Abang Man, engkau dimuliakan Tuhan, pergimu semasa azan menjemput manusia bersujud di rumah Allah…

Shah Alam, 1 Oktober 2020 – Seluruh penghuni apartment Sri Ixora Seksyen 27 Shah Alam berasa pel1k kenapa azan subuh dari Surau Ar-Rayyan pagi ni cuma kedengaran dua rangkap dari kalimah yang mulia (Allahu Akbar dan Ashadu alla illaha illa Allah) dan kemudian terhenti.

Kemudian bersambung di corong pembesar suara semacam cem4s… Selang kemudian terdengar ajk lain membuat pengumuman menyeru ahli keluarga En Man dari blok 45 turun ke surau dengan kadar segera dan kelihatan ambulan tiba di kawasan surau.

Setibanya di ruang solat surau, kelihatan sekujur tubuh kaku terbaring di ruang azan…

Abang Rosliman atau lebih mesra dengan panggilan Abang Man, telah kembali bertemu PenciptaNya dalam keadaan semua orang beriman impikan. Arw4h men1nggal dunia ketika melaungkan azan pada kalimah Allahu Akbar dan Shahadah.

Seb4k dan bergenang air mata ini para jemaah sahabat rapat…

“Malam tadi baru dia yang beriya-iya mahu menjayakan majlis kenduri kesyukuran Ustaz Sahari yang baru keluar h0spital yang akan diadakan di surau. Dia yang nampak sangat gembira dengan menu yang dicadangkan. Dia yang menawarkan diri untuk menyediakan kopi o kaw.

Rupanya dia Allah panggil dalam keadaaan sangat-sangat kami cembu.ru.” ujar salah seorang jemaah. Paling kami terke.jut hari ini adalah hari ketiga arw4h memberanikan diri dan juga sangat teruja untuk azan subuh walaupun beliau bukan bilal surau. Beliau merupakan AJK Pemeriksa Kira-kira surau.

Allah sayang Abang Man lebih dari kami semua bang. Abang Man pernah berseloroh… “Kita jaga amanah surau ni bukan untuk kita sekarang, tapi gunanya bila kita kat sana nanti”. Moga Allah pilih Abang Man menjadi penghuni Al-Firdaus. Allah Maha Mengetahui.

Kredit : AJK Surau Ar-Rayan & Lembaga Zakat Selangor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*