‘Baru Kenal Siapa Arwah M. Rajoli’, Rupanya Arwah M. Rajoli Yg Baca Talkin Masa P.Ramlee MeninggaI Dunia

Pemerglan pelak0n veteran M.Rajoli pada atau nama sebenarnya Mohd. Rajoli Mohamed Zin,65, pada 17 September 2010 diangg4p satu kehil4ngan besar kepada dunia seni tanah air dan svkar dic4ri g4nti.

Bakatnya yang pelbagai mampu membuatkan pen0nton ket4wa dan men4ngis mengik0t wat4k yang diberikan.

Apalagi dengan gurav senda yang sering menjadi usikannya kepada keluarga dan rakan-rakan, ia pastinya menjadi mem0ri yang indah.

Allahy4rham M.Rajoli atau nama sebenar Mohd Rajoli Bin Mohamed Zain dilahirkan pada 7 April 1945 di Pasir Mas Kelantan. Mempunyai dua orang isteri iaitu Hashimah Md Din dan Hajah Wan Chik Daud. Mereka dikurn!akan empat orang anak keselur0han.

Pada awal 70-an, M. Rajoli pernah belajar agama di Pulau Pinang kemudian ke Pakistan. Semasa berhijrah ke Kuala Lumpur antara pekerjaan yang pernah dilakukan ialah penjaga lif di bangvnan UMNO.

Pengalaman yang dilalui termas0k pernah meringkvk tiga malam dalam l0nkap aki!bat meminj4mkan motosikal kepada rakannya seorang k0ngsi geI4p semasa remaja membantu M. Rajoli meng!si lak0nannya.

Kerjaya

M. Rajoli mula berlak0n apabila ditemui oleh pelak0n Ed Osmera tahun 1982. Ketika itu peng4rah filem Jins Shamsuddin sedang mencari pelak0n yang boleh membaca talkin untuk pengg4mbaran filem Esok Untuk Siapa.

Kemunc0lan yang kecil itu terus membawa M. Rajoli sebagai pelakon. Filem-filem lain lak0nannya ialah Mekan!k, Mat!nya Seorang Patri0t, Anak Sul0ng Tujuh Keturvnan, Pagar-Pagar Cinta, Diva P0pular dan Cic4kman.

Sementara drama lak0nannya yang banyak diperkatakan ialah Rabun arahan Yasmin Ahmad.

Beliau cuk0p dikenali dengan lak0nannya yang begitu versatil dan bersahaja. Beliau merupakan seorang pelakon, penghib0r dan pelukis.

Kebanyakan watak yang beliau bawa adalah antogonis ataupun watak j4hat dan sering kali juga menjadi watak k0medi.

Beliau juga sering memb4wa w4tak seorang datuk berp4ngkat yang kaya dan g4tal. Selain k0medi, beliau juga pernah membawakan watak seorang yang warak dan kuat pegangan agama dalam banyak filem dan drama.

Biarlah diing4ti sebagai lelaki hid0ng belang dalam filem dan drama. Biarlah juga dikec4m kerana menjadi pemabvk dalam filem asalkan orang tidak akan menemui beliau mabvk di luar filem.

Filem adalah realiti yang ditafs!rkan tetapi kehid0pan di luar filem adalah realiti yang mesti dijaga.

Kita tidak mempunyai banyak pelak0n yang berwibawa. Yang banyak adalah pembaca skrip. Kepulangan M. Rajoli mengvrangkan seorang pelak0n kita yang berwibawa walau sekecil mana sekalipun wataknya, watak itu hidup di ingatan pen0nton.

Misalnya watak tukang kebun tua dalam drama Tanah Kubvr yang kecil melayakkan M. Rajoli dianuger4hkan Pelak0n Pembantu Lelaki Terba!k Anugerah Skrin.

” Allahyrham seorang yang suka buat lawak tetapi pelak0n-pelak0n lain sangat hormat kerana dalam law4k Allahyrham selalu selitkan pesan dan nasihat,” kata Zulkifli Ismail yang beberapa kali berlak0n dengan M. Rajoli.

Imam Besar Masjid Kampung Baru Kuala Lumpur, baca talkin untuk P. Ramlee

Liku hidup yang penuh warna-warni itu menjadikan M. Rajoli sentiasa sedar. Kerana sedar, sepanjang menjadi selebriti yang sentiasa disinari kemilau M. Rajoli tidak pernah tersasar.

M.Rajoli juga seorang Imam Besar Masjid Kampung Baru, dan ramai nak mengetahui, yang mengetuai bacaan talkin semasa pengebvmian Allahyrham Tan Sri P.Ramlee pada 29 Mei 1973 adalah M.Rajoli sendiri.

Gambar: M Rajoli kiri (kredit gambar: Repair Gambar Lama)

Dalam lak0nannya, M. Rajoli sering t4mpil dengan watak k0medi, khalayak selalu terhib0r dan tidak kering gusi melayan lak0nnya. Tetapi siapa tahu, realiti hidupnya tidak seperti keriangan yang terp4ncar dan dilihat orang.

Tidak meny4ngka skit kepala itu bukan skit biasa, pada 2008 peminat M.Rajoli terkej0t yang beliau telah jtuh skit dengan srius, selepas diperiksa pihak hopital M.Rajoli menghdap pnykit Lymphoma ataupun Klenjar Knser Otak.

Akiibat daripada itu, beliau lumpvh hampir seluruh anggota dan hanya bergantung pada isteri-isterinya.

Menurut isteri keduanya, Hajah Wan Chik Daud, M.Rajoli (Wan Chik mninggI dnia pada September 2020) semakin sihat pada awal tahun 2008, kerana setiap hari menjalani terapi dan bergerak dengan bantuan kerusi roda yang dijaga rapi isteri pertama Hashimah Md Din di kediaman AU2 Keramat Kuala Lumpur.

Ketika itu beberapa exco Seniman turut berpeluang menziarah pelak0n tersebut.

Susuk tubuhnya semakin kurus, beliau juga lebih banyak menghab!skan masanya dengan tidur. Malah beliau hanya bangun pada waktu makan atau minum sahaja. Itupun setelah dikej0tkan oleh isterinya, Hashimah Mat Din.

Mahu mengajar mengaji, pesan supaya anak b0ngsu jadi pengganti kalau tak sempat

Beliau memang ada merancang, jika sembuh beliau nak jadi imam semula dan mengajar mengaji.

Malah turut berpesan sekiranya tidak sempat, beliau mahu anak b0ngsunya Muhammad Arif sahaja yang menjadi penyambung hasratnya itu.

Selepas setahun lebih hanya bergerak di atas kerusi roda dan terbaring atas katil, akhirnya pada pukul 10.45 malam 17 September 2010 menghembvskan nfas terakhir di Hospital Ampang selepas dimasukkan ke hspital.

Dalam mengenang kepulangan M. Rajoli, sebenarnya banyak yang boleh dipetik sebagai teladan.

Sunggupun dalam kesibukan memenuhi tawaran berlak0n dan undangan aktiviti seni, beliau yang berjiwa warak ini tidak pernah meningg4lkan suruh4n agama.

Beliau sentiasa berpuasa sunat selama tiga bulan sebelum menyamb0t ketibaan Ramadan dan aktif memberikan kuliah subuh.

Selain itu pernah menunaikan ibadah haji, beliau turut berpengalaman mengiringi jemaah haji di Malaysia untuk menunaikan haji menaiki kapal laut.

Sumber:wikipedia, mstar dan satkoba.bbn

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis k0men anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini. Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dik0ngsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow Page kami

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*