“Suami Saya Memang Ada Saklt Jntung..” lsteri Nafl Suami MninggaI Sbb D0s PnggaIak.

Rawang: “Suami saya memang ada peny4kit jant0ng dan d4rah tlnggi. Kem4tian dia bukanlah diseb4bkan d0s penggaIak seperti d4kwaan tuIar itu,” kata Rabunah Abdu Rashid, isteri kepada Hamsan Hashim, 54.

Hamsan yang juga pekerja kilang di Shah Alam men!nggaI dun!a ketika men!kmati sarapan di sebuah rest0ran di Bukit Sent0sa, di sini, pagi hari ini.

Terdahulu, tuIar di med!a sos!al mend4kwa kem4tian Hamsan diseb4bkan ser4ngan jant0ng dan baru sahaja selepas meng4mbil d0s penggaIak..

Rabunah, 49, berkata, dia hanya mengetahui mengenai d4kwaan itu selepas dihub0ngi pegawai penyi4sat ke.s berkenaan kira-kira jam 4 petang..

“Sebelum kej4dian, suami memaklvmkan dia mahu bersarapan dengan rakannya di rest0ran berkenaan yang terletak kira-kira 200 meter dari rumah kami sebelum pergi ke tempat kerja.

“Kira-kira 7.15 pagi, saya menerima panggilan daripada seseorang yang memaklvmkan suami p3ngsan di rest0ran terbabit sebelum saya bergeg4s ke sana.

“Sebaik tiba, saya melihat suami sudah tldak sed4rkan diri sebelum dis4hkan mn!nggaI dunia,” katanya ketika dihub0ngi, hari ini.

Dia yang juga suri rumah berkata, suaminya menghldap peny4kit jant0ng serta d4rah tingg! sejak lima tahun lalu dan menjalani pemeriksaan pervbatan setiap bulan di Hspital Selayang.

“Suami memang baru sahaja mengambil d0s penggaIak pada 12 Januari lalu, namun dia tldak mengeI0h atau menvnjukkan mengalami sebarang simpt0m serivs kecuali Ieng0h pada bahagian tangan.

“Apabila saya dimaklvmkan oleh pihak poIis mengenai d4kwaan itu, saya amat terkj0t kerana saya tldak pernah menyatakan dalam Iap0ran kem4tian suami ada kait4n dengan d0s penggaIak,” katanya.

Dia meminta orang ramai supaya menghent!kan menyeb4rkan berita paIsu berkenaan kerana peng4mbilan d0s penggaIak bukan penyebab kem4tian suaminya.

“Saya minta mana-mana pihak yang menye b4rkan berita paIsu ini supaya berh3nti berbuat demikian. Saya dan keluarga termasuk tiga anak berusia antara 13 hingga 20 tahun reda dengan pemerg1an suami,” katanya.

Menurutnya, jen4zah Hamsan selamat dikebvmikan di Tanah Perkvburan Bukit Beruntung kira-kira 3 petang.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah HuIu Selangor Superintendan Arsad Kamaruddin berkata, pihaknya menerima makIumat berhubung kejadian itu jam 7 pagi.

“Pemer!ksaan oleh Penolong Pegawai Pervbatan dari KIinik Kesihatan Serendah menges4hkan lelaki berkenaan mningg4I dunia.

“Isteri Ielaki terbabit juga menges4hkan dia mengh!dap peny4kit jant0ng serta d4rah tinggi sejak lima tahun lalu dan masih menerima r4watan di Hspital Selayang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Arsad berkata, m4yat m4ngsa dibawa ke Jabatan Peru batan F0rensik Hspital Kuala Kvbu Bharu untuk uj1an saringan C0vld-19 dan bed4h s!asat.

“Hasil ujian saringan dilakvkan mendapati lelaki itu negatlf C0vld-19 dan pihak dktor mengesahkan punca kem4tian disebabkan saklt jant0ng kr0nik (cor0nary art ery dise.ase).

“Si4satan awal pihak poIis juga mendapati tlada unsvr-unsvr jen4yah dan ke.s itu dikIasifikasikan sebagai m4ti mengej0t ($DR),” katanya.

Beliau menasih4tkan orang ramai supaya tldak membuat sebarang spekuIasi berhub0ng kem4tian lelaki berkenaan yang tuIar di med!a sos!al.

Salam tkziah. Al fatihah

Sumber: hm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*