Selepas anak terlepas hvkuman penjar4, Ini kata2 Ibu Daniel kepada pihak masjid

MAHKAMAH Tinggi Shah Alam pada Isnin mengenep!kan hukum4n penj4ra 10 hari dan dend4 RM4,000 terhadap Daniel Iskandar, remaja yang didakwa atas kesal4han c0baan mencvri t4bung masjid di Kuang, Rawang minggu lalu.

Hakim Datuk Abd Halim Aman memutvskan demikian terh4dap remaja berusia 19 tahun itu selepas mendengar huj4han daripada pihak pend4kwaan dan pembel4an.

Sebaliknya kata beliau, hukum4n itu dig4ntikan dengan melakvkan aktiviti khidm4t masyarakat selama 120 jam bagi temp0h enam bulan.

Pend4kwaan kes terseb0t diwakili Timbalan Pend4kwa Raya, Norhana Sahat manakala remaja itu diwakili peguam, Muhammad Rafique Rashid Ali, Fahmi Abdul Moin, Azman Abdullah dan Ilyani Khszairy.

Mahkamah Tinggi Shah Alam pada Isnin mengenepikan hukum4n penj4ra 10 hari dan dend4 RM4,000 terh4dap Daniel Iskandar, atas kesal4han c0baan mencvri t4bung masjid, minggu lalu. Foto: Sinar Harian.

Turvt hadir peguam Haniff Khatri Abdulla, Muhammad Hariz Yusoff, Nur Fatin Syakinah Kamarudin, Ahmad Khalil Md Rofiee dan Muhammad Mustaqim Ahmad Huzaini bagi Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia (PPMM) manakala Megat Abdul Munir Megat Abdullah Rafaie sebagai peguam pemerhati bagi Masjid Al Islahiah, Kuang, Rawang.

Pada 13 Januari lalu, Mahkamah Majistret Selayang menjat0hkan hukum4n pen4ra 10 hari dan dend4 RM4,000 terh4dap remaja berkenaan kerana cuba mencvri t4bung kepunyaan Masjid Al-Islahiah, Kuang, Rawang pada minggu lalu.

Daniel yang juga peng4nggur dikenakan hukum4n itu selepas meng4ku bers4lah atas pertud0han yang dibaca di had4pan Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan.

Kes remaja tersebut mend4pat perh4tian ramai selepas vide0 dia dim4ndikan seperti jen4zah selepas dit4ngkap, menjadi tular di med!a s0sial.

Ibu Daniel sedia terima maaf

SHAH ALAM – Ibu kepada Daniel Iskandar yang tular sebelum ini dim4ndikan secara jenazah bersedia dan terbuka menerima perm0honan maaf daripada pihak masjid yang mer4kam ins!den anaknya itu.

Jasma Rosli, 41, berkata, sebagai manusia tidak boleh lari daripada mel4kukan kesal4han dengan sar4nan hakim mahkamah tinggi (Datuk Abdul Halim Aman) adalah bers!fat menjern!hkan keadaan.

“Sebagai ibu saya bersyukur kepada Allah terh4dap mereka (peguam) yang meng4mbil kes ini dan member!kan terbaik untuk Daniel demi masa h4dapan dan dirinya.

“Tiada mas4lah, kalau kesemua pihak bermaafan, alhamdulillah. Apa yang tuan hakim beri pend4pat dan kepvtusan adalah untuk semua sebagai peng4jaran,” katanya ketika ditemui selepas prosiding semakan keh4kiman anaknya di sini hari ini.

Jasma turut meminta orang ramai agar tidak cepat ‘menjat0hkan’ huk0m terh4dap sesuatu insiden selepas ini.

Dalam pada itu, Jasma turut meng4kui peng4jaran diterima daripada kejadian itu adalah berpunca daripada ibu bapa.

“Saya akui kesil4pan dan kecuaian saya sehingga menyeb4bkan perkara ini berlaku,” katanya.

Daniel yang merup4kan anak sulung daripada tiga beradik tinggal bersama datuknya selepas kedua ibu bapanya bercer4i ketikanya berusia lapan tahun.

Ketika ditanya pemberita mengenai peranc4ngan Daniel akan tinggal bersama siapa, Jasma meneg4skan menyer4hkan perkara tersebvt kepada anaknya itu.

“Saya tidak mahu ada p4ksaan. Kalau saya kata dia adalah h4k saya dan duduk bersama saya, mungkin akan member0ntak lebih dari ini,” katanya

sumber: mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*