Isu Jalan PALEST1N; Kenapa pilih Jln Raja laut, Kenapa tak pilih Jln Gurney?

Kenapa Nak H4puskan Raja Laut? Hapuskan Sahaja Si Gurney!

Nak tukar nama jalan ke ‘Jalan Palest1n’ boleh…tapi pemilihan itu kena betul. Srikandi setuju bahawa banyak nama jalan yang beridentitikan nama orang asing, penjaj4h dan penjah4t patut digantikan dengan nama ‘Jalan Palest1n’ kalaulah nak tunjukkan soladiriti itu.

Maka Srikandi setuju benarlah jalan yang patut diganti adalah Jalan Gurney. Siapa Raja Laut? Beliau merupakan putera kedua Sultan Muhammad Shah, seorang penghulu dan pernah bertugas sebagai seorang majistrate di Kuala Lumpur.

Raja Laut adalah orang yang bertanggungjawab menubuhkan Sekolah Melayu pertama di Kuala Lumpur. Raja Laut juga adalah pengasas kepada Kuala Lumpur Sanitary Board pada tahun 1890. Besar jasanya bukan?

 Siapa Henry Gurney yang namanya diabadikan pada salah satu jalan, juga di Kuala Lumpur?

Sebelum beliau menjadi Pesuruhjaya tinggi British di Tanah Melayu, beliau telah dilantik sebagai Ketua Setiausaha Palest1n bagi pihak penjaj4h British pada tahun 1946, berkhidmat hingga akhir pentadbiran British di sana pada tahun 1948.

Semasa berkhidmat di Palest1n, Gurney berperanan dalam membuat dasar-dasar pentadbiran kolonial British semasa pencerob0han orang-orang Yahud1 bermula di Palest1n. Dasar-dasar itu dibuat berdasarkan bahawa “sikap ant1-Yahud1 adalah sesuatu yang tidak perlu/tidak relevan”.

Nampak? Sebab itu si Henry Gurney ini dalam konteks Palest1n, beliau adalah antara yang menjahan4mkan Palest1n dan kedua telapak tangannya masih basah dan tetap basah dengan dar4h kanak-kanak, wanita, orang tua dan lelaki Palest1n yang dizal1mi Z10nis 1sr4el sampai ke hari ini.

Patut tukarlah nama Jalan Gurney tu kepada Jalan Palest1n. Baru buku bertemu ruas. Baru betul-betul nak tunjuk soladiriti melalui tukar nama jalan. Baru hangin satu badan Britain dan 1srael. Baru kec0h satu dunia.

Dahla nak tukar nama Bukit St. Paul ke Bukit Melaka pun t4kut, ini berani pulak tukar nama tokoh tempatan. Apekehei??? Tak kirala jalan kecil ke besar ke, jalan 1 jalan 2 ke, jalan utama ke, lorong ke. Kekalkan nama tokoh tempatan sedia ada. Sebab nama tempat, nama jalan berupaya menjadi rekod sejarah juga. Orang boleh klaim-mengklaim tanah, wilayah malah satu negara hanya dengan bukti nama jalan atau tempat.

Dari kes arw4h Ad1b, sekolah perk4uman, pemandu m4buk, isu Tabung Haji sampai hal-hal warisan ni, nampaknya pemimpin Melayu hari ini tak kira parti dan ideologi telah berpakat-pakat untuk mewarisi kebod0han yang pekat likat. Bukan takat air, sepatah habuk pun takde, hanya bod0h je ada. Itulah persamaan antara mereka.

Sebab tu admin setuju sangat dengan tweet TS Annuar Musa ni…

Kredit; Srikandi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*