[VIDEO] Ramai kec3wa Adibah ‘R0sakkan’ Lagu Berdiri BuIu R0maku. Sampai Bonda Sendiri Bangun Buat K0nsert Sendiri.

PETALING JAYA: Trending di Twitter mengenai status warganet yang kec3wa dengan persembahan Adibah Noor menyanyikan lagu Berdiri BuIu R0maku dalam K0nsert Gegarvaganza semalam.

Mereka berpendapat olahan tersendiri Adibah dalam lagu tersebut telah mer0sakkan ketulenan lagu asal yang p0pular dinyanyikan oleh Hetty Koes Endang yang merupakan juri dalam program berkenaan.

Malah, ramai yang bersetuju penggunaan elemen dikir barat untuk lagu dangdut berkenaan sebagai tidak sesuai.

“Sumpah tadi adibah noor mer0sakkan lagu meremang buIu r0ma ku tu… haihh she can do much better kot,” kata @danialrmly..

“Yup. Adibah Noor 0verdid a legendary song which didnt need to be made different. I looked fwrd to her performance d whole wk cos i love that song but end up disappointed by her rendition. As for Aliff Aziz… terbaik lah c0nsistently top 3 and Suki Low im liking even more now,” kata @JANScouserZ.

“Perlu ke tukar k0nsep lagu ni kepada dikir barat. Adoi macam tak kena je Adibah Noor ni,” kata @AmirulKhan”,

TANGKAP layar rakaman video Adibah Noor menyanyikan lagu Berdiri BuIu R0maku versi dikir barat dalam Konsert Gegarvaganza 8 semalam.

Ketika Adibah Noor diberikan tugas pada minggu sebelum ini untuk menyanyikan karya Bonda Hetty, sebenarnya ramai yang teruja kerana lagu ‘Berdiri Bulu Romaku’ pernah viral memandangkan ia memiliki irama rancak. Namun siapa sangka, persembahan pada minggu ke-7 semalam malah menyaksikan Kak Dibah menurun di kedudukan bottom 3 (56.70%).

Di awal kemunculan, dia tampil bergaya dengan busana Melayu klasik beserta sekumpulan ahli Dikir Barat. Mengubah irama asal lagu hampir 100% mungkin cuba membawa kelainan tersendiri, namun Bonda di tempat duduk juri jelas tergamam seakan-akan kurang berpuas hati dengan persembahan yang disajikan.

Terhibur masa Bonda Hetty naik pentas tadi.

Setelah nyanyian tamat, penyanyi lagenda Indonesia itu tidak terus memberikan k0men seperti yang diminta oleh pengacara. Sebaliknya, dia umpama membuat konsert sendiri lantas menyanyikan lagu berkenaan dengan versi asal namun sedap didengar tanpa perlu mengubah apa-apa.

Gegarvaganza 8 yang mengguna pakai tagline Bintang Kembali Menyengat menampilkan 13 peserta merangkumi tiga buah negara iaitu Malaysia, Indonesia dan Singapura.

Selain Adibah, mereka menyertai ialah Aweera; Azan Sc4n; Datuk Fazley Yaakob; Shidee; Bandi Amuk; Aliff Aziz; Ani Mayuni,Suki, Nikki dan Upiak Isil.

Musim ini juga menyaksikan kemeriahan berganda apabila Astro turut mengumumkan kehadiran pelawak terkenal Saiful Apek dan Yassin serta Nico yang akan mewakili penyertaan secara duo dan berkumpulan.

GV8 masih mengekalkan format asal penjurian yang diadili berdasarkan sistem pemarkahan 100 peratus oleh barisan juri profesional..

Memang ter0k guys…Kita cuba lagi minggu depan

Sedar bahawa kreativiti yang cuba dibawa merupakan sebuah kesilapan besar, Adibah mengakui kekurangan tersebut dan menerima kedudukan corot dengan hati terbuka. Namun ia tidak mematahkan semangatnya untuk tampil lebih mantap di minggu seterusnya.

SUMBER: KOSMO

Via trendingsangat.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*