[VIDEO] Wanita dkwa dia didatangi Rasulullah ketika di Makkah, ini penjelasan Prof Madya Dr Mohd Sukki

Kuala Lumpur: “Saya mohon daripada anda semua tolong doakan yang baik-baik walaupun dia menyakiti hati sesiapa pun jua,” itu kata individu mendkwa mempunyai hubungan keluarga dengan seorang wanita yang menyatakan dia didatangi Rasulullah SAW ketika berada di dalam sebuah hotel di Makkah.

Menurutnya, dia memohon maaf di atas kekeliruan yang berlaku dan mendakwa wanita terbabit ketika ini berada dalam keadaan keceIaruan.

“Maaf sangat-sangat, kasihanilah dia. Tolong jangan komen dan kecam dia,” katanya seperti yang tular di media sos!al sejak kelmarin.

Katanya, dia meminta masyarakat menghentikan kec4man berhubung isu itu kerana ia berkemungkinan akan membebankan fikiran wanita terbabit.

“Minta tolong sangat-sangat daripada netizen semua, kalau tak sanggup tengok dia, jangan masuk live dia.

“Kasihanilah dia, kami sedang berusaha untuk bantu nasihat dia. Bukan sesuatu yang mudah untuk pujuk dia berhenti daripada melakukan Faceb00k live,” katanya.

Di dalam vide0 itu, wanita berkenaan mendkwa dia didatangi Rasulullah ketika berada di dalam sebuah hotel di Makkah.

Menurutnya, baginda juga berinteraksi secara langsung dengannya dan mendoakan kebaikan buat rakyat Malaysia.

Di dalam rakaman secara langsung itu, dia turut menyebut nama isteri nabi, Siti Khadijah dan anak baginda, Fatimah Az-Zahra.

Bagaimanapun usaha Harian Metro mendapatkan ulasan ahli keluarga wanita berkenaan menerusi Faceb00k setakat ini belum mendapat maklum balas.

Mengulas mengenainya, pendkwah bebas yang juga Pensyarah Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Mohd Sukki Othman berkata, beliau juga tidak menolak kemungkinan wanita berkenaan menghadapi masalah berkaitan mental sehingga sanggup membuat rakaman langsung kononnya sedang berinteraksi dengan Nabi Muhammad.

Katanya, ini kerana wanita terbabit hanya mengulangi perkataan dalam bahasa Arab yang sama selain ada perkataan tidak mempunyai makna.

“Dia hanya ulang perkataan sama yang kita semua sudah tahu seperti Na’am dan Ya Habibi. Ada juga sebutan Lakh yang tidak ada makna di dalam bahasa Arab.

“Selain itu, dia ada sebut neraka jah4nam, itu sudah tentu perkataan yang tidak disebut Rasulullah, jadi macam mana dia boleh berkomunikasi begitu.

“Daripada pengamatan saya, dia mungkin berdepan masalah berkaitan ment4l atau seng4ja ingin mencari populariti,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Dr Mohd Sukki berkata, pihak berwjib seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) perlu bekerjasama dengan pihak berkuasa agama serta mengambil tindakan ke atas wanita terbabit.

Katanya, ia bagi memastikan tidak ada individu lain yang terpengaruh atau mempercayai kata-kata seperti itu yang boleh menyelew3ng daripada akidah Islam.

“Kena ambil tindakan, kita tidak tahu sama ada wujud pengikut atau tidak, tetapi jelas perbuatan seperti ini boleh mengelirvkan umat Islam,” katanya.

Dalam pada itu, pakar hadis Dr Rozaimi Ramle juga tampil memberi nasihat yang sama

“Saya sempat men0nton sekejap live kakak di Mekah yang mendakwa bertemu Rasulullah. Jelas bagi saya memang beliau tidak sihat. Cuma saya lihat live beliau semalam lebih 800 views.
Jadi mana-mana yang berb4ngga dengan banyak views sebelum ini nilailah kembali. Ia bukan semestinya penentu kebenaran. Orang sakit meracau pun ramai orang tengok.
Moga kakak ini diberikan kesembuhan dan dipelihara oleh Allah.”-Dr Rozaimi Ramle

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Kom3n Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas k0men-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis k0men anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk mem4ntausemua komen yang ditulis disini. Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri..

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*