“Kucing setia dan tidur di pusara tuannya”- Rupanya ini amalan arw4h, bila dia bagi makan kucing

PETALING JAYA – Kisah seekor kvcing yang menjadi penunggu setia di pusara tuannya mengamit rasa sedih dan terharu anak perempuannya tentang kasih sayang seekor bin4tang yang tidak pernah pudar.

Kisah itu dikongsikan Pensyarah Bahasa Arab, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof. Dr. Solehah Yaacob menerusi hantaran di Facebook miliknya..

“Kvcing ini dahulunya dipelihara oleh arw4h ayahanda saya, Ustaz Yaacob Ismail..

Setelah arwah ayah men1nggal dunia, kvcing ini sentiasa menunggu di pvsaranya,” katanya.

Tambah Solehah, antara amalan yang diamalkan oleh arwah ayahnya adalah sentiasa memberi kvcing itu makan ikan rebus yang bersih dari tulang.

“Arw4h amalkan bila bagi kvcing makan ikan rebus, arwah selalu buang dulu tulang, ikan yang bersih dari tulang saja yang diberi makan kepada kvcingnya,” katnya.

Kvcing ini dahulunya dipelihara oleh arwah ayahanda saya, Ustaz Yaacob Ismail. Setelah arwah Ustaz Yaacob meninggal dunia, kvcing ini sentiasa menunggu di pusaranya.

Antara amalan yang arwah amalkan bila bagi kvcing makan ikan rebus, arwah selalu buang dulu tulang, ikan yang bersih dari tulang saja yang diberi makan kepada kvcingnya.

Berbuat baiklah sesama makhluk. Kita tidak tahu, barangkali makhluk yang kita jaga dan pelihara itu akan mendoakan kita setelah kita kembali ke rahmatullah suatu hari nanti.

 

Sementara itu, beliau turut berpesan agar sentiasa berbuat baik sesama m4khluk.

“Kita tidak tahu, barangkali m4khluk yang kita jaga dan pelihara itu akan mendoakan kita setelah kita kembali ke rahmatullah suatu hari nanti,” ujarnya.

Komen Netizen:

Jelasnya, kali pertama kvcing itu ke kub0r adalah sewaktu mengikuti adiknya ke sana dan menjadi rutin harian kvcing tersebut untuk sentiasa menziarahi pusara tuannya.

“Untuk pertama kali tu kvcing tu ikut adik saya pergi ke kub0r. Lepas tu dia dah tahu jalan dan boleh pergi sendiri. Jarak rumah dan kub0r dekat je,” katanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*