Hari Pertama Sekolah, 100 Murid Terp4ksa P0nteng Sekolah

Kira-kira 100 pelajar di Kampung Kuala Gris, di sini terkand4s apabila kereta api yang sepat0tnya tiba jam 7 pagi tidak berhenti di h3ntian tersebut pada Ahad.

Kej4dian berIaku ketika Sinar Harian membuat t!njauan sempena hari pertama persekolahan selepas Kelantan m3masuki Fasa Empat Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Rata-rata pelajar yang bersem4ngat ke sekolah hari ini melah!rkan rasa sed!h apabila kereta api yang sepat0tnya dinaiki mereka tidak berh3nti di Stesen Kuala Gris.

Selepas menunggu 30 minit di h3ntian tersebut mereka meng4mbil keputusan untuk pulang ke rumah dan tidak had!r ke sekolah pada hari pertama ini.

Keterujaan hari pertama persekolahan bertukar menjadi sed!h apabila kereta api yang dinanti tidak berhenti.

Hal ini kerana jika hendak ke sekolah mereka perlu mena!ki kenderaan seja0h 10 kilometer yang akan mengamb!l masa 25 minit berband!ng mena!ki kereta api hanya 17 minit.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dabong, Siti Masitah Mat Nasir, 18, berkata, pagi ini dia bers3mangat bang0n seawal jam 5 pagi untuk ke sekolah.

“Hari pertama mest!lah seron0k dan teruja tetapi sed!h bila kereta api tidak berh3nti.

“Saya nak ke sekolah suk4r kerana ibu dan ayah sudah keluar bekerja jadi terp4ksalah pulang ke rumah sahaja,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

Menurvtnya, dia dan rakan-rakan lain mengamb!l kepvtusan untuk pulang ke rumah.

Sementara itu, Penghvlu Mukim Kuala Gris, Badrul Shahudin ketika ditemu! di l0kasi berkata, beliau telah menghvbungi pihak Kereta Api Tanah Melayu (KTMB) memakl0mkan kejadian tersebut.

“Saya pun terk3jut dengan kej4dian pagi ini dan ia tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Jika dahulu kereta api lama ia boleh pat4h balik tetapi Tren Diesel Multiple Unit (DMU) ini dah tidak boleh berbuat demik!an,” katanya.

Menurvtnya, dihar4p perkara ini tidak bervlang kerana hari ini hari pertama persekolahan di Kelantan dan mereka sangat teruja.

Dalam perk3mbangan lain, KTMB ketika dihubungi meng3sahkan mener!ma lap0ran berhubung kejadian itu,

Katanya, s!asatan lanj0t berhubung kejad!an itu akan dilakukan secara lebih terper!nci..

Sumber : SInar Harian.

Via awattsyeikhh

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*