“Upah RM30,000” Datuk Ayob dedah cara L0ng TlGER Iari sampai ke utara.

JOM1HOR BAHRU – Penjen4yah paling dikehendaki berketurunan R0hingya, Long T!ger dikatakan memberi upah yang lumayan kepada tiga lndividu sebagai balasan membantunya untuk melo­l0skan diri ke negara jiran sama ada Indonesia atau Thailand.

Long Tiger atau nama sebenarnya, Abdul Hamim Ab. Hamid, 32, dikatakan menawarkan upah antara RM20,000 hingga RM30,000 untuk membawanya ke utara tanah air melalui jalan darat dengan menaiki kereta.

Bagaimanapun, polis masih menyi4sat jumlah sebenar upah yang diberikan itu.

Difahamkan, Long T!ger me­ngarahkan mereka menggunakan jalan dalam dan bukannya lebuh raya untuk mengelakkan dirinya dikesan lebih awal.

Sebaik meloloskan diri dari l0kap Mhkamah Majistret Tangkak dekat sini pada 15 Disember lalu, dia telah bertemu beberapa lndividu bagi mencari bantuan membawanya ke l0kasi selamat sebelum menjadikan rumah kenalannya di Kuala Ketil, Sungai Petani Kedah untuk bersembunyi.

Rumah itu didiami seorang lelaki berpewatakan wanita. Pihak berkuasa dikatakan telah berjaya mengesan kedudukan Long Tiger beberapa hari sebelum menahannya.

TIGA lagi individu termasuk seorang lelaki berperwatakan wanita yang bersekongkol melindungi Long Tiger turut dibawa ke mahkamah untuk mendapatkan perintah tahanan reman semalam.

Ketika operasi, Long Tiger cuba mel4rikan diri dengan memanjat bumbung, namun tergelincir dan jatuh di lantai dapur rumah.

Ketua P0lis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, rumah itu dijadikan transit sebelum susp3k menunggu masa sesuai untuk menyusup ke negara jiran.

Katanya, polis yang menerima maklumat kemudian telah me­lakukan serbuan dan menahannya pada jam 3.15 petang kelmarin iaitu 13 hari selepas dia melol0skan diri.

“Kita turut menahan seorang lelaki berusia 46 tahun di Kuala Ketil. Dia berkenalan dengan Long Tiger melalui Facebook sejak tahun lalu”.

“Di rumah itu, Long Tiger meranc4ng untuk meIarikan diri sama ada ke Indonesia atau Thailand,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Semalam Kosmo! melaporkan Long Tiger diberkas selepas 13 hari dia meloloskan diri dari l0kap Mhkamah Majistret Tangkak dekat sini dalam satu 0perasi khas.

Dia ditahan untuk dibicarakan mengikut Sksyen 388 Kanun Kesksaan iaitu peme­rasan. Dia juga disiasat di atas beberapa jen4yah lain terma­suk r0g0I.

Menurut Ayob Khan, hasil soal si4sat, p0lis telah menahan dua lelaki berusia 36 dan 38 tahun dalam 0perasi antara jam 7.25 malam hingga 3 pagi semalam di Yong Peng, Batu Pahat.

“Mereka membantu Long Tiger dengan memotong gari selain membeli kad sim sebelum Long TlGER lari ke Kedah,” katanya.

Ujar Ayob Khan, terdapat individu yang membantu Long Tiger sama ada membeli kad sim, pot0ng gari dan bawa pergi dari Tangkak, Batu Pahat dan utara.

Terdapat kemungkinan mereka menggunakan jalan dalam dan bukannya lebuh raya untuk mengelak daripada dikesan.

Terdahulu, keempat-empat mereka termasuk Long Tiger dibawa ke Mhkamah Majistret Tangkak untuk mendapatkan perintah reman selama empat hari sehingga 1 Januari depan.

Perintah reman dikeluarkan Majistret Analia Kamaruddin bagi sias4tan mengikut Sksyen 223/224 Kanun Kesksaan iaitu lari dari tahanan, manakala tiga individu terbabit disi4sat di bawah Sksyen 216 kanun sama iaitu melindungi tah4nan lol0s.

Baru-baru ini, p0lis menahan sepasang suami isteri berusia 41 dan 43 tahun disy4ki rakan subahat kepada Long Tiger di Balai P0lis Bukit Gambir, kira-kira 12.30 tengah malam.

Dua daripada empat angg0ta p0lis yang ditahan sebelum ini terlibat secara langsung dengan aspek kecu@ian sehingga Long ­TlGER meloloskan diri, kini ditahan kerja sehingga habis proses r@yuan sebelum tind4kan selanjutnya diambil.

Sumber-K! ONLINEvia trendingsangat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*