[VIDEO] minta duit tuIar, geng2 budak R0hingya minta sedekah kena ‘kutip.’

Kisah bud4k peminta sedek4h berb4ngsa R0hingya ini sememangnya menjadi antara lsu hangat yang diperdeb4tkan..

H4l ini susulan beberapa vide0 tuI4r berkenaan kebiad4pan kanak-kanak tersebut ketika meminta duit dan sewaktu waj4hnya dir4kam oleh orang awam..

Dah kena angk0t.

Disebabkan vide0 kanak-kanak tersebut kerap kali berIegar di media sosiaI, pihak berkuasa telah menjalankan tugas dengan ‘mengangk0t’ kanak-kanak tersebut susulan daripada kej4dian tempoh hari.

Walaupun tidak dapat dipastikan lndividu yang diangk0t oleh pihak berku4sa, namun pengguna TikT0k dikenali sebagai @fifi_story07 telah memuat naik vide0 memaklvmkan haI tersebut..

“Kan dah kena kvtip..harap kvtip depa semua ni hantar tempat asal memasing ddk negara orang per4gai cm ape je,” tulisnya.

Ambil tind4kan sebelum rkyat bertind4k.

Sehubungan dengan perkongsian, ramai yang berpuas hati melihat kanak-kanak tersebut sudah dibawa oleh pihak berku4sa dan tind4kannya menggngu orang aw4m dengan meminta sedekah dapat dihentikan.

Warganet juga berh4rap ada tind4kan yang teg4s dalam mem4stikan tidak ada lagi kanak-kanak yang berkeliaran di tengah jalan untuk meminta duit dari penggvna jalan raya dengan cara kas4r sehingga mend4tangkan ketakvtan kepada orang aw4m..

Jalan penyelesaian sementara.

 

Kena ada perancangan untuk handle mereka..

Elokla kena kutip, sebelum dapat ‘hadiah’ dari orang awam.

Sumber: TikTok @fifi_story07

Via omm

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*