Mawar PersoaIkan Anak ‘Kese0rangan’ Ketika Bercuti, Sekali Kakak Fizo ‘BaIas’ Balik

Pelak0n lelaki Fizo Omar memb4wa se!si keluarganya bercut! ke Leg0land, Johor untuk beri4dah dan berist!rahat. Perj4lanan percut!an itu dik0ngsikan Fizo dalam h4ntaran di ak4un Inst4gram mil!knya sej4k malam kelmarin..

Namun apa yang menar!k perhat!an ketika percut!an tersebut adalah, bek4s isteri Fizo iaitu Mawar Karim memvat na!k sesuatu di Inst4gram (IG) St0rynya. Dia melu4hkan rasa terkej0t mel!hat f0to Maryam seperti sed4ng dibi4rkan duduk berse0rangan p4sa satu ketika.

Ind4h kh4bar dari rupa

Menerus! Inst4gram St0ry Mawar, usah4wan ini dil!hat memvat na!k f0to anaknya ‘keseorangan’ ketika ber4da di Leg0land. Menvrut Mawar, dia tidak m4mpu melu4hkan apa-apa perk4taan t4tkala mel!hat f0to Maryam ‘bersandar’ di satu sudvt seorang diri. T4mbahnya, dia tidak terfik!r bahawa anaknya itu tidak mempunyai rasa tak0t.

Bukan itu sahaja, Mawar turvt menyat4kan bahawa anak perempuan tidak pern4h tinggal ber4singan dengan ibunya, tidak kira berapa j4uh j4rak antara mereka. Mawar turvt melet4kkan t4nda p4gar ‘ind4h kh4bar dari rupa’ di p0sting berkenaan. Menervsi k4psyen dan t4nda p4gar tersebut, rata-rata netizen mend4kwa Mawar mer4sakan Maryam tidak gemb!ra sewaktu bercuti bersama Fizo dan isterinya, Fazeera. Di samping itu, k4psyen Mawar seolah-olah memberi gamb4ran bahawa dia dan Maryam tidak boleh hid0p beras!ngan walau apa jua keadaan.

S0sial med!a dan kehid0pan sebenar

Selepas memvat naik p0sting yang pertama, Mawar dil!hat memvat naik p0sting kedua beserta k4psyen ‘med!a s0sial vs kehid0pan realiti’. Tidak dapat dip4stikan apa yang ingin disampaikan oleh Mawar, namun ianya dikatakan berkait rapat dengan perk0ngsian terdahulu berkenaan percutian anaknya ke Johor.

Mawar juga melet4kkan t4nda p4gar indah khabar dari rupa serta memb4ndingkan kehid0pan med!a s0sial dan kehid0pan sebenar. Apa yang menimb0lkan t4nda tanya adalah, IG Story itu seperti ditujukan kepada pihak Fizo kerana memvat naik f0to Maryam ketika sedang bercuti.

Kakak Fizo ‘B4las’ Balik

Namun, menervsi akaun Inst4gram kakak kepada Fizo, dia seakan-akan ‘memb4las’ dakw4an Mawar mengenai sal4h f4ham tersebut dengan mengat4kan tidak mungkin mahu meningg4lkan bud4k kecil berseor4ngan.

“Most of the ride kat Legoland ni utk budak2. So these are our VVIP yg nak kena dijaga. Eh takk4n lah nak tingg4l pulak..” katanya.

Sebelum ini Mawar pernah memberi pesanan kepada mana-mana wanita yang bak4l berkahwin dengan Fizo ag4r tidak membah4sakan diri dengan panggilan istimewa antara anak dan ibu dengan Maryam.

“Kepada sesiapa pun bakal ibu baru Maryam, yang pasti j4ngan panggil mummy atau mama sebab panggilan itu khas buat kak Mawar. Bukan apa dik, biarlah panggilan itu buat anak4nda Maryam seorang.

“Sebab Maryam sangat istimewa buat saya. Panggilan pun sangat berm4kna buat kita,” ujarnya.

Selain daripada itu, apa yang menar!k perh4tian netizen juga adalah Fazeera kini seperti sedang h4mil kerana menerusi ruangan k0men pada foto percutian mereka, netizen bertanya ‘baby bump’ yang kelihatan pada per0t isteri Fizo atau nama sebenarnya Wan Hafizol Wan Omar, 36.

Fizo dan Fazeera berkahwin pada 21 Oktober 2021 dalam satu majl!s tert0tup yang diadakan di J4nda Baik, Pahang.

Terd4hulu, Fizo pernah bernik4h dengan usahawan Mawar Karim namun bercer4i tal4k satu di Mahkamah Rendah Syariah Hulu Langat pada 10 Julai 2019.

Hasil perkahwinan tersebut, mereka memiliki seorang anak perempuan, Wan Maryam yang kini berusia lima tahun.

Lelaki perlukan perempuan – Fizo Omar

DARI raut waj4h dan setiap kerl!pan matanya sahaja, lelaki dengan nama lengk4p, Wan Hafizol Wan Omar, 36, itu terl!hat bahagia.

Dia bahagia menj4wat peranan suami buat kali kedua. Dia juga bah4gia kembali mempunyai isteri selepas dua tahun hidup ‘mendud4’.

Ungkap Fizo, sekitar sebulan bergelar suami kepada Fazeera Nazri Aziz, 25, banyak perihal yang dipelajari, terutama dalam bab menguruskan b4htera rumah tangga.

“Alhamdulillah. Dua tahun duduk dalam ‘showroom’ lama s4ngat, baru sebulan lebih kahwin, saya rasa ada orang jaga. Itu satu. Kemudian, rasa ser0nok apabila ada tul4ng belakang.

“Sebagai seorang lelaki, berj4ya macam mana sekalipun, kaya macam mana sekalipun, saya percaya, kita tetap perlukan perempuan. Tak payah s0mbong, tak payah berl4gak,” katanya saat ditemui penulis di FV ATV Park, Bidaisari Res0rt, J4nda Baik Isnin lalu.

FIZO mengakui, realitinya, semua lelaki sangat memerlukan keh4diran seorang wanita dalam kehidupan.

‘She’s the one’

Katanya, keperibadian isterinya, Fazeera membuatkan hatinya terpana sekaligus membulatkan keputusan untuk sekali lagi berumah tangga.

“Istimewanya isteri, dia orang yang biasa-biasa dan dia tak p4ndang pun saya ini Fizo Omar, orang p0pular, art!s dan sebagainya. Seperkara lagi, dia s4ngat pentingkan nil4i kekeluargaan. Sangat ‘family-oriented’ dan sangat rapat dengan mak saya.

“Dengan anak saya, Maryam dia terlalu rapat hinggakan waktu kami baru berkenalan sekitar awal-awal Perintah Kawalan Perger4kan (PKP), Maryam tak nak jumpa saya, dia nak berkep!t dengan Auntie Faz (Fazeera) sahaja!,” ujar Fizo bersama segaris senyuman teruk!r di bibirnya.

Kata anak sen! kel4hiran Kota Bharu, Kelantan itu, walaupun Fazeera baru berusia 25 tahun, dia seorang wanita yang s4ngat m4tang.

“Orang usia 25 tahun tetap akan berperangai seperti usia begitu. Tetapi, Fazeera tahu bawa diri. Mungkin pengal4man bekerja di awan biru sebagai seorang pramug4ri dan selalu berada di luar negara membuatkan dirinya sangat mem4hami dan matang.

“Apa pun, seorang suami tetap perlu mengetuai rumah tangga. Orang putih cakap, suami kena lead the show. Peng4laman saya yang pernah berkahwin sebelum ini banyak membantu perkahwinan sekarang baru berusia sebulan lebih.

“Saya tak cakap dia matang sempurna dari semua suvdut itu tapi pada usianya sekarang, dia s4ngat bagus dan memahami. Naluri ibu dia s4ngat kuat dan sebab itu saya fikir, she’s the one (dialah orangnya),” kata Fizo.

UNGKAP Fizo, perkahwinan kedua melengk4pkan perjalanan hidupnya untuk terb4ng atau maju lebih jauh, terutama dalam dunia pern!agaan.
Meneruskan bicara, Fizo suka untuk menging4tkan kemesraan dan k!mia yang terj4lin antara isteri ‘baharunya’ dengan anak daripada perkahwinan terdahulunya dengan usah4wan, Mawar Abdul Karim iaitu Wan Maryam.

“Maryam beritahu semua orang yang dia ada dua orang mommy. Walaupun dia baru empat tahun, dia yang sib0k suruh saya kahwin. Dia yang suruh sar0ng cincin apa semua (ketawa).

“Maryam paling gembira sekarang dan saya sangat bersyukur dengan kurniaan rasa bahagia yang dipinjamkan Allah SWT untuk saya dan semua orang yang saya sayang,” tutur Fizo merend4h diri.

Kegagalan perkahwinan pertama dengan Mawar membuatkan Fizo bersungg0h-sungg0h untuk tidak mengul4ngi apa yang sudah berl4ku dalam hidupnya.

MENGINJAK usia 36 tahun, Fizo masih menerima taw4ran watak utama dalam pr0jek drama, namun kerap terkek4ng dek kesibukan waktu.
Katanya, tiada apa selain rasa h0rmat dan apresiasi terhadap bekas isterinya, namun kehidupan perlu diteruskan.

Dia berharap Mawar akan bertemu jalan bahagia selepas ini.

“Sebelum ini, saya kerja terlalu kuat sampai rumah tangga terumbang-ambing. Bukan saya sahaja yang kerja kuat, bekas isteri juga kerja kuat.

“Sekarang saya mengerti bahawa walau sesibuk macam mana sekalipun, kita perlu bijak meng4tur waktu bersama keluarga. Itu yang paling penting.

“Perkahwinan pertama, saya dan bek4s isteri sangat sibuk cari duit. Itu yang sampai tiada keser4sian. Saya tak cakap dia (bek4s isteri) tak baik tapi tiada keser4sian disebabkan kurang masa bersama.

“Sekarang, pada usia 36 tahun, perhatian perlu diberikan sewajarnya kepada pasangan dan kena ada work-life bal4nce. Insya-Allah,” ungk4p Fizo seraya mended4hkan isterinya, Fazeera sedang dalam proses mend4patkan ijazah sarjana muda dalam bid4ng pendidikan.

FIZO percaya, bahagia adalah satu daripada sifat bersyukur yang membuka ruang rezeki dalam kehidupan.
Anak sen! ‘b!jak’

Bertanyakan kelib4tnya yang dilihat semakin menj4uh daripada st4tus seorang anak seni, sebaliknya lebih cender0ng larut dalam dunia keusah4wanan, Fizo tidak men4fikan perkara tersebut.

“Industri sen! adalah semua yang berkaitan bina nama, p0pulariti dan kred!biliti. Siapa yang bij4k akan menggun4kan keleb!han yang ada melalui industri ini. Tak kisahlah sebagai peny4nyi atau pelak0n.

“Kena tahu bagaimana nak monetize (raih unt0ng) daripada segala perhat!an yang diberikan. Saya tak naf!kan, jadi pelak0n buat orang kenal siapa Fizo Omar tapi semua itu memberi efek dom?no kepada perkara lain yang saya kerjakan dalam hidup, terutamanya pern!agaan.

“Saya masih perlukan lak0nan tapi lebih kepada untuk terus menjen4makan diri dari segi publ!siti dan hal-hal begitu,” katanya mended4hkan sek!tar tahun lalu dirinya pernah jatuh muflis dan berhut4ng dengan bank seb4nyak RM8 juta ak!bat dit!pu dalam perniagaan.

B4ngkit balik daripada keg4galan lama, Fizo men!tipkan pesanan bukan hanya buat dirinya bahkan sesiapa yang berdepan cab4ran atau dug4an dalam kehidupan.

“Kalau Allah bagi kita ujian, bers4barlah. Sebab apa, sebab ujian itu petanda kejayaan atau ganjaran semakin hampir. Apabila datang ujian, celebrate (raikannya).

“Ramai orang apabila dit!mpa uj!an, mereka mengalah dan akhirnya tak jadi apa-apa. Jujur saya cakap, kalau orang cakap waktu penularan C0vid-19, banyak bisnes terganggu, itu tidak berlaku pada saya. Saya untung berlipat g4nda waktu PKP dan bahkan paling banyaK,” katanya penuh bersemangat sebelum menggulung bicara.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*