Saintis Ramal Bumi Sudah Di Hujung Usia, 99.9% Kehidup4n B4kal Lenyap Selamanya

Pihak saint!s telah memberikan am4ran kepada seluruh dunia bahawa di dalam tempoh 100 tahun lagi, medan magnet bumi akan berada dalam keadaan s0ngsang.

Para saintis juga meramalkan bahawa medan magnet bumi boleh ‘diterbalikkan’ jauh lebih cepat dari yang difikirkan sekarang dan berkemungkinan pIanet bumi akan musn4h pada masa itu.

Berkeley merupakan seorang saintis mengatakan bahawa medan magnet bumi boleh meIemahkan keseleruhannya dalam tempoh hanya 100 tahun, di mana ia mampu menterbalikkan k0mpas ke selatan.

Ini adalah berdasarkan kajian yang dibuat mengikut kepada kelajuan bumi.Kini, medan magnet bumi mampu melemahkan 10 kali lebih cepat berbanding sebelum ini.

“Perubahan ini begitu pantas. Kita sendiri tidak dapat merasai. Hari semakin hari, ia semakin cepat berubah,” ujar Berkeley kepada media.

Selain itu, seorang penulis j0urnal, R0bert Felix mend4kwa bahawa pembalikan sebelum ini telah dikaitkan dengan g4nggguan massa seperti kepupusan manusia Neanderthal, dan dengan letusan gunung berapi yang ter0k dan beberapa peristiwa dahsy4t yang lain.

Secara amnya, pembalikan berlaku secara teratur, namun tidak ada contoh yang didokumenkan untuk 800,000 tahun.

Selain itu, pihak NASA telah memberitahu bahawa kejadian ini berlaku dari segi skala masa geologi iaitu kejadian yang biasa berlaku yang berlaku secara beransur-ansur selama ribuan tahun.

Magnet bumi semakin hari semakin Iemah. Dunia semakin teranc4m dengan benc4na alam.

“Walaupun syarat-syarat yang menyebabkan pembalikan kutub tidak boleh dijangka sepenuhnya – pergerakan kutub utara yang halus boleh mengubah arah, misalnya – tidak ada dalam berjuta-juta tahun rekod geologi untuk mencadangkan bahawa mana-mana senario hari kiamat yang disambungkan kepada pembalikan kutub,perkara ini harus diberi perhatian serius.

Semua ini adalah mangnetik bumi yang tidak dapat dijangka oleh ramai orang,” ujar wakil NASA kepada media.

  1. Sumber : Agensi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*