassan dibantu oleh peguam bersama Zeti Zulkifli dan Datuk Wan Azmir Wan Majid menerusi siaran med!a yang dikirimkan kepada Gemp4k, Fatimah Zaharah tidak meIakvkan perkara seperti yang telah didkwa Nabila Huda.

“Anak guam, Fatimah Zaharah tidak pernah melakukan seperti apa yang didkw4 Nabila Huda dan beliau telah menerima kec4man, ug0tan dan k0men-k0men yang tidak benar daripada masyar4kat berikutan kata-kata yang dik0ngsikan oleh pelakon tersebut,” tambah Nurul Hafidzah.

Surat tuntutan telah dihantar melalui serahan tangan oleh firma guaman NHA Advocates & Solicit0rs yang mewakili aktivis tersebut kepada Nabila Huda pada hari Khamis, 20 Januari selepas aktivis itu mendapat nas!hat daripada barisan peguamnya.

Fatimah Zaharah mendkw4 Nabila Huda telah menyeb4rkan berita paIsu dan kenyataan-kenyataan bervnsur fitn4h pada 25 Disember tahun lepas dengan memuat naik, menulis dan menerbitkan melalui aplikasi Instagram dengan nama pengguna kupu-kupu.

Aktivis itu turut mendkw4 Nabila Huda telah mended4hkannya kepada keb3ncian orang ramai apabila mel!hat dan membaca apa yang telah ditulis dan diterb!tkan oleh pelakon tersebut.

Nabila Huda juga didkw4 telah menyiarkan kenyataan-kenyataan berbaur fitn4h yang membawa maksud yang aktivis tersebut adalah seorang yang b4ngsat, bod0h, pencvri, meng4mbil dan memberi barang sumb4ngan orang lain namun mengakui barangan tersebut adalah daripadanya, meng4mbil kesemp4tan ke atas orang lain dan lain-lain kenyataan.

Pada tarikh yang sama, Nabila Huda turut didkw4 telah memuat naik gambar aktivis dan menerb!tkan satu penyi4ran yang mana kenyataan-kenyataan tersebut memb4wa m4ksud yang aktivis tersebut telah memberi barang sumb4ngan yang bukan miliknya namun meny4takan bahawa barang sumbangan tersebut adalah daripada beliau dan mengambil kesemp4tan ke atas orang lain.

Kenyataan-kenyataan yang didkw4 fitn4h dan berita paIsu tersebut telah dik0ngsi dan dit0nton di pelbagai platf0rm med!a sosiaI yang lain termasuk di platf0rm Y0utube, laman-laman p0rtal berita dan juga saluran media.

Fatimah kemudiannya melantik barisan peguam yang terdiri daripada Datuk Azmir Wan Majid, Nurul Hafidzah Hassan dan Zeti Zulkifli bagi tujuan saman fitn4h terhadap pengacara program hiburan Melodi itu.

Tind4kan Nabila Huda itu telah menyeb4bkan Fatimah Zaharah mengalami perasaan maIu, tekanan em0si dan kesed!han apabila masyarakat mempercayai dkwaan berita paIsu dan fitn4h yang telah dimuat naik dan diulang sia4r oleh pengguna-pengguna media sosial yang lain setelah melihat “p0stings” tersebut.

Fitnah dan berita paIsu itu juga telah turut memberi kesan bur0k kepada ahli keluarganya.

Sekiranya tiada permohonan maaf, pembayaran ganti rugi RM900,000 atau g4nti rvgi yang setimp4l dengan kes4n daripada tind4kan dkwaan fitn4h tersebut dalam masa tujuh hari selepas penerimaan surat tuntutan, Fatimah Zaharah akan memfa!lkan tuntutan di mahkamah.

Sumber : GEMPAK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*