[VIDEO] Tingkatan 3 Kahwin, Tingkatan 4 Dah Ada B4by…Ingata Kawan Sek0lah, Rupanya Kat Sini Mereka Kenal.

Di aplikasi TikT0k, trending satu video yang dikongsi seorang ibu muda dikenali sebagai Hanisa, yang sama sekali tidak menyangka akan dipertemukan jodoh ketika masih di bangku sekolah. Kalau dah jodoh, memang tak ke manalah.

Cinta muda.

Foto: T4ngkap layar video.

Menerusi beberapa video yang dikongsi, wanita ini tampil menceritakan kisah di sebalik perkahwinannya di usia muda. Ibu muda ini, mendirikan rumah tangga pada tahun 2017 dan dia ketika itu berusia 15 tahun, dan merupakan seorang pelajar tingkatan tiga di sebuah sekolah di Perlis.

Difahamkan, wanita ini mengambil keputusan untuk berhenti sekolah pada Jun 2018, ketika berusia 16 tahun kerana memberi f0kus terhadap anak yang telah selamat dilahirkan pada Julai 2018. Susulan daripada itu, dia sama sekali tidak sempat untuk menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun 2019. Namun, dia telah meranc4ng semula untuk menduduki peper!ksaan tersebut pada tahun ini, sebagai calon persendirian. Pada masa yang sama, dia turut menceritakan suaminya sebelum ini pernah menjemputnya di sekolah ketika sesi persekolah sudah tamat.

Perbezaan umur dia dan suaminya hanya empat tahun sahaja dan perkara tersebut sama sekali tidak menjadi penghalang cinta mereka. Menyentuh bagaimana bibit-bibit cinta ini mula terjalin, wanita ini akui mengenali suaminya menerusi aplikasi WeChat yang pernah p0pular satu ketika dahulu.

Jumpa Dekat WeChat.

Saya jumpa lelaki saya dekat WeChat, dulu WeChat ada people nearby (untuk mencari orang terdekat mahupun jauh), kenal dekat situlah. Lepas tu, kawan kawanlah sampai rasa nak kahwin.

Walaupun, berkahwin di usia muda, dia turut berdepan dengan stigma masyarakat yang mempersoalkan tindakannya. Tidak berakhir di situ, ada juga yang mendkwa dia merupakan seorang janda muda dan anak sulungnya merupakan adik kandung sendiri. Namun, dia sudah ‘alpa’ dengan dkwaan tersebut.

Pada masa yang sama, wanita ini juga sempat berkongsi pengalamannya melahirkan anak di usia yang muda kepada warganet.

Bergelar ibu di usia yang muda.

Reaksi netizen yang rata-rata dari mereka meninggaIkan k0men mendoakan pasangan tersebut.

Perasan tak, sejak akhir-akhir ini makin ramai penduduk Malaysia yang memilih untuk berkahwin awal. Malah ramai pelajar universiti yang sudah memegang status sebagai isteri orang.

Pastinya anda tertanya-tanya kenapa makin ramai memilih untuk kawin awal? Apakah puncanya? Apakah kelebihan kahwin muda?

1. Mengelakkan zin.a dan maksi4t.

Ini adalah kelebihan kahwin muda yang paling utama. Tidak dapat dinafikan, pasangan yang sedang dilamun cinta akan mempunyai rasa sayang dan rindu yang membuak-buak dan tidak tertahan. Anda akan selalu berjumpa dan berdua-duaan. Apabila sering berdua-duaan, anda akan mula duduk rapat, berpegangan tangan, kemudian mula berpeluk4n dan bercium4n. Akhir sekali anda akan terl4njur berzin44.

2. Menjaga kesucian nasab dan keturunan

Belebihan kahwin awal yang kedua ialah dapat menjaga kesucian nasab dan keturunan anda daripada anak tidak sah taraf atau selalu dipanggil sebagai anak luar nikah yang lahir akibat zin4. Anak luar nikah akan mencemarkan nasab anda. Oleh itu, sekali lagi kami tegaskan, sekiranya anda tidak mampu menjauhi zin4, berkahwinlah walau pun anda masih muda.

3. Menurunkan statistik kes buang bayi

Anda pasti bersetuju, kahwin muda akan membantu menurunkan sttaistik kes buang bayi yang semakin kronik di Malaysia. Saban tahun, terlalu banyak kes buang bayi hasil sambutan malam merdeka dan sambutan malam baru yang dicatatkan. Lebih menyedihkan, bayi tak berdosa dijumpai dalam keadaan yang menyayat hati.

4. Menurunkan statistik anak tidak sah taraf

Menurut Jabatan Pendaftaran Negara, jumlah anak tidak sah taraf yang didaftarkan di Malaysia meningkat saban tahun. Menggalakkan anak muda berkahwin awal adalah salah satu daripada usaha untuk menurunkan statistik anak tidak sah taraf di Malaysia.

5. Pelajaran lebih cemerlang

Mungkin anda tidak terfikir tentang perkara ini, tapi percayalah bahawa berkahwin muda akan menjadikan pelajaran anda lebih cemerlang. Apabila berkahwin, anda tidak lagi bergelumang dengan dosa dan maksiat, oleh itu hati anda akan menjadi bersih lalu lebih mudah menghafal pelajaran.

Selain itu, selepas berkahwin anda suami isteri akan tinggal serumah dan tdak perlu lagi menghabiskan masa berpeleseran di luar untuk berdating. Anda boleh luangkan lebih banyak masa untuk belajar bersama-sama di rumah sambil berkasih sayang secara halal.

Sumber: Hanisa

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*