Orang Ramai Doakan Y0e Parey Yang Terpaksa Dibedah, Syahmi Sazli Sudah Pun Hentikan Penggambaran Filem Terbaru

Kerja peng gambaran filem 35mm arahan Syahmi Sazli yang ber baki se minggu terpksa dihentikan serta-merta disebabkan m4salah k3sihatan dihadapi pelakon utamanya, Yoe Parey.

Syahmi berkata, Yoe mengalami m4salah angin pasang dan perlu menjalani pemb3dahan di H0spital Seberang Jaya, Pulau Pinang, Ahad lalu.Bagi memastikan Yoe benar-benar pulih, Syahmi membuat keputusan meng hentikan kerja ko penggambaran dan disambung awal Februari depan.

“Yoe sudah lama meng hidap angin pasang iaitu sebelum saya mengenalinya lagi. Ketika kami sedang sibuk ‘sh00ting’ (penggambaran), Ahad lalu, Yoe tiba-tiba mengadu sakit dan meminta kebenaran berehat.Jarang Yoe mengadu sakit hingga terpaksa berehat. Apabila melihat keadaan Yoe yang tidak mampu menanggung sak!t, saya membawanya ke h0spital.

“Dia kemudian perlu segera menjalani pembedahan. Keadaannya semakin baik. Sebaik Yoe keluar h0spital, saya mem bawanya pulang ke Kelantan. Lagipun semua kru belakang tabir sudah diarah pulang,” katanya.

Syahmi berkata, peng gambaran filem kedua arahannya itu dilakukan di Pulau Pinang sejak 10 hari yang lalu. Semua kerja di lokasi sepatutnya berakhir dalam tempoh seminggu lagi.

Di sebabkan hampir 95 peratus jalan cerita membabitkan Syahmi, Yoe dan seorang lagi pelakon, Asif Suhaimi, peng4rah dan penerbit itu terp4ksa keputusan meng hentikan sementara penggambaran.

“Alhamdulillah, semua faham keadaan yang berlaku. Saya sudah ber bincang dengan semua tenaga belakang tabir. Kami ber setuju untuk menyambung semula penggambaran, Februari depan.Lagipun filem 35mm di jangka menemui penonton melalui saluran Astro First seminggu selepas Aidilfitri,” katanya.

Filem 35mm men gisahkan mengenai tiga saudara yang sesat di dalam lima zaman iaitu Dinasti Cina, zaman pemerintahan Jepun, British serta era moden pada 1992 dan 1997.

Filem itu berdasarkan idea asal Syahmi manakala skrip dihasilkan Senibayan. Syahmi dan Senibayan sama-sama memikul tugas pen garahan. Selain Yoe, Asif dan Syahmi, filem itu men yaksikan penampilan khas beberapa pelakon seperti Hushairi Hussain dan Kenji Sawahi.

Tidak ketinggalan be berapa YouTuber antaranya Poktar, Sai Kamal dan Wanie Rohaimi.Syahmi pernah me mecahkan dominasi filem terlaris di platform Astro First apabila karya pertama terbitan dan arahannya, Mael Totey The Movie meraih RM6.4 juta dalam tempoh 24 hari tayangan menewaskan filem P0lis Evo dan Hantu Kak Limah.Pembikinan filem itu me narik perhatian kerana kos menghasilkannya kira-kira RM400,000 yang dibiayai Syahmi.

KreditSumber:HMETRO

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*