JPN Sahkan Seorang Kanak-Kanak Kekal Miliki Nama Terpanjang Di Malaysia

JPN Sahkan seorang kanak – kanak miliki Nama Terpanjang Di Malaysia. J4batan P3ndaftaran Negara (JPN) mengesahkan bahawa nama Princess Aura Nurr Ermily Amara Auliya Bidadari Nawal El Zendra Mohd. Suffian masih menjadi pemilik nama terpanjang di Malaysia buat masa ini.

Pada dua hari lalu, media sos!aI termasuk Faceb00k telah dikec0hkan mengenai satu hantaran yang dibuat oleh pemilik akaun bernama “Mohd Sholihin” yang berk0ngsi nama anak perempuannya yang juga unik dan panjang.

Menurut perk0ngsian yang dibuat, nama yang dik0ngsi itu adalah Nur Shafia Aaliya Zulaika Amira Naura Aurora Yeeha Cinta Mohd. Sholihin. Nama unik itu sempat dituIarkan beberapa laman Faceb00k sejak semalam dan hari ini sehingga mengund4ng pelbagai reaksi warganet.

Namun begitu, Mohd Sholihin telah tampil menjelaskan keadaan sebenar dan menafikan bahawa dirinya telah m3ndaftarkan nama itu bagi anak perempuannya.

Menurutnya, paparan nama yang dik0ngsinya itu sebenarnya telah disunting dan ia hanya dibuat secara suka-suka sahaja. Nama sebenar anaknya yang telah didaftarkan adalah Nur Shafia Aaliya Mohd. Sholihin.

“Nur Shafia Aaliya Mohd. Sholihin nama sebenar, yang panjang-panjang tu edit suka-suka sahaja, jangan marah ya,” kata Mohd. Sholihin.

Mengikut rekod JPN, antara nama terpanjang lain dimiliki Nur Fathaniah Tariyah Karimah Farwizah Zahabiyah Syahirah Airol Anizam yang didaftarkan pada 2014.

Untuk makluman semua, JPN “meletakkan syarat bahawa nama bayi yang ingin didaftarkan hendaklah tidak melebihi 80 aksara (huruf)”.

Nama paling pendek di Malaysia pula kekal milik seorang pelukis pelan, S Binti Rusli yang berasal dari Johor Bahru, Johor. 

Sumber  Daily, Facebook Mohd Sholihin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*