SED1H tak terkata; rumah transit percuma MAIJ diperlakukan sebegitu BUR0K sekali…

Saya geleng kepala tengok gambar-gambar ini daripada FB Majlis Agama Islam Johor. Admin FB tersebut menulis caption: Sedih rasa, bila rumah transit yang diberi duduk secara percuma ditinggalkan dalam keadaan macam ni…

Semalam kami bersihkan, lepas ni kena baik pulih sikit, tukar pintu dan lain-lain yang rosak, cat semula dan pasang tikar getah, insyaAllah”. Ini memang kes teruk. Bukan sekadar miskin harta, tapi miskin budi pekerti.

Sepatutnya, apabila sudah mendapat bantuan, hargailah ia sebaiknya…

Biar miskin harta, jangan miskin budi. Tapi realiti kes ini, miskin harta dan miskin budi. Selalunya jenis sebegini memang selesa berada dalam kemiskinan kerana sentiasa mengharap untuk menerima bantuan, terutamanya zakat.

Betullah Nabi Muhammad (selawat ke atas Baginda Rasulullah) pernah bersabda, yang bermaksud “Kafakiran dekat dengan kakaf1ran. Dalam kes ini, kufur nikmat. Nikmat yang Allah berikan melalui sumbangan zakat orang ramai, tidak dihargai.

Apakah ini yang dikatakan seperti KERA mendapat Bunga? Langsung tak berasa bersalah? Dah la hidup melarat dgn KEM1SKINAN, ditambah lagi dengan AKHLAK yang sangat KEJ1 dan MENJENG.KELKAN! Na’uzubillahi min zalik…

Kredit; Afyan Mat Rawi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*