[VIDEO] Raja B0m0h janji tak buat rituaI peIik lagi, sedia pat0h fatwa2 dikeluarkan JAIPK.

Raja B0moh, Datok Ibrahim Md Zin yang sebelum ini tuIar kerana meIakukan rituaI untuk menghaIau bnjir di Teluk Intan telah mendapat liputan meluas termasuklah pihak Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk).

 

Disebabkan perkara berkenaan dianggap sy!rik dan khurf4t oleh (JAIPk), beliau dan sepupunya Puteri Zaleha dit4han atas kesaIahan menceIa dan mengh!na agama Islam.

Diperintahkan bayar ikat j4min..

Walau bagaimanapun, dibeb4skan dengan jamin4n Mahkmah Rendah Syariah Ipoh dengan diperintahkan membayar wang j4minan RM3,000 dengan seorang penj4min kalangan ahli keluarga.

Akui tak tahu tentang fatwa pengharaman..

Menerusi Sinar Harian, Raja B0moh memaklvmkan sebenarnya beliau tidak tahu ada fatwa dikeluarkan di negeri ini mengenai amaIan perb0mohan dilakukannya itu adalah bertentangan dengan huk0m syarak.

“(Sebelum ini) saya sebenarnya berjanji dengan Jabatan Agama Islam Wilayah semasa Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menjadi mufti. Saya tidak benarkan buat ‘show’ (upacara perb0mohan).
“Saya tidak tahu pula ada und4ng-und4ng ini (fatwa). Apabila saya dapat tahu, sebagai anak Perak, saya akan mematuhinya dan ikut semua fatwa-fatwa yang dikeluarkan JAIPk.
“Jadi untuk akan datang ini saya tak akan buat lagi benda-benda yang tidak baik. Saya buat yang baik-baik saja untuk Perak dan seluruhnya.
“Terima kasih kepada JAIPk yang datang berbinc4ng dan beri kesedaran kepada saya sebab selama ini saya tak tahu,” katanya ketika ditemui.

Tetap akan s4man..

Ditanya perihal tind4kan ingin meny4man sebanyak RM300 juta kepada jabatan yang mendkwa dirinya meIakukan rituaI khurafat, Ibrahim memaklumkan akan meneruskan pr0ses tersebut kerana telah mencaIarkan namanya sebagai seorang raja b0moh.

 

Namun, lelaki berusia 71 tahun itu masih enggan mendedahkan nama jabatan yang dinyatakan.

“Ada jabatan-jabatan berkenaan yang mengatakan saya tak sihat. Itu telah menjat0hkan m4ruah saya sebagai raja b0moh, sebab itu saya mahu s4man mereka. Jabatan mana, itu saya belum mahu beritahu,” katanya.

Terdahulu, vide0 R4ja B0moh dan sepupunya, Puteri Zaleha melakukan rituaI menghaIau bnjir dengan tujuan menyelam4tkan pusara keturun4nnya telah tuIar di med!a sos!aI.

Ramai yang kurang senang dengan tind4kannya kerana merasakan rituaI sebegitu agak bertentangan dengan ajaran agama. Walau bagaimanapun, beliau telah men4fikan berIaku sy!rik kerana apa yang dibuat adalah salah satu inisiatih yang pernah dijalankan oleh raja-raja dahulu dalam memohon dijauhkan dari sebarang musib4h.

Sumber: FB Datuk Ibrahim Md Zain, Sinar Harian (Normawati Adnan)

Via omm

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*